Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Відповіді на запитання платників податку щодо податкового обліку та порядку нарахування амортизації

Редакція ПБО
Стаття

Відповіді на запитання платників податку щодо податкового обліку та порядку нарахування амортизації

(доведені листом ДПАУ від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017)

<...>

 

З метою поліпшення координації служб, отримання та обробки інформації, необхідної в господарській діяльності, підприємство здійснило підключення комп’ютерів до локальної мережі. Як правильно відобразити в податковому обліку витрати на ці заходи?

Локальна комп’ютерна мережа за умови

використання її в господарській діяльності підприємства протягом періоду, який перевищує 365 календарних днів з дати введення в експлуатацію, та перевищення вартості 1000 гривень відповідає визначенню «основні фонди», наведеному в п.п. 8.2.1 п. 8.2 ст. 8 Закону України № 334/94-ВР. Розподіл основних фондів за групами з метою амортизації в податковому обліку здійснюється згідно з п.п. 8.2.2 цього Закону. Виходячи з того, чи є локальні мережі передавальними пристроями або інформаційними системами, їх можливо віднести до 1 або 4 групи основних фондів та амортизувати витрати на створення за відповідними нормами.

Класифікація основних фондів здійснюється відповідно до Державного класифікатора України Класифікація основних фондів ДК 013-97, який є складовою частиною системи класифікації та кодування техніко-економічної та соціальної інформації.

Відповідно до Класифікатора ДК 013-97 до коду 130207 віднесені «Лінії зв’язку і передач локальні та допоміжні споруди», які входять до класифікаційної групи 130200 «Будівлі та споруди ліній зв’язку і передач (телевізійні, радіо, телеграфні, телефонні та інші)». Локальна комп’ютерна мережа згідно з термінологією визначена як комп’ютерна мережа, що зв’язує декілька станцій в одній локальній зоні радіусом до 1 кілометра, котрі обмежені, наприклад, однією спорудою, одним підприємством (організацією), відділом, цехом, таке інше, та використовує зорієнтовані на цю територію засоби та методи передачі даних (наказ Мінстату України від 09.07.96 р. № 207). Відповідно до Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016-97 устаткування для автоматичного оброблення інформації (30.02.16) не включає модеми, кодери та іншу апаратуру сполучення засобів передавання даних та доступу до резервів засобів зв’язку, які класифікуються як «Апаратура електрозв’язку» (код 32.20.20).

Таким чином,

витрати на підключення комп’ютерів до локальної мережі є витратами на створення передавальних пристроїв та в податковому обліку амортизуються за нормами для групи 1 основних фондів.

 

Для покращення та прискорення отримання інформації, необхідної для господарської діяльності, підприємство здійснило підключення до мережі Інтернет. Чи можна витрати на підключення віднести до складу валових витрат?

Підприємству надаються телекомунікаційні послуги, які полягають в надані доступу до мережі Інтернет за допомогою виділеної лінії та забезпеченні цілодобової доступності мережі Інтернет.

Державним класифікатором видів економічної діяльності (КВЕД), затвердженим наказом Державного комітету по стандартизації, метрології та сертифікації від 22.10.96 р. № 441, діяльність, пов’язана з передачею або прийомом знаків, сигналів, письмового тексту, зображення та звуку, повідомлень, є послугами зв’язку.

Витрати підприємства, понесені на Інтернет, є витратами на зв’язок, які в податковому обліку відображаються таким чином:

— витрати на комунікаційне устаткування та його підключення в податковому обліку відображаються

як створення основних фондів групи 1 (передавальні пристрої) за умови їх використання в господарській діяльності протягом періоду, що перевищує 365 календарних днів (пп. 8.2.1; 8.2.2; 8.4.1 статті 8 Закону № 334/94-ВР;

— витрати на надання послуг зв’язку (абонементна плата, плата за оренду порталу, логіну) відносяться

до складу валових витрат на підставі п. 5.1; п.п. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону № 334/94-ВР за наявності документального підтвердження понесених витрат з господарською діяльністю підприємства

<...>

 

Чи може підприємство оподатковувати складові комп’ютера як окремі об’єкти основних фондів вартістю до 1000 грн., оскільки різні його складові мають різні терміни і порядок використання?

Відповідно до п.п. 8.2.2 п. 8.2 ст. 8 Закону № 334/94-ВР електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичного оброблення інформації, пов’язані з ними засоби зчитування або друку інформації, інші інформаційні системи, комп’ютерні програми, телефони (у тому числі стільникові), мікрофони і рації, вартість яких перевищує вартість малоцінних товарів (предметів), належать до групи 4 основних фондів.

Облік балансової вартості основних фондів групи 4 ведеться за сукупною балансовою вартістю відповідної групи основних фондів незалежно від часу введення в експлуатацію таких основних фондів. При цьому

окремий облік балансової вартості індивідуальної матеріальної цінності, що входить до складу основних фондів груп 2, 3 або 4, з метою оподаткування не ведеться (п.п. 8.3.5 п. 8.3 ст. 8 Закону № 334/94-ВР).

Тобто підприємство з метою оподаткування має вести облік не за окремими складовими комп’ютера, а

за сукупною балансовою вартістю групи 4 основних фондів у порядку, визначеному п. 8.4 ст. 8 Закону № 334/94-ВР.

<...>

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі