Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Комісіонер-експортер і нульова ставка ПДВ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Комісіонер-експортер і нульова ставка ПДВ

 

Згідно з укладеним договором комісії на експорт комісіонер (резидент) експортує за межі митної території України товар комітента (резидента). Якими в такому разі будуть податкові ПДВ-наслідки для комісіонера ? Чи має він право на нульову ставку ПДВ ?

(м. Запоріжжя)

 

Питання відображення експортних ПДВ-наслідків при ЗЕД-посередництві, що з’явилося після 31.03.2005 р. (унесення змін до

Закону про ПДВ Законом № 2505), на сьогодні навряд чи можна назвати врегульованим.

Так, з одного боку, після

Закону № 2505 норми «посередницького» п. 4.7 Закону про ПДВ стали поширюватися і на ЗЕД-посередництво (виняток, мабуть, становлять тільки ЗЕД-операції з товарами, що були у вжитку, на які п. 4.7 не поширюється, і про що прямо зазначається в цьому пункті).

З іншого боку, спільне застосування норм «посередницького»

п. 4.7 і «експортного» п.п. 6.2.1 Закону про ПДВ приводить до того, що в такому разі нульову ставку буде застосовано двічі: спершу — комісіонером, а потім — комітентом. Адже при формальному дотриманні норм п. 4.7 виходить, що:

— у

комісіонера виникають ПДВ-зобов’язання (за ставкою 0 %) на дату оформлення ВМД (нагадаємо, передоплата експортних поставок на ПДВ-облік у комісіонера не впливає згідно з п.п. 7.3.8 Закону про ПДВ); при цьому після перерахування грошових коштів комітенту (на підставі виписаної комітентом податкової накладної) у комісіонера виникає нульовий податковий кредит;

комітент ПДВ-зобов’язання (за ставкою 0 %) при ЗЕД-експорті відображає тільки після того, як відбулися обидві події (і отримання грошових коштів від комісіонера, і вивезення товарів, підтверджене ВМД).

Отже, у такому разі комісіонеру доведеться показувати нульові обороти в ПДВ-декларації. І хоча напряму такі

нульові обороти на податкові зобов’язання і податковий кредит не впливають, вони можуть вплинути на ПДВ-облік опосередковано. Наприклад, будучи оподатковуваною операцією, такі обороти можуть брати участь у розподілі податкового кредиту згідно з п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ, якщо комісіонер здійснює власні оподатковувані та неоподатковувані операції; вони враховуватимуться при розрахунку трьохсоттисячного критерію для цілей застосування касового методу, переходу з квартального періоду на місячний тощо.

У зв’язку з цим податківці, судячи з усього, вважають, що в цьому випадку

комісіонеру набагато безпечніше взагалі не відображати жодних ПДВ-наслідків при експорті товару, а ПДВ-зобов’язання (за ставкою 0 %) показувати тільки комітенту. Так, у листі ДПА в Харківській області від 15.08.2005 р. № 3248/10/15-220 // «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 76 зазначалося, що п.п. 6.2.1 Закону про ПДВ (нульова ставка) діє тільки для комітента. А трохи пізніше аналогічний висновок було зроблено і в п. 5 брошури «Оподаткування ПДВ операцій, що здійснюються у зовнішньоекономічній діяльності», доведеній листом ДПАУ від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 83, с. 43). Там роз’яснювалося, що експорт товарів із залученням комісіонера не впливає на порядок визначення податкових зобов’язань, а право на застосування нульової ставки ПДВ (і отримання бюджетного відшкодування) має тільки продавець експортних товарів — їх власник (комітент). Отже, з цих роз’яснень побічно випливав висновок, що комісіонер ніяк не відображає експортні поставки.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі