Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення у звітності бюджетних установ нарахованих відсотків

Редакція ПБО
Лист від 13.04.2007 р. № 3.3-07/877-4520

Щодо відображення у звітності бюджетних установ нарахованих відсотків

Лист Державного казначейства України від 13.04.2007 р. № 3.3-07/877-4520

 

Державне казначейство України розглянуло лист Міністерства фінансів України від 12.03.2007 р. № 31-31030-14-13/4803 про надання роз’яснень щодо відображення у фінансовій звітності сум відсотків, нарахованих банком на залишки коштів позик, отриманих від Світового банку, та повідомляє таке.

Статтею 2 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» установлено, що до доходів загального фонду державного бюджету належать надходження від розміщення в установах банків тимчасово вільних бюджетних коштів, які обліковуються на рахунках Державного казначейства України. Зазначена норма діяла і в попередніх бюджетних періодах.

Джерелами доходів бюджетної установи, які вона отримує на виконання кошторису, є кошти загального та спеціального фондів державного бюджету.

До доходів спеціального фонду бюджетної установи належать кошти, отримані бюджетною установою, як плата за послуги, що надаються установою, кошти, отримані за іншими джерелами власних надходжень, та/або кошти, що фактично надійшли на рахунок бюджетної установи як інші надходження спеціального фонду кошторису, у тому числі гранти та позики міжнародних фінансових організацій, кошти, отримані на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.05.2002 р. № 659 (зі змінами та доповненнями) затверджено перелік груп власних надходжень бюджетних установ, вимоги щодо їх утворення та напрями використання. Відсотки, нараховані банком на залишки коштів бюджетних установ в іноземній валюті на рахунках, відкритих в установах банків, у тому числі й на рахунках позик МФО, не відносяться ні до однієї з груп власних надходжень, а також і до інших коштів спеціального фонду державного бюджету, тому повинні перераховуватись до державного бюджету.

Оскільки суми нарахованих банком відсотків не є доходами бюджетної установи, вони не можуть відображатися у формах фінансової звітності про виконання кошторисів.

У поточному бюджетному році, відповідно до вимог наказу Державного казначейства України від 04.04.2007 р. № 81 «Про затвердження Порядку складання місячної та квартальної фінансової звітності установами та організаціями, які отримують кошти державного або місцевих бюджетів», нараховані відсотки відображаються тільки у «Балансі» (форма № 1) та у Довідці про суми дебіторської та кредиторської заборгованості установи за операціями, які не відображаються у формі № 7д, № 7м «Звіт про заборгованість бюджетних установ» (додаток 15 до наказу).

Розпорядники бюджетних коштів при відображенні в бухгалтерському обліку відсотків, отриманих від банківських установ на залишки коштів в іноземній валюті, дебетують субрахунок 318 та кредитують субрахунок 364. Одночасно робиться бухгалтерське проведення за дебетом субрахунку 364 та кредитом субрахунку 642. При перерахуванні коштів до державного бюджету дебетується субрахунок 642 та кредитується субрахунок 318.

При цьому слід звернути увагу

, що згідно з пунктом 1.5 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою правління Національного банку України від 12.11.2003 р. № 492 (зі змінами та доповненнями), умовами договору між банківською установою та його клієнтом (бюджетною установою, бенефіціаром проекту) може бути передбачено перерахування цих коштів на рахунки для обліку доходів державного бюджету, відкриті в органах Державного казначейства України, без зарахування на рахунки бюджетної установи.

Заступник голови О. Чечуліна



коментар редакції

Як відображати відсотки, нараховані банком на залишки валютних коштів

Бюджетні організації, які протягом року здійснювали операції з іноземною валютою, відповідні дані повинні показати у формах № 2д, № 2м, № 4-1д, № 4-1м, № 4-2д, № 4-2м, № 4-3д, № 4-3м, № 4-3д.1, № 4-3м.1 у національній валюті.

Як передбачено

Порядком складання місячної та квартальної фінансової звітності установами та організаціями, які отримують кошти державного або місцевих бюджетів, затвердженим наказом Державного казначейства України від 04.04.2007 р. № 81 , у цих формах при здійсненні операцій в іноземній валюті у графах «Залишок на початок року», «Надійшло коштів» та «Залишок на кінець звітного періоду» відсотки, нараховані банком на залишок коштів, не відображаються.

У зв’язку з цим у бюджетних установ, що мають залишки на рахунках у валюті, закономірно виникло запитання: як відображати у фінансовій звітності суми відсотків, нараховані банком на залишки коштів на валютних рахунках?

Держказначейство дало таку відповідь на це запитання. Оскільки

відсотки, нараховані банком на залишки коштів в іноземній валюті, не належать до жодної з груп власних надходжень бюджетних установ, тобто не є доходами бюджетної установи, вони не можуть відображатися у формах фінзвітності про виконання кошторисів і повинні перераховуватись до державного бюджету.

У бухобліку нараховані банком відсотки має бути відображено так:

 

Зміст операції

Дебет

Кредит

Зараховано на валютний рахунок кошти, нараховані банком як відсотки на залишок коштів у валюті

318

364

Нараховано заборгованість бюджетної установи перед бюджетом щодо нарахованих банком відсотків

364

642

Перераховано до бюджету кошти, нараховані банком як відсотки на залишок коштів у валюті

642

318

 

Нараховані банком відсотки (у національній валюті України за валютним курсом на звітну дату) відображаються в Довідці про суми дебіторської та кредиторської заборгованості установи за операціями, які не відображаються у формі № 7д, № 7м і у формі № 1 «Баланс».

Світлана Замазій

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі