Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо реєстрації отримувачем гуманітарної допомоги

Яка процедура внесення організації-отримувача гуманітарної допомоги до реєстру організацій-отримувачів гуманітарної допомоги? Який перелік документів необхідно подати? За якою адресою та у який спосіб подаються заяви з документами? Який строк розгляду/внесення до реєстру?

Відповідь була надана Управлінням з питань гуманітарної допомоги, підвідомчих підприємств та установ Міністерства соціальної політики у листі від 18.08.2022 № 2643/0/290-22/20.

Отже…

Відповідно до Закону України «Про гуманітарну допомогу» (далі — Закон), Положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 423 (зі змінами), Мінсоцполітики здійснює визнання вантажів, коштів, у тому числі в іноземній валюті, виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою, ведення Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги.

Рішення про визнання вантажів, коштів, послуг приймається Міністерством з урахуванням позицій центральних органів виконавчої влади (Мінфін, Мінекономіки, Міноборони, МОЗ, МВС, Нацполіція, СБУ, ДСНС, Держмитслужби) та Нацбанку на засіданні Робочої групи з питань гуманітарної допомоги при Мінсоцполітики згідно з Порядком взаємодії центральних і місцевих органів виконавчої влади та Національного банку щодо реалізації Закону України «Про гуманітарну допомогу», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2013 № 241 (зі змінами) (далі — Порядок № 241).

Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 01.03.2022 № 174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану» (зі змінами) (далі — постанова), якою встановлено, що на період дії воєнного стану пропуск через митний кордон України гуманітарної допомоги від донорів (у значенні Закону України «Про гуманітарну допомогу») здійснюється за місцем перетину митного кордону України шляхом подання в паперовій або електронній формі декларації, заповненої особою, що перевозить відповідний товар, за формою згідно з додатком до постанови без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Товари, пропуск яких здійснюється відповідно до абзацу першого пункту 1 постанови, визнаються гуманітарною допомогою за декларативним принципом без прийняття відповідного рішення спеціально уповноважених державних органів з питань гуманітарної допомоги.

Пунктом 2 Порядку митного оформлення вантажів гуманітарної допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.03.2000 № 544 (далі — Порядок), передбачено, що гуманітарний товар пропускається через митний кордон України за умови наявності його отримувача в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги.

Проте Порядок та Порядок № 241 не застосовуються.

Відповідно до Закону отримувачами гуманітарної допомоги є такі юридичні особи, яких зареєстровано в установленому Кабінетом Міністрів України порядку в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги, а набувачами гуманітарної допомоги є фізичні та юридичні особи, які її потребують і яким вона безпосередньо надається. При цьому набувачі гуманітарної допомоги зі статусом юридичної особи визначаються відповідно до пунктів «а», «б», «в», «г», «ґ» абзацу п’ятого статті 1 Закону (ср. ).

Водночас інформуємо, що згідно з пунктом 39 Положення про автоматизовану систему реєстрації гуманітарної допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.10.2020 № 927 «Деякі питання організації ведення автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги» (далі — Положення), Мінсоцполітики після внесення відомостей, зазначених у пунктах 36-38 Положення, в порядку інформаційної взаємодії з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань отримує необхідну інформацію (дані) про особу заявника за повідомленим ним у заяві кодом згідно з ЄДРПОУ та одночасно з рішенням про визнання вантажів (товарів), коштів, у тому числі в іноземній валюті, виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою приймає рішення про реєстрацію отримувача гуманітарної допомоги.

Відповідно до статті 3 Закону підставою для надання гуманітарної допомоги в Україні є письмова пропозиція донора про її надання та письмова згода отримувача гуманітарної допомоги на її одержання.

Перелік документів, які подаються для визнання вантажів (товарів), коштів, у тому числі в іноземній валюті, виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою, затверджений наказом Міністерства соціальної політики України від 06.04.2017 № 573, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10.07.2017 за № 833/30701, та оприлюднений на офіційному вебсайті Міністерства в розділі «Гуманітарна допомога».

Згідно з пунктом 2 Порядку Міністерство протягом п’яти робочих днів після надходження поданих заявниками документів щодо визнання вантажів (товарів), коштів, у тому числі в іноземній валюті, виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою (далі — документи):

— опрацьовує документи і готує проєкт рішення та переліки вантажів (товарів), коштів, у тому числі в іноземній валюті, виконаних робіт, наданих послуг (далі — переліки);

— надсилає проєкт рішення, переліки, а також документи в електронній формі центральним органам виконавчої влади (Мінекономрозвитку, Мінфіну, Міноборони, МОЗ, ДФС, МВС, СБУ, ДСНС) та Національного банку України для опрацювання.

Відповідно до пункту 3 Порядку центральні органи виконавчої влади та Національний банк після надходження від Мінсоцполітики проєкту рішення, переліків і документів у визначений Міністерством строк опрацьовують проєкт рішення відповідно до їх компетенції.

Мінсоцполітики виходячи із складності та обсягу переліків визначає строк опрацювання проєкту рішення центральними органами виконавчої влади та Національним банком, який не може перевищувати трьох робочих днів з моменту реєстрації проєкту рішення, переліків і документів у відповідному центральному органі виконавчої влади та Національного банку України.

Пунктами 4, 5 Порядку встановлено, що рішення приймається Мінсоцполітики з урахуванням результатів розгляду позицій центральних органів виконавчої влади та Національного банку на засіданні Робочої групи з питань гуманітарної допомоги, що фіксується у протоколі її засідання.

Мінсоцполітики в одноденний строк після прийняття рішення надсилає його копію центральним органам виконавчої влади, Національного банку України, місцевим органам виконавчої влади та оприлюднює рішення на офіційному вебсайті Міністерства (www.msp.gov.ua) в розділі «Гуманітарна допомога».

Згідно з пунктом 8 Порядку центральні органи виконавчої влади та Національний банк України в одноденний строк після надходження копії рішення доводять його до відома своїх територіальних органів чи філій для виконання.

Отже, питання, підняте у зверненні, може бути вирішене тільки у випадку розгляду Робочою групою з питань гуманітарної допомоги питання щодо визнання гуманітарною допомогою вантажу, отримувачем якого буде виступати організація, що відповідає абзацу 6 статті 1 Закону.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі