Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Обмеження НБУ — 10 тис. грн.

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Обмеження НБУ — 10 тис. грн.

 

Чи поширюється обмеження НБУ (10 тис. грн. на день) на купівлю в декількох продавців на день? Хто несе відповідальність за перевищення цього обмеження?

(м. Харків)

 

Пунктом 2.3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні», затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637

(далі — Положення № 637), встановлено обмеження суми готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним чи кількома платіжними документами. На сьогодні такий граничний розмір становить 10000 гривень (див. постанову Правління НБУ від 09.02.2005 р. № 32). Причому кількість підприємств і підприємців, з якими здійснюються готівкові розрахунки протягом дня, не обмежується, а платежі понад установлену суму мають здійснюватися винятково в безготівковій формі. Це обмеження також поширюється на розрахунки за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок грошових коштів, отриманих за корпоративними картками.

Якщо ж

покупцем перевищено 10-тисячне обмеження, то кошти в розмірі такого перевищення розрахунково додаються до фактичних залишків готівки в касі на кінець дня платника готівки одноразово на день здійснення цієї операції, з подальшим порівнянням отриманої розрахункової суми із затвердженим лімітом каси (п. 3 Положення № 637). Викладене не поширюється на продавців, тобто на осіб, які приймають готівку ( див. лист НБУ від 27.04.2005 р. № 11/113/1430-4312).

Штрафні санкції за перевищення ліміту каси встановлено

п. 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436 у двократному розмірі сум виявленої понадлімітної готівки за кожний день.

Олеся Полубуткіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі