Теми статей
Обрати теми

Ділова репутація та ділові зв’язки, внесені в спільну діяльність, визнаються нематеріальними активами

Редакція ПБО
Лист від 10.11.2006 р. № 31-34000-207-10/23936

Ділова репутація та ділові зв’язки, внесені в спільну діяльність, визнаються нематеріальними активами

 

Лист Міністерства фінансів України від 10.11.2006 р. № 31-34000-207-10/23936

(витяг)

 

Міністерство фінансів України <...> щодо відображення у бухгалтерському обліку окремих господарських операцій повідомляє.

1.

Порядок обліку спільної діяльності без створення юридичної особи визначено в пунктах 19, 20 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 12 «Фінансові інвестиції», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 26 квітня 2000 р. № 91, відповідно до яких кожний учасник спільної діяльності відображає у своїх облікових регістрах (на окремих рахунках аналітичного обліку) та у фінансовій звітності активи, задіяні у спільній діяльності, які він контролює, або свою частку у спільно контрольованих активах та витрати спільної діяльності. Разом з цим активи, задіяні в спільній діяльності без створення юридичної особи, не відображаються фінансовими інвестиціями учасників такої діяльності.

Якщо ділова репутація та ділові зв’язки

відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 18 жовтня 1999 р. № 242, визнані нематеріальним активом підприємства, а саме ідентифіковані, утримуються підприємством з метою використання протягом більше одного року, існує ймовірність одержання від їх використання майбутніх економічних вигод та їх вартість достовірно визначена, та введені в господарський оборот відповідно до Порядку застосування типових форм первинного обліку об’єктів права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22 листопада 2004 р. № 732, обліковуються відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 р. № 291, на рахунку 12 «Нематеріальні активи», то згідно зі статтею 1133 Цивільного кодексу України можуть бути внеском у спільну діяльність*.

* На наш погляд, ця позиція Мінфіну не відповідає законодавству, оскільки відображення в бухобліку ділової репутації як НМА не відповідає сучасній концепції обліку, яка забороняє визнавати активом ділову репутацію самого підприємства (гудвіл). —

Прим. ред.

<...>

Заступник міністра Т. Єфименко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі