Теми статей
Обрати теми

Щодо податкового кредиту батьків за навчання дитини в інтернатурі

Редакція ПБО
Лист від 23.09.2008 р. № 19277/7/17-0717

Щодо податкового кредиту батьків за навчання дитини в інтернатурі

Лист Державної податкової адміністрації України від 23.09.2008 р. № 19277/7/17-0717

(витяг)

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист стосовно надання податкового кредиту за навчання дитини в інтернатурі медичного інституту і повідомляє, що відповідно до п.п. 5.2.1 ст. 5 Закону України від 22.05.2003 № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон), до складу податкового кредиту включаються фактично понесені витрати, підтверджені платником податку документально, а саме: фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, товарною накладною, іншими розрахунковими документами або договором, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та визначають суму таких витрат.

Зокрема, до складу податкового кредиту дозволено включати суму коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості середньої професійної або вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення, але не більше суми, визначеної у п.п. 6.5.1 ст. 6 цього Закону, у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Відповідно до ст. 24 та 25 Закону України від 17.01.2002 № 2984 «Про вищу освіту» (далі — Закон № 2984) інститут є вищим навчальним-закладом третього або четвертого рівня акредитації або структурним підрозділом університету, академії, у якому здійснюється підготовка фахівців за напрямами освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра, спеціальностями освітньо-кваліфікаційного рівня/рівнів спеціаліста, магістра чи за окремими спеціальностями освітньо-кваліфікаційного рівня магістра.

Особами, які навчаються у вищих навчальних закладах є, зокрема, інтерни, які мають повну вищу освіту і освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста медичного або фармацевтичного спрямування, навчаються з метою отримання кваліфікації лікаря або провізора певної спеціальності відповідно до переліку лікарських або провізорських посад (ст. 53 Закону № 2984).

Згідно із Положенням про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти III — IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України № 291 від 19.09.96, зареєстрованим Міністерством юстиції України 03.12.96 за № 696/1721, спеціалізація (інтернатура) є обов’язковою формою післядипломної підготовки випускників всіх факультетів медичних і фармацевтичних вищих закладів освіти III — IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів незалежно від підпорядкування та форм власності, після закінчення якої їм присвоюється кваліфікація лікаря (провізора) — спеціаліста певного фаху.

Таким чином, інтернатура (спеціалізація) є невід’ємною ланкою безперервного процесу підготовки у вищому медичному і фармацевтичному закладів освіти фахівців за напрямом професійного спрямування.

Враховуючи наведене, суми коштів, сплачені платником податку на користь вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти для компенсації вартості навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у інтернатурі, при додержанні всіх норм ст. 5 Закону України від 22.05.2003 № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб»,

можуть прийматися у розрахунок податкового кредиту такого платника податку за звітний рік.

Якщо дитина протягом 2007 року навчалася в інтернатурі і не одержувала доходів у вигляді заробітної плати

(не була платником податку з доходів фізичних осіб) та у розрахункових документах на оплату навчання дитини вказані дані одного з батьків (в даному випадку — це є мати), то один з батьків (мати) як платник податку, який поніс фактичні витрати на навчання члена сім’ї першого ступеня споріднення (сина), має право на податковий кредит щодо вартості такого навчання.

Заступник голови ДПА України С. Лекарь



коментар редакції

Фізична особа має право на податковий кредит щодо суми, сплаченої за навчання дитини в інтернатурі медінституту

Згідно з п.п. 5.3.3 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV платник податку має право включити до складу валових витрат фактично витрачену ним протягом звітного року суму коштів, сплачених платником податку на користь навчальних закладів для компенсації вартості середнього професійного або вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення, але не більше суми, визначеної в п.п. 6.5.1 Закону № 889, у розрахунку за кожний повний чи неповний місяць навчання протягом звітного податкового року. У 2008 році ця сума склала 890 грн. на місяць.

У листі, що коментується, ДПАУ зазначає, що інтернатура (спеціалізація) є невід’ємною частиною безперервного процесу підготовки у вищому медичному та фармацевтичному закладі освіти фахівців. Тому якщо

один із батьків дитини оплачував навчання непрацюючої дитини в інтернатурі, і на нього оформлено всі відповідні документи, то цей із батьків має право на податковий кредит з податку з доходів фізичних осіб.

Нагадаємо: аналогічну думку щодо можливості використання права на податковий кредит у разі навчання дитини в інтернатурі медінституту вже було викладено ДПАУ в листі від 26.07.2005 р. № 6378/П/17-3115 № 14645/7/17-03117 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 72).

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі