Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо навчального навантаження у з’єднаних класах (класах-комплектах)

Скільки годин педагогічного навантаження виділяється на клас-комплект, у якому об’єднано 1 клас (3 учні), 2 клас (3 учні), 3 клас (2 учні), 4 клас (3 учні)? Який бухгалтерський документ це передбачає?

Відповідь була надана Міністерством освіти і науки України в листі від 30.08.2022 № 1/9886-22.

Отже…

Порядок утворення та основні засади діяльності з’єднаних класів (класів-комплектів) державних і комунальних закладів освіти, які забезпечують здобуття початкової освіти, регламентується Положенням про з’єднаний клас (клас-комплект) початкової школи, що затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 05.08.2016 № 944 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 27.05.2021 № 588), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26 серпня 2016 р. за № 1187/29317 (далі — Положення).

Відповідно до пункту 6 Положення освітній процес у з’єднаних класах (класах-комплектах) здійснюється відповідно до освітньої програми закладу освіти, в якій можуть бути визначені будь-які форми організації освітнього процесу в таких класах, які є найбільш зручними та доцільними для забезпечення здобуття дітьми початкової освіти відповідно до державного стандарту початкової освіти.

Організація здобуття освіти учнями кожного класу (року навчання) здійснюється на основі окремих навчальних планів.

Розклад уроків у з’єднаних класах (класах-комплектах) складається з урахуванням тривалості безперервної навчальної діяльності учнів відповідного року навчання, визначеної Законом України «Про повну загальну середню освіту», а також санітарних норм і правил (пункт 9 Положення).

Згідно зі статтею 11 Закону України «Про повну загальну середню освіту» освітні програми можуть бути розроблені на основі відповідної типової освітньої програми або освітніх програм, розроблених суб’єктами освітньої діяльності, науковими установами, фізичними чи юридичними особами і затверджених центральним органом виконавчої влади із забезпечення якості освіти відповідно до вимог цього Закону.

Рішення про використання закладом освіти освітньої програми, розробленої на основі типової освітньої програми або іншої освітньої програми, приймається педагогічною радою закладу освіти.

Освітня програма закладу освіти схвалюється педагогічною радою закладу освіти та затверджується його керівником.

Освітні програми, розроблені на основі типових освітніх програм, мають, зокрема, визначати (в обсязі, не меншому ніж установлено відповідною типовою освітньою програмою) загальний обсяг навчального навантаження на відповідному рівні (циклі) повної загальної середньої освіти (в годинах), його розподіл між освітніми галузями за роками навчання, містити навчальний план, що ґрунтується на одному з варіантів типових навчальних планів відповідної типової освітньої програми і може передбачати перерозподіл годин (у визначеному типовим навчальним планом обсязі) між обов’язковими для вивчення навчальними предметами (крім державної мови) певної освітньої галузі, які можуть вивчатися окремо та/або інтегровано з іншими навчальними предметами.

Отже, навчальне навантаження на з’єднаний клас (клас-комплект) визначається відповідно до обсягу годин (максимального), передбаченого в навчальному плані, при цьому навчальне навантаження учнів 1, 2, 3 і 4 класів у межах з’єднаного класу (класу-комплекту) може бути різним. Організація освітнього процесу у такому класі не повинна призводити до перезавантаження учнів та має забезпечувати безпечні, нешкідливі та здорові умови здобуття освіти, що визначено Санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 № 2205, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 10 листопада 2020 р. за № 1111/35394 (ср. ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі