Теми статей
Обрати теми

До рекламних послуг відносяться...

Редакція ПБО
Лист від 08.04.2008 р. № 7104/7/16-1517-26

До рекламних послуг відносяться тільки послуги вказані за кодом 74.40.13 класифікатора № 822, а до послуг з обробки даних та надання інформації — за кодом 72.30.2

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 08.04.2008 р. № 7104/7/16-1517-26

 

ДПАУ розглянула лист щодо застосування окремих норм п.п. «д» п. 6.5 ст. 6 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон про ПДВ) в частині оподаткування ПДВ окремих видів послуг і повідомляє.

Згідно з п.п. 3.1.1 ст. 3 Закону про ПДВ об’єктом оподаткування ПДВ є операції з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України.

Пунктом 6.5 ст. 6 Закону про ПДВ встановлені правила визначення місця поставки послуг.

Відповідно до загального правила для визначення місця поставки послуг, встановленого п. 6.5 ст. 6 Закону про ПДВ, місцем поставки вважається місце, де особа, яка надає послугу, зареєстрована як платник цього податку.

Винятки з цього правила становлять операції з надання послуг особливого виду, для визначення місця поставки яких встановлено окремі правила.

Так, окремим підпунктом «д» цього пункту передбачено, що місцем поставки послуг вважається місце реєстрації покупця або його постійного представництва, а за відсутності такого місця реєстрації — місце постійної адреси або постійного проживання, у разі якщо покупці, яким надаються наведені нижче послуги, проживають за межами митної території України, надають послуги з:

передання чи надання авторських прав, патентів, ліцензій, а також суміжних прав, у тому числі торгових марок;

надання рекламних послуг та інших послуг з просування товарів (послуг) на ринку (промоутерства);

надання послуг консультантами, інженерами, адвокатами, бухгалтерами, аудиторами, актуаріями та інших аналогічних послуг, а також з обробки даних та надання інформації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем;

надання обов’язку утримуватися від проведення окремих видів діяльності частково або повністю;

надання послуг фізичними особами, які перебувають у відносинах трудового найму з постачальником, на користь іншої особи;

надання агентських послуг від імені та за рахунок іншої особи, якщо забезпечується надання покупцю послуг, перерахованих у цьому підпункті;

надання в оренду рухомого майна (у тому числі банківських сейфів).

Враховуючи зазначене,

при наданні постачальником (резидентом — платником податку на додану вартість) отримувачу (нерезиденту — фізичній чи юридичній особі) послуг, зазначених у п.п. «д» п. 6.5 ст. 6 Закону про ПДВ, місцем поставки таких послуг визначається місце поза межами митної території України за винятком випадків надання зазначених послуг нерезидентам, які мають постійне представництво, зареєстроване в Україні.

При наданні таких послуг нерезидентам, які мають на митній території України постійне представництво, місцем поставки визначається митна територія України.

При застосуванні зазначеного пункту слід враховувати, що

до рекламних послуг та інших послуг з просування товарів (послуг) на ринку (промоутерства) належать послуги, визначені у розділі 74.40.13 Державного класифікатора продукції та послуг, який затверджено і введено в дію наказом Держстандарту України від 30.12.97 р. № 822.

До послуг з обробки даних та надання інформації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем, належать послуги, визначені у розділі 72.30.2

Державного класифікатора продукції та послуг, який затверджено і введено в дію наказом Держстандарту України від 30.12.97 р. № 822.

Щодо послуг консультантів, інженерів, адвокатів, бухгалтерів, аудиторів, то застосування зазначеного пункту можливе лише при конкретизації Законом виду та переліку послуг.

Аналогічний порядок визначення місця поставки зазначених послуг при їх наданні постачальником-нерезидентом.

Тобто при наданні постачальником-нерезидентом (незалежно від того, має він представництво, зареєстроване в Україні, чи ні) послуг, зазначених у п.п. «д» п. 6.5 ст. 6 Закону про ПДВ, отримувачу (резиденту — юридичній чи фізичній особі) місцем поставки таких послуг є митна територія України.

При цьому при наданні послуг нерезидентом, особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) податку до бюджету, є його постійне представництво, а за відсутності такого — особа, яка отримує такі послуги.

Слід також враховувати те, що п.п. 2.3.3 ст. 2 Закону про ПДВ визначено, що особа-нерезидент може здійснювати діяльність з поставки товарів (послуг) на митній території України з використанням глобальної або локальних комп’ютерних мереж тільки через своє постійне представництво на території України. При цьому є обов’язковою реєстрація такої особи як платника ПДВ не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку здійснення таких операцій (п.п. «б» п. 9.6 ст. 9 Закону про ПДВ).

Заступник голови С. Чекашкін

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі