Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Об’єкт страхування автоцивілки

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Об’єкт страхування автоцивілки

 

Якщо автомобіль, застрахований за програмою обов’язкового страхування цивільної відповідальності, потрапить у ДТП, чи буде відшкодовано збиток, заподіяний такому автомобілю?

(м. Маріуполь)

 

У разі укладення договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів об’єктом страхування є

майнові інтереси особи, цивільно-правову відповідальність якої застраховано, пов’язані з відшкодуванням збитку, заподіяного життю, здоров’ю, майну потерпілих унаслідок експлуатації забезпеченого (зазначеного в договорі страхування) транспортного засобу (ст. 5 Закону № 1961).

Тобто страхуванню підлягає не транспортний засіб, а

відповідальність його власника перед можливими потерпілими унаслідок дорожньо-транспортних подій за участі такого транспортного засобу.

Термін «

власник транспортного засобу» в Законі № 1961 має на увазі юридичних і фізичних осіб, які відповідно до законів України є власниками або законними володільцями (користувачами) наземних транспортних засобів на підставі права власності, права господарського відання, оперативного управління, на підставі договору оренди, довіреності чи тих, хто правомірно експлуатує транспортний засіб на інших законних підставах.

Отже, страхова компанія зобов’язана відшкодувати тільки збиток, заподіяний здоров’ю чи майну третіх осіб, у результаті експлуатації застрахованого автомобіля з вини водія, який управляв таким автомобілем на законних підставах.

Микола Шпакович, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі