Теми статей
Обрати теми

Про періодичність виплати заробітної плати

Редакція ПБО
Лист

Про періодичність виплати заробітної плати

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 24.10.2008 р.

(витяг)

 

<...>

Статтею 21 Закону України «Про оплату праці» (далі — Закон) установлено, що працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства та колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

При укладенні працівником трудового договору (контракту) власник або уповноважений ним орган доводить до його відома умови оплати праці, розміри, порядок та строки виплати заробітної плати (ст. 29 Закону).

Відповідно до статті 24 Закону заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, установлені в колективному договорі (або іншому локальному документі підприємства), але

не рідше двох разів на місяць.

Законодавством не забороняється виплачувати заробітну плату в інші (більш стислі) строки

. Головною умовою є те, щоб проміжок часу між виплатами заробітної плати не перевищував шістнадцяти календарних днів.

При цьому відповідно до статті 30 Закону у кінці місяця працівника має бути повідомлений про розміри оплати праці, зокрема про загальну суму заробітної плати з розшифровкою за видами виплат, розміри і підстави відрахувань та суму заробітної плати, що належить до виплати.

Начальник відділу Н. Синько



коментар редакції

Заробітна плата повинна виплачуватися не рідше двох разів на місяць

У листі, що коментується, Мінпраці нагадує роботодавцям, що згідно зі ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР

заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, установлені в колективному договорі (чи іншому локальному документі підприємства), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів.

Слід зауважити: у ст. 4 Рекомендації № 95 Міжнародної організації праці «Про охорону заробітної плати» (прийнятої в м. Женеві 01.07.49 р. на 32-й сесії Генеральної конференції МОП) зазначено, що максимальні строки виплати заробітної плати повинні забезпечувати таке положення, за якого заробітна плата виплачується:

— не рідше двох разів на місяць через проміжки часу, що не перевищують 16 днів, для працівників з погодинним, поденним, потижневим нарахуванням заробітної плати;

— не рідше одного разу на місяць для службовців, заробітну плату яких установлено на основі місячного або річного нарахування.

Ці норми є мінімальними гарантіями, які має бути виконано державою на рівні внутрішнього законодавства. І якщо норми внутрішнього законодавства передбачають більш високий рівень захисту трудових прав, у тому числі на оплату праці у визначені максимальні проміжки часу, то вони не повинні розглядатися як такі, що суперечать міжнародним договорам.

Тому згідно з чинним законодавством зарплати повинні виплачуватися не рідше двох разів на місяць.

Якщо виплата зарплати провадиться один раз на місяць, то це є порушенням вимог законодавства України про працю.

Нагадаємо: за порушення встановлених законодавством строків виплати заробітної плати на посадових осіб підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності може накладатися адміністративний штраф відповідно до ст. 41 Кодексу про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. у розмірі від 15 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 255 до 850 грн.). Але рішення про накладення адміністративного штрафу за таке порушення може винести тільки суд на підставі протоколу, складеного державним інспектором праці.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі