Теми статей
Обрати теми

Облік основних фондів. Використання коштів, отриманих за брухт і відходи дорогоцінних металів та каміння

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Використання коштів, отриманих за брухт і відходи дорогоцінних металів та каміння

 

Які напрями використання коштів, отриманих бюджетними установами за здані у вигляді брухту і відходів дорогоцінні метали та каміння? Брухт і відходи утворилися після розбирання та утилізації застарілої комп’ютерної техніки.

(м. Краматорськ)

 

Нагадаємо, що відповідно до

Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» від 19.12.2006 р. № 489-V підлягають перерахуванню до державного бюджету:

80 % коштів, отриманих бюджетними установами та організаціями за здані у вигляді брухту і відходів золото, платину, метали платинової групи, дорогоцінне каміння;

50 % коштів, отриманих за здане як брухт і відходи срібло.

Згідно з

Переліком № 659 частина коштів, що залишаються в розпорядженні установи, може спрямовуватися на ремонт, модернізацію або придбання нових необоротних активів (крім будівель і споруд) та матеріальних цінностей, на відшкодування витрат, пов’язаних з організацією збирання і транспортування відходів, на преміювання осіб, безпосередньо зайнятих збиранням відходів і брухту, а також на господарські потреби установи.

Наведемо в таблиці основні операції зі списання комп’ютерної техніки.

 


з/п

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

Списано один комп’ютер на підставі форми № ОЗ-3 (бюджет), висновку про непридатність

401

104

3600

2

Віднесено на витрати вартість послуг із вилучення дорогоцінних металів на підставі акта виконаних робіт

811

675

60

3

Оприбутковано придатні для подальшого використання деталі (запасні частини) на підставі акта*

323

711

30

238

364

30

364

323

30

4

На підставі акта виконаних робіт деталі використано при ремонті комп’ютерної техніки

811

238

30

5

Оприбутковано деталі й запасні частини, що містять дорогоцінні метали та підлягають передачі спеціалізованому підприємству **

239

364

300***

6

Передано для переробки за актом приймання-передачі деталі та запасні частини, що містять дорогоцінні метали, спеціалізованому підприємству, яке має ліцензію на ці послуги

364

239

300

7

Надійшли на спецрахунок кошти за здавання дорогоцінних металів (золото, платина)

323

711

300

8

Нараховано заборгованість перед бюджетом за здані дорогоцінні метали (золото і метали платинової групи — 80 % від суми надходження)

711

642

240

9

Перераховано в дохід державного бюджету частину коштів, що надійшли

642

323

240

10

Перераховано за послуги з вилучення дорогоцінних металів спеціалізованій організації

675

323

60

* У цьому випадку до органів держказначейства подається Довідка про надходження в натуральній формі.

** Комісія зі списання, призначена керівником установи, самостійно здійснює оцінку окремих вузлів, деталей, матеріалів, отриманих у результаті списання необоротних активів, або звертається до послуг організації, що займається ремонтом аналогічної техніки

. Оскільки передбачається реалізація деталей та запчастин, що містять дорогоцінні метали, вважаємо, що до органів держказначейства не потрібно подавати Довідку про надходження в натуральній формі.

***

На нашу думку, у разі оприбуткування деталей та запчастин, що містять дорогоцінні метали і металобрухт, субрахунок 711 «Доходи за коштами, отриманими як плата за послуги» задіювати недоцільно, оскільки установа одержує не доходи, а зобов’язання з передачі зазначеної вище сировини для переробки спеціалізованій установі. Доходи виникають під час надходження суми за здані дорогоцінні метали і металобрухт на реєстраційний рахунок спеціального фонду.

 

Не в кожному населеному пункті є спеціалізовані установи, що можуть здійснити переробку (утилізацію) та мають ліцензію на вилучення і збирання дорогоцінних металів. У цьому випадку трудомісткий процес зі списання комп’ютерної техніки можна розділити на два етапи:

1) укладення договору з організацією, що надає послуги з ремонту комп’ютерної техніки, на розбирання комп’ютерної техніки та сортування її запчастин на:

— придатні й непридатні до використання;

— що містять дорогоцінні метали (з наданням описів таких деталей і запчастин та зазначенням їх можливої вартості);

2) передача на підставі акта приймання-передачі деталей, що містять дорогоцінні метали, і металобрухту спеціалізованій установі для переробки з подальшим перерахуванням коштів за вилучені дорогоцінні метали та металобрухт на реєстраційний рахунок спеціального фонду бюджетної установи.

Світлана Лістрова, бухгалтер-експерт Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі