Теми статей
Обрати теми

Щодо обкладення митом транспортних засобів, ввезених як внесок іноземного інвестора

Редакція ПБО
Лист від 12.04.2007 р. № 21/ 486-

Щодо обкладення митом транспортних засобів, ввезених як внесок іноземного інвестора
до статутного фонду

Лист Державної митної служби України від 12.04.2007 р.
№ 21/2-486-ЕП

 

Юридичний департамент Державної митної служби України за дорученням керівництва Служби розглянув зазначений лист з проханням надати роз’яснення щодо правомірності користування транспортним засобом, ввезеним як внесок іноземного інвестора до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями, за договором оренди.

По суті зазначеного питання повідомляємо.

Відповідно до статей 316, 317, 346 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Зміст права власності полягає в тому, що власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. Однією з підстав припинення права власності є відчуження власником свого майна.

Відповідно до статті 18 Закону України «Про режим іноземного інвестування»

майно, що ввозиться в Україну як внесок іноземного інвестора до статутного фонду підприємств з іноземними інвестиціями (крім товарів для реалізації або власного споживання), звільняється від обкладення митом.

Митні органи здійснюють пропуск майна, що ввозиться в Україну як внесок іноземного інвестора до статутного фонду підприємств з іноземними інвестиціями, на підставі виданого підприємством

простого векселя на суму мита з відстроченням платежу не більш як на 30 календарних днів з дня оформлення ввізної вантажної митної декларації.

Вексель погашається і ввізне мито не справляється, якщо у період

, на який дається відстрочення платежу, зазначене майно зараховане на баланс підприємства і податковою інспекцією за місцезнаходженням підприємства зроблена відмітка про це на примірнику векселя.

Порядок видачі, обліку і погашення векселів, виданих під час ввезення в Україну майна як внеску іноземного інвестора до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями, а також за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність, та сплати ввізного мита у разі відчуження цього майна (далі — Порядок) затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 07.08.96 № 937.

Відповідно до пункту 17 та 18 Порядку

у разі встановлення факту відчуження майна раніше трирічного терміну при несплаченому ввізному миті державна податкова адміністрація (інспекція) зобов’язана повідомити про це відповідний митний орган.

Митний орган за повідомленням податкового органу зобов’язаний у

безспірному порядку стягнути ввізне мито, яке обчислюється виходячи з митної вартості цього майна на день здійснення такого відчуження.

Таким чином, у разі ввезення на митну територію України майна у якості внеску іноземного інвестора до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями слід дотримуватись норм зазначених вище нормативно-правових актів.

Заступник директора
Юридичного департаменту
Ю. Ступак



коментар редакції

Передача в оренду автомобіля, увезеного як іноземна інвестиція,
не є підставою для втрати пільги щодо митного збору

ДМСУ розглядає досить поширене запитання про можливість збереження звільнення від сплати митного збору в разі передачі права користування (володіння) на майно, унесене іноземним інвестором до статутного фонду, третім особам за договором оренди.

На жаль, прямої відповіді в листі, що коментується, немає. Проте акценти розставлено правильно: право на звільнення від митного збору втрачається лише при

відчуженні ввезеного майна. Це випливає зі ст. 18 Закону України «Про режим іноземного інвестування»:

«Якщо протягом

трьох років з часу зарахування іноземної інвестиції на баланс підприємства з іноземними інвестиціями майно, що було ввезене в Україну як внесок іноземного інвестора до статутного фонду зазначеного підприємства, відчужується, у тому числі у зв’язку з припиненням діяльності цього підприємства (крім вивезення іноземної інвестиції за кордон), підприємство з іноземними інвестиціями сплачує ввізне мито, яке обчислюється виходячи з митної вартості цього майна, перерахованої у валюту України за офіційним курсом валюти України, визначеним Національним банком України на день здійснення відчуження майна».

Інакше кажучи, відповідаючи на запитання про долю звільнення від сплати митного збору, потрібно з’ясувати, чи мало місце у зазначений строк відчуження ввезеного майна. Якщо протягом трьох років відчуження відбувалося, то митний збір доведеться сплатити, а ні — пільга зберігається.

Щодо власне терміна «відчуження» наведемо фрагмент з листа ДПАУ від 20.10.2004 р. № 514/4/15-2410 (до його висновків ми повністю приєднуємося), який наочно демонструє, що

передача майна в оренду відчуженням не є:

«У цивільному праві однією із складових права власності є право

розпорядження належним майном шляхом відчуження цього майна у власність іншій особі. Відчуження майна відбувається головним чином за волею власника на основі договору купівлі-продажу (дарування, міни).

Тобто

при переході права власності від одного суб’єкта господарської діяльності до іншого такий факт є відчуженням».

Варто зауважити, що в юридичній літературі іноді зустрічається термін «тимчасове відчуження», який застосовується до договорів оренди, але в цьому контексті фактично може йтися лише про тимчасове відчуження

права користування річчю (оскільки власник на деякий час втрачає правомочність, що передана орендарю), але не відчуження власне речі.

Не є відчуженням, а отже, не призводять до виникнення зобов’язання щодо сплати митного збору, зокрема, такі операції:

продаж корпоративних прав нерезидентом. Хоча таку операцію і слід розглядати як повернення прямої інвестиції, вона не спричиняє переходу права власності на внесене до статутного фонду майно;

— унесення до статутного фонду

права користування предметом внеску, так само як і передача майна в оренду;

— передача речі як внеску до

спільної діяльності (ця теза може заперечуватися контролюючими органами);

ліквідація предмета внеску (незалежно від причин такої), навіть за умови подальшої реалізації частин такого об’єкта. Про те, що ліквідація не є відчуженням, див. у листі ДПАУ від 11.11.2003 р. № 17579/7/24-1117.

Зауважимо також, що в умовах чинного законодавства при встановленні факту відчуження майна

не може застосовуватися п. 18 Порядку видачі, обліку та погашення векселів, виданих при ввезенні в Україну майна як внеску іноземного інвестора до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями, затвердженого постановою КМУ від 07.08.96 р., який цитується в листі, у частині стягнення ввізного мита в безперечному порядку.

Якщо протягом 3 років з моменту зарахування інвестиції на баланс факт відчуження все-таки має місце, то слід сплатити належну суму мита

не пізніше за день відчуження. Потрібно пам’ятати, що у зворотному випадку митні органи наполягатимуть на застосуванні двократного штрафу за п.п. 17.1.9 Закону № 2181, а також штрафу за п.п. 17.1.7 Закону № 2181 та пені (див. листи ДМСУ від 06.12.2006 р. № 11/4-15/13826-ЕП, від 23.02.2007 р. № 11/4-15/1877-ЕП, з висновками яких навряд чи можна однозначно погодитися).

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі