Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду соціального страхування України

Я, вчитель Снігурівської ЗОШ I — III ступенів Снігурівської міської ради Миколаївської області, перебуваю на тимчасово окупованій території, виїхати не маю можливості. 08 липня 2022 року вийшла в декрет, але декретні не отримала, оскільки керівництво ОТГ/ відділ освіти не подали квартальний звіт, у зв’язку з чим мій е— лікарняний не відобразився. Отримала паперовий лікарняний, але передати його на підконтрольну Україні територію не можу. Що мені робити? Інформацію на кшталт, щоб я чекала на звільнення території я вже чула, але новонародженій дитині це не скажеш, мені потрібні кошти. Я не можу чекати. Невже керівництво держави не може якось вирішити це питання і нарахувати вагітній жінці під окупацією чесно зароблені гроші? Чим ви можете практично допомогти?

Відповідь була надана Виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування України у листі від 28.09.2022.

Отже…

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування України, за результатами розгляду Вашого звернення щодо отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, повідомляє.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 3 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 (далі — Закон № 1105) соціальне страхування здійснюється за принципом законодавчого визначення умов і порядку здійснення соціального страхування.

Відповідно до статті 34 Закону № 1105 фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам здійснюється робочими органами Фонду в порядку, встановленому правлінням Фонду.

Пунктами 4 — 6 Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженого постановою правління Фонду від 19.07.2018 № 12, визначено, що фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам здійснюється робочими органами виконавчої дирекції Фонду або їх відділеннями.

Підставою для фінансування страхувальників робочими органами виконавчої дирекції Фонду або їх відділеннями є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення та окремих виплат потерпілим на виробництві за їх видами.

Страхувальник подає заяву-розрахунок до робочого органу виконавчої дирекції Фонду або його відділення за своїм місцезнаходженням чи місцем проживання.

Заява-розрахунок надається страхувальником в паперовому вигляді особисто до робочого органу виконавчої дирекції Фонду або його відділення, або надсилається в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису.

Отже, у Вашому випадку Вам необхідно надати оригінал листка непрацездатності до Вашого роботодавця для призначення, нарахування допомоги по вагітності та пологах, та подання заяви-розрахунку до Вітовського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області.

Додатково повідомляємо, що в умовах воєнного стану для реалізації права на матеріальне забезпечення застрахованих осіб, які виїхали з місць постійного проживання та перебувають в трудових відносинах з роботодавцями, які не можуть подати заяви-розрахунки до відділень робочих органів Фонду соціального страхування України, передбачено спеціальний механізм реалізації права на отримання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду на підставі норм Порядку надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування України деяким категоріям застрахованих осіб, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 24.01.2017 № 8 (далі — Порядок № 8).

Враховуючи викладене, у разі Вашого переміщення з тимчасово окупованої території Ви можете звернутися до найближчого відділення робочого органу Фонду за фактичним місцем перебування з метою оформлення документів для отримання допомоги по вагітності і пологах на підставі наявного у Вас оригіналу листка непрацездатності згідно з нормами Порядку № 8.

Заступник директора Владислава ХИЖНЯК

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі