Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Послуги з прокату гірських лиж не патентуються

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Послуги з прокату гірських лиж не патентуються

 

Підприємство займається прокатом гірських лиж та гірськолижного спорядження. Чи потрібно в цьому разі придбавати торговий патент на здійснення діяльності з надання побутових послуг?

(м. Мукачеве)

 

Як зазначено в

ст. 1 Закону про патентування , об’єктом правового регулювання відповідно до цього Закону є торговельна діяльність за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків та кредитних карток на території України, діяльність з обміну готівкових валютних цінностей (уключаючи операції з готівковими платіжними засобами, вираженими в іноземній валюті, та з кредитними картками), а також діяльність з надання послуг у сфері грального бізнесу та побутових послуг.

Так, згідно зі

ст. 31 Закону про патентування патентуванню підлягає діяльність з надання побутових послуг, що здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами як в окремих приміщеннях, будівлях, їх частинах, так і поза їх межами.

При цьому під побутовими послугами цей

Закон розуміє діяльність, пов’язану з наданням платних послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків, уключаючи кредитні картки.

Види послуг, які належать до побутових і підлягають патентуванню, зазначено в

Переліку № 576. Згідно з цим Переліком до «прокатних» послуг, що підлягають патентуванню, належать лише послуги з прокату:

— аудіо- і відеокасет, а також CD-дисків (коди відповідно до

Галузевого класифікатора ГК 201-01-2001 — 01.130.02, 01.130.03);

— велосипедів водних і водних лиж, човнів та катерів (код відповідно до

Галузевого класифікатора ГК 201-01-2001 — 01.130.09);

— транспортних засобів, мотоциклів, моторолерів, мопедів, легкових та вантажних автомобілів, причепів до автомобілів та інших пристосувань (код відповідно до

Галузевого класифікатора ГК 201-01-2001 — 01.130.10);

— весільного вбрання та одягу для урочистих подій (код відповідно до

Галузевого класифікатора ГК 201-01-2001 — 01.130.22).

Як бачимо, до жодної з категорій, зазначених у

Переліку № 576, послуги з прокату гірських лиж та гірськолижного спорядження не входять (незважаючи на те, що в Галузевому класифікаторі ГК 201-01-2001 вони значаться під загальним кодом 01.130.09). Отже, придбання торгового патенту на здійснення діяльності з надання побутових послуг у цьому випадку не потрібно.

Не належить цей вид діяльності і до торговельної діяльності, тому про придбання торгового патенту можна не турбуватися в принципі.

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі