Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо загальнобудинкових потреб на опалення відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг

Розподіл теплової енергії здійснюється на підставі індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії та норм Закону України «Про житлово-комунальні послуги», Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, що затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 28.12.2018 № 315 (зі змінами) (далі — Методика).
Згідно з п. 6 розділу IV Методики: «У разі, якщо є відсутнім проєкт на будівлю/будинок та є наявним результат енергоаудиту, обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення будівлі/будинку, визначається за результатами енергоаудиту.» Прошу надати роз’яснення, які істотні умови повинні бути зазначені в енергоаудиті для його застосування згідно з Методикою.
Відповідно до п. 7 розділу IV Методики: «У разі відсутності проєкту на будівлю/будинок та результатів енергоаудиту обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення, може бути визначений розрахунково». Де саме споживачі будинку можуть отримати дані щодо площ МЗК та допоміжних приміщень та/або даних щодо трубопроводів внутрішньо-будинкової системи опалення у підвалах, техпідпіллях та на горищах для надання виконавцю розподілу комунальних послуг для визначення обсягу теплової енергії, витраченого на загальнобудинкові потреби опалення саме розрахунковим методом?

Відповідь була надана Департаментом комунальних послуг та комунального обслуговування Міністерства розвитку громад та територій України у листі від 06.09.2022 № 7/11/9023-22.

Отже…

Щодо роз’яснень з питань загальнобудинкових потреб на опалення відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, що затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22.11.2018 № 315 (далі — Методика), та в межах наданих повноважень повідомляє.

Відповідно до пункту 6 розділу IV «Визначення та розподіл обсягу спожитої у будівлі/будинку теплової енергії на загальнобудинкові потреби опалення» Методики зазначено, що у разі, якщо є відсутнім проєкт на будівлю/будинок та є наявним результат енергоаудиту, обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення будівлі/будинку, визначається за результатами енергоаудиту. У разі, якщо після проведення енергоаудиту відбулись зміни в системі теплопостачання будівлі/будинку, то результати енергоаудиту не можуть бути застосовані.

Результати проведеного енергоаудиту повинні включати інформацію щодо фактичних показників енергетичної ефективності будівлі, а отже, щодо обсягу теплової енергії, яка витрачається на загальнобудинкові потреби опалення будівлі/будинку.

Більш детальна інформація щодо питань енергоаудиту викладена на сайті Мінрегіону та доступна за посиланням.

Відповідно до пункту 7 розділу IV Методики у разі відсутності проєкту на будівлю/будинок та результатів енергоаудиту обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення, може бути визначений розрахунково за формулою 24 (ср. ).

У разі відсутності даних щодо загальних площ для розрахунків відповідно до формули 24 цієї Методики для типових будівель/будинків можуть бути застосовані площі, визначені на базі проєктних площ відповідної серії будівлі/будинку.

Мінрегіон зазначає, що технічний паспорт на квартирний (багатоповерховий) житловий будинок та проєктно-кошторисна документація зі схемами влаштування внутрішньобудинкових мереж водопостачання, каналізації, центрального опалення, тепло-, газо-, електропостачання, тощо належить до складу технічної документації постійного зберігання для виконавця послуг з утримання будинків і споруд.

Управитель, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку або орган місцевого самоврядування є розпорядниками інформації щодо технічної документації на багатоквартирний будинок, у тому числі щодо технічного паспорта на нього і, як висновок, щодо місць загального користування у ньому.

Водночас якщо у теплопостачального підприємства (виконавця послуги з постачання теплової енергії) тимчасово відсутня інформація відповідно до технічної документації багатоквартирного будинку, то до отримання таких даних підприємство може зробити безпосереднє обстеження будинку на місці.

Відповідно до пункту 8 розділу IV Методики у разі відсутності у виконавця розподілу комунальних послуг даних щодо площ МЗК та допоміжних приміщень та/або даних щодо трубопроводів внутрішньобудинкової системи опалення у підвалах, техпідпіллях та на горищах, то обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення може бути визначений спрощено: як частка від загального обсягу споживання теплової енергії на опалення будівлі/будинку:

— для 1 — 5 поверхової будівлі/будинку — 25 %;

— для 6 — 10 поверхової будівлі/будинку — 20 %;

— для будівлі/будинку вище 10 поверхів — 15 %;

— для будівель/будинків комбінованої поверховості — відсоток, визначений як середнє арифметичне значення вищевказаних відсотків залежно від поверховості частин будівлі/будинку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі