Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо Акта встановлення здійснення догляду

У вересні Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України та встановив нові категорії громадян, які мають право виїзду. У змінах йдеться про наявність Акта встановлення факту здійснення догляду. Чи надають його органи місцевого самоврядування?

Так, дійсно, Кабінет Міністрів України постановою від 10.09.2022 № 1044 вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України та встановив нові категорії громадян, які мають право виїзду.

Зокрема, за цією постановою виїжджати за кордон можуть:

— особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд;

— особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду;

— особи, які потребують постійного догляду, — у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки, та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду.

Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи, за якою здійснюється догляд або яка здійснює догляд, до районної держадміністрації або виконавчого органу ради із заявою про здійснення такого догляду. Якщо особа, яка потребує постійного догляду (в т. ч. особа з інвалідністю I чи II групи) є взятою на облік ВПО, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання цієї ВПО. На підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи чи особи, яка здійснює догляд, РДА або ОМС не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складає акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

Для складання акта органам місцевого самоврядування рекомендується розглянути можливість:

1. Уповноважити відповідний виконавчий орган на складання акта встановлення факту здійснення догляду.

2. Уповноважити посадових осіб (передбачити в їх посадових інструкціях) на складання відповідного акта.

3. Затвердити положення про складання акта встановлення факту здійснення догляду (не обов’язково).

4. Затвердити зразок акта встановлення факту здійснення догляду (не обов’язково).

Повноваження відповідного виконавчого органу повинні міститися у Положенні про відповідний виконавчий орган, яке затверджується радою (ст. 54 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»). Якщо у чинному положенні передбачено виконання виконавчим органом «інших повноважень відповідно до рішення виконкому/розпорядження голови» (або щось аналогічне), то не потрібно вносити зміни до Положення – для уповноваження виконавчого органу на складання акта у такому випадку достатньо рішення виконкому.

Зверніть увагу, що відповідно до ст. 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчий комітет сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради може розглядати і вирішувати питання, віднесені цим Законом до відання виконавчих органів ради. Законодавством не передбачено затвердження Положення про виконавчий комітет ради. Тому виконком автоматично може стати органом, який складає акти встановлення факту здійснення догляду, якщо:

— посадові особи виконкому уповноважені на вищезазначені функції;

— у структурного підрозділу виконкому (за наявності) в положенні передбачені відповідні повноваження.

Законодавством не передбачено обов’язкове затвердження такого Положення, також не визначено орган, яким воно може бути затверджено. Водночас органам місцевого самоврядування завжди можна скористатися уставленою практикою діяльності конкретного органу місцевого самоврядування та затверджувати Положення відповідно до неї: рішенням ради, виконкому, наказом керівника виконавчого органу тощо. В Положенні можуть бути передбачені окремі норми, зокрема:

— яким органом проводиться складання акта;

— кому він складається;

— на підставі чого він складається;

— ким він засвідчується;

— інші окремі норми.

Законодавством не передбачено обов’язкове затвердження такого акта, також не визначено орган, яким він може бути затверджений. Відповідно до урядової постанови № 1044 акт складається в довільній формі. Для спрощення роботи окремі органи місцевого самоврядування затвердили форму такого акта.

Для прикладу наведемо відповідні документи Кременчуцької міської ради.

img 1

img 2

img 3

(за матеріалами роз’яснень Асоціації міст України)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі