Теми статей
Обрати теми

Щодо врахування святкових і вихідних днів при сплаті страхових внесків до Фонду

Редакція ПБО
Лист від 02.06.2008 р. № 1010-07-1

Щодо врахування святкових і вихідних днів при сплаті страхових внесків до Фонду

 

Лист Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 02.06.2008 р. № 1010-07-1

(витяг)

 

<...>

Відповідно до статті 24 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні в строки, встановлені у колективному договорі, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів.

У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

Відповідно до частини десятої статті 47 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» страхувальник здійснює страховий внесок у Фонд соціального страхування від нещасних випадків у порядку і строки, які визначаються страховиком.

Виходячи із абзацу другого пункту 4.12 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі — Інструкція), затвердженої постановою правління Фонду від 12.07.2007 року № 36 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 01.08.2007 року за № 867/14134, страхові внески сплачуються страхувальниками-роботодавцями у день одержання коштів на оплату праці в установах банків. Підприємства, які здійснюють виплату заробітної плати на поточні рахунки фізичних осіб в установах банків, сплачують страхові внески до Фонду в день перерахування коштів на особові рахунки.

Отже,

день сплати страхових внесків до Фонду пов'язаний з днем одержання коштів на оплату праці або перерахування коштів на особові рахунки працівників і не припадає на вихідний або святковий день.

Згідно з абзацом четвертим пункту 4.12 Інструкції при проведенні оплати праці з готівкової виручки чи в натуральній формі платники страхових внесків не пізніше наступного дня після здійснення виплат подають до установи банку платіжне доручення на перерахування страхових внесків до Фонду.

У цьому випадку останній день строку сплати страхових внесків може припасти на вихідний або святковий день.

Тому

якщо останній день сплати страхових внесків до Фонду, за умови, що оплата праці здійснюється з готівкової виручки чи в натуральній формі, припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку сплати страхових внесків вважається наступний робочий день за вихідним або святковим днем.

Директор С. Богданов



коментар редакції

Строк сплати внесків до Фонду страхування від нещасних випадків
при виплаті зарплати в натуральній формі або з виручки

Згідно з п. 4.12 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12.07.2007 р. № 36, у разі виплати заробітної плати з виручки або в натуральній формі платники страхових внесків не пізніше наступного дня після здійснення виплат подають до установ банку платіжне доручення на перерахування страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Закономірно виникає запитання: а якщо цей наступний день припадає на вихідний або святковий день, коли необхідно сплачувати внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України?

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України відповідає:

останнім днем сплати страхових внесків у цьому випадку вважається наступний за вихідним або святковим робочий день.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі