Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо збереження середнього заробітку за педагогічними працівниками, призваними на військову службу

У листах Мінекономіки від 16.08.2022 № 4711-06/59141-07 та МОН від 30.08.2022 № 1/9883-22 підтверджено, що на підставі ч. 2 ст. 57 Закону України «Про освіту» за педагогічними та науково-педагогічними працівниками на час проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період зберігається попередній середній заробіток. Прошу надати відповіді щодо такого:
1. Про який саме «попередній» середній заробіток ідеться?
2. Відповідно до ч. 2 ст. 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» громадяни України, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, користуються гарантіями, передбаченими у тому числі і ч. 2 ст. 57 Закону України «Про освіту». Тож чи зберігається середній заробіток за педагогічними та науково-педагогічними працівниками, які призвані на строкову військову службу або прийняті на військову службу за контрактом? Якщо так, то за чий рахунок зберігати його, враховуючи, що згідно зі ст. 43 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» фінансове забезпечення заходів, пов’язаних з організацією військової служби і виконанням військового обов’язку, здійснюється за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України?

Відповідь надана Міністерством економіки України в листі від 27.09.2022.

Отже...

Відповідно до Положення про Міністерство освіти і науки України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 № 630 (зі змінами), МОН є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти і відповідно до покладених на нього завдань, зокрема, здійснює розгляд звернень громадян з питань, пов’язаних з діяльністю, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери його управління.

Водночас зазначаємо, що відповідно до статті 57 Закону України «Про освіту» передбачено гарантії держави педагогічним та науково-педагогічним працівникам, які передбачають, зокрема, що у разі проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за такими працівниками зберігається попередній середній заробіток.

Згідно з частиною першою статті 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (далі — Закон) військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров’я і віком громадян України (за винятком випадків, визначених законом), іноземців та осіб без громадянства, пов’язаної з обороною України, її незалежності та територіальної цілісності.

Частиною шостою статті 2 Закону передбачено наступні види військової служби: строкова військова служба; військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період; військова служба за контрактом осіб рядового складу; військова служба за контрактом осіб сержантського і старшинського складу; військова служба (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки; військова служба за контрактом осіб офіцерського складу; військова служба за призовом осіб офіцерського складу.

Отже, відповідно до норм вищезазначеного законодавства за педагогічними та науково-педагогічними працівниками зберігається середній заробіток, у тому числі тими, які призвані на строкову військову службу або прийняті на військову службу за контрактом.

Виплати компенсації роботодавцям у межах середнього заробітку працівників, призваних або прийнятих на військову службу в особливий період, за рахунок коштів державного бюджету діючим законодавством не передбачено. Тобто виплата середнього заробітку зазначеним працівникам здійснюється за рахунок коштів роботодавця.

Одночасно інформуємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційно-рекомендаційний характер.

Заступник Міністра економіки України Тетяна БЕРЕЖНА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі