Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо отримання документів, які підтверджують проведення обов’язкових щеплень для дитини ВПО, якщо медичні заклади залишилися на тимчасово окупованих територіях

Чи існує єдина електронна система, де знаходяться дані про проведення обов’язкових щеплень для дітей? Якщо так, чи можна отримати дані про проведення обов’язкових щеплень у разі надсилання запиту від батьків? Яким чином можна отримати документ, що підтверджує проведення обов’язкових щеплень для дитини ВПО, якщо медичні заклади залишилися на тимчасово окупованих територіях?

Відповідь була надана Директоратом громадського здоров’я та профілактики захворюваності Міністерства охорони здоров’я України в листі від 06.09.2022.

Отже…

Директорат громадського здоров’я та профілактики захворюваності Міністерства охорони здоров’я України в межах повноважень розглянув електронне звернення від 31.08.2022 року та повідомляє.

Закон України «Про доступ до публічної інформації» (далі — Закон) визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом, та інформації, що становить суспільний інтерес.

Відповідно до частини першої статті 1 Закону публічною інформацією визначається відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.

Згідно з частиною першою статті 19 Закону запит на інформацію — це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні.

З огляду на викладене, порушене питання не підпадає під дію Закону, тому його було розглянуто в порядку, визначеному Законом України «Про звернення громадян».

Підтвердити статус щеплень можна завдяки записам в первинній обліковій документації:

— «Історії розвитку дитини» (форма № 112/о);

— «Карті профілактичних щеплень» (форма № 063/о);

— «Медичній карті амбулаторного хворого» (форма № 025/о);

— електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ);

— міжнародному свідоцтві про вакцинацію;

— довідці про проведені щеплення;

— інших медичних документах, що містять відомості про проведені щеплення.

Якщо особи перемістилися всередині країни і не мають документів, що

підтверджують вакцинацію або вакцинацію дитини, потрібно зв’язатися з лікарем, із яким укладена декларація, або з відповідальним представником медичного закладу, де працює лікар, із запитом про отримання довідки про проведені щеплення або для внесення медичних записів до ЕСОЗ (за наявності технічної можливості та/або фізичної доступності).

Якщо лікар чи медзаклад мають технічну можливість та/або фізичний доступ, вони вносять дані про вакцинацію до ЕСОЗ на підставі записів у паперовій первинно-обліковій медичній документації.

Якщо можливості внести дані до ЕСОЗ немає, медичний працівник формує довідку про проведені щеплення із використанням відомостей «Карти профілактичних щеплень» (форма № 063/о), яка зберігається у лікаря чи в закладі, та відомостей, що вже внесені в ЕСОЗ.

Довідка формується або в електронній формі з накладанням електронного цифрового підпису, або в паперовій формі з засвідченням підписом медпрацівника, який її сформував, та печаткою медзакладу.

Електронний документ або електронна копія паперового документа надсилається запитувачу засобами електронної комунікації. Обирати форму довідки треба з урахуванням технічної можливості її надавача.

Варто зауважити, що назви антигенів, проти яких проведені щеплення, в довідку про проведені щеплення вносять відповідно до назв кодів вакцин (наприклад, вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК) має позначку MMR, а проти гепатиту В — HepB).

Якщо немає документального підтвердження вакцинального статусу, вважається, що особи не робили щеплень і курс доведеться починати спочатку.

В. о. генерального директора
Директорату громадського здоров’я
та профілактики захворюваності Олексій ДАНИЛЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі