Теми статей
Обрати теми

Імпорт безоплатних зразків вартістю до 100 євро та понад

Редакція ПБО
Стаття

Імпорт безоплатних зразків вартістю до 100 євро та понад

 

Цю статтю ми вирішили присвятити найактуальнішим моментам, пов’язаним з безоплатним отриманням від нерезидента зразків продукції та їх подальшим використанням підприємством. А приводом для її написання став черговий лист від наших читачів.

 

Наталія ДЗЮБА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

МКУ

— Митний кодекс України від 12.12.91 р. № 1970-XII.

Закон про єдиний митний тариф

— Закон України «Про єдиний митний тариф» від 05.02.92 р. № 2097-XII.

Закон про митний тариф

— Закон України «Про митний тариф України» від 05.04.2001 р. № 2371-III.

Закон про податок на прибуток —

Закон України «Про податок на прибуток підприємства» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Закон № 1251

— Закон України «Про систему оподаткування» від 25.06.91 р. № 1251-XII.

Закон про підтвердження відповідності

— «Про підтвердження відповідності» від 17.05.2001 р. № 2406-III.

Декрет № 46-93

— Декрет КМУ «Про стандартизацію та сертифікацію» від 10.05.93 р. № 46-93.

Положення про ВМД

— Положення про вантажну митну декларацію, затверджене постановою КМУ від 09.06.97 р. № 574.

Порядок № 1

— Порядок застосування уніфікованої митної квитанції МД-1, затверджений наказом Державної митної служби України від 04.01.2005 р. № 1.

Перелік № 28

— Перелік продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, затверджений наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 01.02.2005 р. № 28.

П(С)БО 9

— Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 20.10.99 р. № 246.

П(С)БО 15

— Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 29.11.99 р. № 290.

 

Безоплатні зразки товарів на підприємство потрапляють переважно з рекламною метою. Часто нерезиденти, які бажають розширити свої ринки збуту, охоче надають потенційним покупцям на початкових стадіях співпраці свої товари як безоплатні зразки.

Розглянемо ситуацію. Підприємство, що займається оптовою торгівлею автомобільними запчастинами, отримало від нерезидента на безоплатній основі дві партії зразків автозапчастин із зазначенням в авіанакладних «на безоплатній основі», з припискою «товар не має комерційної вартості, ціни в інвойсі тільки для митниці». На першу партію зразків загальною вартістю понад 100 євро було оформлено митну декларацію із зазначенням митної вартості, яка використовувалася як база нарахування митних зборів, мита та ПДВ. Друга партія зразків має загальну вартість менше 100 євро. Отримані зразки підприємство планує безоплатно передати на випробування до відповідних органів, а також на фірму, яка встановлюватиме їх на автобуси та використовуватиме в процесі експлуатації.

У цій ситуації в підприємства виникає безліч запитань: як оформити на митниці та сплатити митні платежі та ПДВ за отримані безоплатно зразки вартістю до 100 євро? Як у податковому та бухгалтерському обліку відобразити надходження безоплатно отриманих зразків автомобільних деталей? За якою вартістю їх необхідно враховувати в податковому та бухгалтерському обліку? Чи виникатимуть валові доходи? Чи беруть участь такі запчастини в перерахунку за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток? Як формується податковий кредит з ПДВ? Як правильно відобразити передачу зразків на випробування (які поверненню не підлягають)? На всі запитання, що виникли, ми й спробуємо відповісти.

 

Оформлення на митниці безоплатних зразків вартістю до 100 євро

Який порядок оформлення безоплатно отриманих зразків на митниці з митною вартістю менше 100 євро?

Згідно з

п. 11 Положення про ВМД вантажна митна декларація заповнюється на товари, митна вартість яких перевищує суму, еквівалентну 100 євро, а також на товари незалежно від їх митної вартості у випадках, передбачених законодавством (зокрема, при випуску товарів з митного ліцензійного складу, при декларуванні підакцизних товарів і товарів, що підлягають експортному контролю).

Товари

до 100 євро декларуються митному органу шляхом подання до митного оформлення листа підприємства, в якому зазначаються точні відомості про них. Отже, ВМД на такі товари не заповнюється.

Примірний перелік документів, що подаються при оформленні вантажу митною вартістю менше 100 євро

1. Лист на ім’я начальника митниці, за підписом директора та головного бухгалтера.

2. Товарно-транспортні документи.

3. Ксерокопія довідки про відсутність валютних цінностей за кордоном.

4. Ксерокопія картки акредитації.

5. Переклад з іноземної мови інвойсу (оригінал).

6. Ксерокопія паспорта людини, яка забирає вантаж.

  

img 1

 

Сплата податків та зборів при ввезенні зразків товару (у тому числі й до 100 євро)

Який порядок виникнення податкових зобов’язань при імпорті безоплатно отриманих зразків?

У загальному випадку при імпорті непідакцизних товарів сплачується:

1) ПДВ;

2) мито;

3) митний збір.

ПДВ.

Операції із ввезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі імпорту або реімпорту відповідно до п.п. 3.1.2 Закону про ПДВ є об’єктом обкладення ПДВ.

Згідно з

п. 4.3 Закону про ПДВ базою оподаткування для товарів, що ввозяться, є договірна (контрактна) вартість таких товарів, але не менше митної вартості, зазначеної у ввізній ВМД з урахуванням витрат на:

— транспортування, завантаження, розвантаження, перевантаження та страхування до пункту перетину митного кордону України;

— оплату брокерських, агентських, комісійних та інших видів винагород, пов’язаних з імпортом таких товарів;

— плату за використання об’єктів інтелектуальної власності, що відносяться до таких товарів;

— сплату акцизних зборів,

ввізного мита, а також інших податків, зборів (обов’язкових платежів), за винятком ПДВ, які включаються до ціни товарів (робіт, послуг) згідно із законами України з питань оподаткування.

У цьому випадку з урахуванням того, що договірна вартість дорівнює нулю,

базою для нарахування ПДВ із ввезення безоплатно отриманих зразків буде їх митна вартість.

Митна вартість зазначається імпортером самостійно на підставі даних продавця і перевіряється митним органом.

Зверніть увагу: податкові зобов’язання з ПДВ

згідно з п.п. 7.3.6 Закону про ПДВ виникають на дату подання ВМД із зазначенням у ній суми податку, що належить до сплати.

Як уже зазначалося, при імпорті товарів вартістю до 100 євро ВМД не складається, тому можна припустити, що немає і підстав для сплати ПДВ. Рішення про сплату чи несплату ПДВ у цьому випадку приймає митниця, адже питання сплати імпортного ПДВ належать до її компетенції. Варто попередити: митники можуть зобов’язати підприємство сплатити імпортний ПДВ на підставі квитанції МД-1. Згідно з

п. 1.2 Порядку № 1 уніфікована митна квитанція МД-1 застосовується під час справляння митним органом з фізичних та юридичних осіб платежів, якщо законодавством не передбачено складання ВМД.

Мито

. При імпорті товарів на територію України згідно із Законом про єдиний митний тариф справляють ввізне мито, що нараховується відповідно до Закону про митний тариф. Звільнень від сплати мита для товарів, що ввозяться на територію України, залежно від вартості (у цьому випадку — до 100 євро) не передбачено. Але на практиці митники пропускають такі товари (до 100 євро) без сплати мита.

Митний збір

. Згідно зі ст. 76 МКУ при ввезенні товарів в Україну сплачуються митні збори. Ставки митного збору затверджено постановою КМУ від 27.01.97 р. № 65. Зокрема, за митне оформлення товарів при митній вартості понад 1000 доларів США збір становить 0,2 % митної вартості, але не більше еквівалента 1000 доларів США. За товари вартістю від 100 до 1000 доларів США сплачують збір у розмірі 5 доларів США. При митній вартості товарів до 100 доларів США збір не справляється. Якщо митна вартість товарів становить понад 100 доларів США, але менше 100 євро — то митники, найімовірніше, зобов’яжуть сплатити імпортера з митної вартості товару збір у розмірі 5 доларів США по квитанції МД-1.

 

Безоплатно отримане та ВД

Чи виникатимуть у підприємства щодо безоплатно отриманих від нерезидента зразків валові доходи?

При безоплатному отриманні зразків товарів від постачальника — нерезидента підприємство згідно з

п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток має включити їх вартість, визначену в митній декларації, до складу валових доходів. Про те, що при безоплатному отриманні продукції відображення валового доходу не уникнути, зазначають і податківці (див. «Вісник податкової служби України», 2006, № 36).

Такі доходи відображаються в

рядку 01.6 декларації з податку на прибуток.

 

Перерахунок за п. 5.9

Чи беруть участь безоплатно отримані зразки в перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток?

Згідно з

п. 5.9 Закону про податок на прибуток платник податку веде податковий облік приросту (убутку) балансової вартості товарів (крім тих, що підлягають амортизації, та цінних паперів), сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, малоцінних предметів на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції, витрати на придбання (перетворення, зберігання) яких включають до складу валових витрат відповідно до цього Закону (за винятком отриманих безоплатно).

Отже,

вартість зразків, отриманих від нерезидента безоплатно, не братиме участі в перерахунку за п. 5.9.

 

Чи виникатимуть ВВ за сплаченими митними платежами

Як у податковому обліку відображається сплачена сума митних платежів при імпорті безоплатних зразків товарів?

Згідно з

п.п. 5 ст. 14 Закону № 1251 мито віднесено до загальнодержавних податків та зборів. Щодо митних зборів, то вони, по суті, є оплатою за послуги митниці.

Отже, наведені платежі, що супроводжують митне оформлення імпортних товарів, уключаються до валових витрат:

— мито — на підставі

п.п. 5.2.5 Закону про податок на прибуток як суми внесених (нарахованих) податків, зборів (обов’язкових платежів), що є складовою частиною системи оподаткування;

— митний збір — на підставі

п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток як витрати, пов’язані з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції, робіт та послуг.

Проте найбезпечнішим варіантом податкового обліку сплачених сум митних платежів буде участь їх у перерахунку за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток як витрат, пов’язаних з придбанням (отриманням) зразків товарів, незважаючи на те що вартість самих зразків (у зв’язку з безоплатністю зразків), як уже зазначалося, у такому перерахунку участі не бере. Адже в перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток бере участь балансова (первісна) вартість запасів, визначена за правилами бухгалтерського обліку. А згідно з п. 9 П(С)БО 9 до бухгалтерської первісної вартості запасів включається і мито, і митні збори.

У цьому випадку сума митних платежів зменшить розмір оподатковуваного прибутку тільки в тому звітному періоді, коли безоплатно отримані зразки буде використано підприємством у господарській діяльності (

наприклад, списано за актом на підставі отриманого з лабораторії протоколу про проведені дослідження в межах проведення процедури підтвердження відповідності).

Проте зверніть увагу: щодо

додаткових витрат, пов’язаних з безоплатним отриманням матцінностей, податківці як проти їх обліку у складі валових витрат, так і проти їх амортизації (див. лист ДПАУ від 18.07.2007 р. № 8838/5/15-0316 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 72).

 

Імпортний ПДВ та податковий кредит

Чи має право підприємство включити до складу податкового кредиту ПДВ, сплачений на митниці при ввезенні безоплатно отриманих зразків на територію України?

Згідно з

п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів (послуг), але не вище рівня звичайних цін, якщо договірна ціна на такі товари (послуги) відрізняється більше ніж на 20 % від звичайної ціни на такі товари (послуги), та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, установленою п. 6.1 та ст. 81 цього Закону, протягом такого звітного періоду у зв’язку, зокрема, з придбанням товарів (у тому числі при їх імпорті) з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Якщо чітко діяти за вказівками цього пункту, то незалежно від того, як зразки товарів буде використано надалі, підприємство

не зможе відобразити суму ПДВ, сплаченого при митному оформленні, у складі податкового кредиту. Адже зразки товарів отримано підприємством безоплатно, тобто їх договірна (контрактна) вартість дорівнює нулю.

Проте податківці обґрунтовують відсутність податкового кредиту по-своєму — беручи за основу відсутність факту придбання. Як зазначала ДПАУ в

листі від 08.08.2007 р. № 3955/т/16-1515-20 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 70), оскільки при безоплатному отриманні імпортних товарів відсутній факт придбання товарів, як це передбачено в п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ, то право на податковий кредит щодо таких імпортних товарів у платника податку відсутнє.

До речі, при ввезенні зразків вартістю до 100 євро немає і ВМД — документа, що підтверджує право на податковий кредит.

 

Бухгалтерський облік отриманих безоплатно зразків

Як у бухгалтерському обліку врахувати зразки, отримані від нерезидента безоплатно?

Первісною вартістю запасів, отриманих підприємством безоплатно, є їх

справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених п. 9 П(С)БО 9. До таких витрат, що збільшують первісну вартість запасів, належить мито (через пряму норму) та митні збори (як інші витрати).

Згідно з

п. 4 П(С)БО 19 справедливою вартістю визнають суму, за якою може бути здійснено обмін активу, або оплата зобов’язання в результаті операції між обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами. Зокрема, за справедливу вартість безоплатно отриманих зразків можна прийняти їх митну вартість.

Крім того, при безоплатному отриманні зразків у підприємства згідно з

п. 5 П(С)БО 15 виникає «бухгалтерський» дохід. Його величина визначається відповідно до п. 21 П(С)БО 15 у сумі справедливої вартості товарів (що дорівнює, як ми умовилися, митній вартості). Вартість безоплатно отриманих запасів відображається у складі іншого операційного доходу на субрахунку 718 «Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів» звітного періоду.

Розглянемо облік надходження зразків від нерезидента на прикладі.

 

Приклад 1.

Підприємство ввозить зразки товарів, отримані від нерезидента безоплатно. Вартість цих зразків, зазначена у ВМД для нарахування ПДВ, митних зборів та мита, становить 3000 грн. Податкові зобов’язання з ПДВ у сумі 660 грн. (3300 грн. х 20 %) сплачено при митному оформленні. Митні платежі склали 326 грн.

 

Таблиця 1

Облік надходження безоплатних зразків запчастин від нерезидента


з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

Перераховано суму мита та митних зборів

377

311

326

326*

* Митні платежі надалі братимуть участь у перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток
як складова первісної вартості безоплатно отриманих зразків.

2

Перераховано суму імпортного ПДВ

377

311

660

3

Оприбутковано безоплатно отримані зразки

281/зразки

718

3000

3000*

* Валові доходи збільшуються на всю вартість безоплатно отриманих запасів.

4

Уключено до первісної вартості отриманих зразків суми податків та зборів, сплачених при митному оформленні

281/зразки

377

326

5

Уключено до первісної вартості суму ПДВ, сплачену при митному оформленні

281/зразки

377

660*

* Відповідно до п. 9 П(С)БО 9 до первісної вартості запасів уключають суми непрямих податків, пов’язаних з придбанням запасів, що не відшкодовуються підприємству.

 

Передача зразків для випробування при проведенні процедури підтвердження відповідності органом сертифікації

Який порядок податкового та бухгалтерського обліку передачі отриманих зразків на випробування при проведенні процедури підтвердження відповідності?

Згідно зі

ст. 27 Декрету № 46-93 запасні частини, вузли та агрегати до автомобілів, що ввозяться суб’єктами підприємницької діяльності або фізичними особами на митну територію України, підлягають обов’язковій сертифікації відповідно до чинного законодавства. Перелік запасних частин до дорожніх транспортних засобів, що підлягають обов’язковій сертифікації, наведено в п. 21.6 Переліку № 28.

Підтвердити відповідність зразків автомобільних деталей, не зазначених у

Переліку № 28, підприємство може і на добровільних засадах (див. ст. 17 Закону про підтвердження відповідності).

Згідно з

п.п. 5.2.15 Закону про податок на прибуток суми витрат, пов’язаних з підтвердженням відповідності продукції, систем якості, систем управління якістю, систем управління навколишнім середовищем, персоналом, установленим вимогам згідно із Законом про підтвердження відповідності підприємство може включати до складу валових витрат. При цьому норми цього підпункту також поширюються і на підтвердження процедур відповідності систем якості, що мають добровільний (необов’язковий) характер.

У декларації з податку на прибуток такі витрати відображаються в

рядку 04.13 «Інші витрати, крім визначених у 04.1 — 04.12».

Щодо сум ПДВ, сплачених лабораторії у складі оплати послуг підтвердження відповідності зразків автодеталей, то підприємство керуючись

п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ має право відобразити їх у складі податкового кредиту. При цьому право на податковий кредит має бути підтверджене правильно оформленою податковою накладною, отриманою від лабораторії.

Щодо самих зразків, які підприємство передає до лабораторії для проведення випробувань, то до моменту завершення випробувань такі зразки значаться на балансі підприємства на окремому субрахунку. Потім на підставі отриманого з лабораторії протоколу вони підлягають списанню як запаси, використані підприємством.

Порядок податкового та бухгалтерського обліку зразків, використаних підприємством для підтвердження відповідності, розглянемо на прикладі.

 

Приклад 2

. Підприємство, що отримало безоплатно від нерезидента зразки автодеталей (див. умови прикладу 1), проводить їх сертифікацію. Для цього підприємство здійснило передоплату відповідному органу за послуги сертифікації в розмірі 840 грн. (у тому числі ПДВ — 140 грн.). Крім того, передало на випробування до лабораторії зразки автодеталей, здійснивши передоплату послуг лабораторії в розмірі 600 грн. (у тому числі ПДВ — 100 грн.).

 

Таблиця 2

Облік передачі зразків на випробування в межах процедури підтвердження відповідності


з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

2

3

4

5

6

7

1

Перераховано оплату за послуги сертифікації

371

311

840

700

2

Відображено податковий кредит з ПДВ

641

644

140

3

Перераховано лабораторії оплату за послуги з випробування зразків

371

311

600

500

4

Відображено податковий кредит з ПДВ

641

644

100

5

Передано зразки деталей на випробування до відповідного органу

2811/зразки на випробуванні

281/зразки

3986

6

Списано зразки деталей (на підставі отриманого протоколу)

93

2811/ зразки на випробуванні

3986

— *

* Згідно з умовами прикладу 1 сума митних платежів зменшить розмір оподатковуваного прибутку через перерахунок за п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

7

Відображено витрати на проведення лабораторних випробувань

93

631

500

8

Списано суму раніше відображеного податкового кредиту з ПДВ

644

631

100

9

Отримано сертифікат відповідності

93

631

700

10

Списано суму раніше відображеного податкового кредиту з ПДВ

644

631

140

11

Відображено залік заборгованостей

631

371

1440

12

Відображено фінансовий результат

791

93

5126

 

Висновок про якість зразків від стороннього підприємства

Який порядок податкового та бухгалтерського обліку передачі отриманих зразків на випробування (обкатку) фірмі, що встановлює їх на власні автобуси, якщо згодом такі зразки поверненню на підприємство не підлягають?

Передачу на (випробування) обкатку зразків деталей фірмі, що не є органом, який має право видавати офіційні експертні висновки щодо якості товару, найімовірніше, слід розцінювати як

безоплатну передачу.

Як відомо, безоплатне надання товарів (робіт, послуг) з податкової точки зору класифікується як продаж (див.

п. 1.31 Закону про податок на прибуток). Якщо фірма, на яку передаються зразки деталей, не є пов’язаною особою щодо підприємства і сплачує податок на прибуток на загальних підставах, то валовий дохід у підприємства не виникає.

А от якщо зразки передаються фірмі, яка є пов’язаною щодо підприємства або не є платником податку на прибуток або сплачує податок на прибуток за іншою ніж платники податку ставками, то підприємству доведеться відобразити

валовий дохід виходячи із цін, не нижчих за звичайні (див. пп. 7.4.1, 7.4.3 Закону про податок на прибуток).

У цьому разі орієнтуючись на норми

п. 1.20 Закону про податок на прибуток за звичайну ціну доцільно прийняти вартість переданих деталей, за якою вони продавалися б покупцям за грошові кошти у звичайних ринкових умовах.

Щодо витрат, понесених підприємством при митному оформленні зразків, що передаються (збір, мито), то їх доведеться виключити зі складу валових витрат у зв’язку з їх негосподарським використанням. Для цього відповідну суму слід показати в графі 4 «Запаси, використані не в господарській діяльності» таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток за відповідний період.

Щоб не втрачати зазначені вище витрати, підприємство може оформити безоплатну передачу зразків деталей як

передачу з рекламною метою (див. п.п. 5.4.4. Закону про податок на прибуток). Така операція не супроводжуватиметься коригуванням валових витрат (якщо не перевищено допустиму межу в розмірі 2 % оподатковуваного прибутку минулого року). Або інший варіант для обгрунтування ВВ: оформити таку передачу договором купівлі-продажу деталей за 1 гривню.

Щодо ПДВ, то операції з безоплатної передачі зразків підлягають обкладенню ПДВ, а база обкладення визначається виходячи з фактичної ціни операції, але не нижче звичайної ціни (

лист ДПАУ від 13.06.2006 р. № 6421/6/16-1515-26 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 80). Отже, підприємству необхідно буде нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ виходячи зі звичайних цін (п. 4.2 Закону про ПДВ).

У цьому випадку виписується «внутрішня» податкова накладна, оскільки вся сума є перевищенням звичайної ціни над фактичною (див.

п. 19 Порядку № 165). Згідно з п. 12.2 Порядку № 165 ця податкова накладна виписується з такими особливостями:

— її номер повинен через дріб містити позначку «ЗЦ» (звичайна ціна);

— у графі 3 після відображення номенклатури поставки зазначити «Поставку здійснено на безоплатній основі, база оподаткування визначається виходячи зі звичайних цін».

У бухгалтерському обліку дохід у зв’язку з безоплатною передачею зразків не виникає. Їх вартість підприємство включає до складу витрат звітного періоду.

 

Приклад 3.

Підприємство прийняло рішення передати безоплатно на обкатку автотранспортному підприємству — платнику податку на прибуток на загальних підставах зразки деталей, безоплатно отримані від нерезидента (див. умови прикладу 1). Ціна, що склалася на ринку автозапчастин на зазначені деталі, становить 2500 грн. (у тому числі ПДВ — 500 грн.).

 

Таблиця 3

Облік безоплатної передачі зразків для отримання висновку про якість сторонньому підприємству


з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

Передано зразки деталей фірмі на обкатку

949

281/зразки

3986

— *

-326 *

* Валові доходи не відображаються, але валові витрати (у цьому випадку мається на увазі сума митних платежів), відображені при оприбуткуванні зразків, підлягають коригуванню за графою 4 таблиці 1 додатка К 1/1 до декларації з податку на прибуток підприємства.

2

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

949

641

500

3

Відображено фінансовий результат

791

949

4486

 

На завершення бажаємо, щоб зразки, що безоплатно надходять на підприємство, пройшовши випробування на якість, завжди були початком укладення вигідних контрактів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі