Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування у випадку отримання страхового відшкодування в результаті пошкодження автомобіля в ДТП

Редакція ПБО
Лист від 13.07.2006 р. № 7707/6/15-0316

Щодо оподаткування у випадку отримання страхового відшкодування в результаті пошкодження автомобіля в ДТП

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 13.07.2006 р. № 7707/6/15-0316

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист щодо оподаткування у випадку отримання юридичною особою страхового відшкодування в результаті пошкодження автомобіля в ДТП і повідомляє.

Відповідно до п.п. 8.2.2 п. 8.2 ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (зі змінами і доповненнями) (далі — Закон) транспортні засоби відносяться до основних фондів групи 2.

Відповідно до підпункту 8.4.9 пункту 8.4 статті 8 Закону у разі коли страхова організація або інша юридична чи фізична особа, визнана винною у заподіяній шкоді, компенсує платнику податку втрати, пов’язані з виникненням обставин, визначених у підпункті 8.4.8 цього пункту, платник податку в податковий період, на який припадає така компенсація:

а) збільшує валовий дохід на суму компенсації за основні фонди групи 1 (окремий об’єкт основних фондів групи 1);

б) зменшує балансову вартість відповідної групи основних фондів на суму компенсації за основні фонди груп 2, 3 і 4.

Підпунктом 8.4.8 п. 8.4 ст. 8 Закону передбачено, що у разі ліквідації основних фондів за рішенням платника податку або якщо з незалежних від платника податку обставин основні фонди (їх частина) зруйновані, викрадені чи підлягають ліквідації або платник податку змушений відмовитися від використання таких основних фондів з обставин загрози чи неминучості їх заміни, зруйнування або ліквідації, платник податку в звітному періоді, в якому виникають такі обставини:

а) збільшує валові витрати на суму балансової вартості окремого об’єкта основних фондів групи 1, при цьому вартість такого об’єкта прирівнюється до нуля;

б) не змінює балансову вартість груп 2, 3 і 4 стосовно основних фондів цих груп.

Виходячи з викладеного,

якщо транспортний засіб, що використовувався у власній господарській діяльності платника податку, було частково пошкоджено в результаті ДТП, то з метою оподаткування застосовуються норми п.п. 8.4.9 п. 8.4 ст. 8 Закону, тобто платник податку зменшує балансову вартість групи 2 на суму компенсації витрат, пов’язаних з виникненням обставин ДТП*.

* Див. також матеріал на с. 43.

Прим. ред.

Заступник голови Л. Ходос

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі