Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Право на податковий кредит за касовим чеком

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

ПДВ

Право на податковий кредит за касовим чеком

 

Підприємство придбаває бензин на суму понад 200 грн. за касовими фіскальними чеками (у чеку зазначено індивідуальний податковий номер продавця). Чи може воно в цьому випадку претендувати на податковий кредит, якщо податкова накладна відсутня?

(м. Ізюм)

 

Підставою для нарахування податкового кредиту згідно з нормами

абзацу першого ст. 7.2.6 Закону про ПДВ є податкова накладна.

Разом з тим, придбаваючи товар за готівку в межах

граничної суми, установленої НБУ*, підставою для нарахування податкового кредиту може бути оформлений відповідним чином товарний чек, інший платіжний чи розрахунковий документ, що підтверджує приймання платежу із зазначенням загальної суми такого платежу, суми податку та податкового номера постачальника. Під податковим номером постачальника, на наш погляд, слід розуміти індивідуальний податковий номер платника ПДВ.

* Нагадаємо, що постановою № 32 установлено граничну суму готівкового розрахунку одного підприємства з іншим у розмірі 10000 грн.

У свою чергу

розрахунковий документ — це документ установленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), який підтверджує факт продажу товарів (ст. 2 Закону № 265). Форма і зміст розрахункових документів повинні відповідати вимогам, наведеним у п.п. 3.2 Положення № 614.

Як бачимо, підприємство має право претендувати на податковий кредит при купівлі бензину, звичайно, якщо він використовується в господарській діяльності підприємства, і за умови, що касовий чек відповідає вимогам

Положення № 614.

Про це зазначали і податківці в

листі від 02.08.2006 р. № 14610/7/16-1517-05 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 73, а також у консультації, опублікованій у «Віснику податкової служби України», 2006, № 36, с. 41.

Двохсотгривневе обмеження поширюється на чеки, в яких немає індивідуального податкового номера.

Приклад

. Працівнику підприємства видано кошти під звіт на купівлю бензину для вантажівки в розмірі 400 грн. Після його придбання працівник подав до бухгалтерії як підтверджуючий документ касовий фіскальний чек із зазначенням у ньому індивідуального податкового номера продавця на суму 360 грн. з урахуванням ПДВ. Надлишок коштів повернено до каси підприємства. В обліку підприємства буде зроблено такі записи:

 

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВР

З каси підприємства працівнику видано кошти на придбання бензину

372

301

400

За авансовим звітом списано витрати на придбання бензину для вантажівки

93

372

300

300

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у складі вартості бензину

641

372

60

Повернено залишок готівки до каси підприємства підзвітною особою

301

372

40

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі