Теми статей
Обрати теми

Про відміну наказів МФУ

Редакція ПБО
Лист від 11.01.2008 р. № 112/5/15-0316

Про відміну наказів МФУ

Лист Державної податкової адміністрації України від 11.01.2008 р. № 112/5/15-0316

 

Міністру фінансів України
Пинзенику В. М.

Шановний Вікторе Михайловичу!

Наказами Міністерства фінансів України від 29.12.2006 № 1316 «Про затвердження Положення про порядок розрахунку податкових різниць за даними бухгалтерського обліку» та від 29.01.2007 № 45 «Про затвердження Методичних рекомендацій про складання регістрів бухгалтерського обліку податкових різниць, валових доходів та валових витрат» для платників податків фактично запроваджено новий обов’язковий вид обліку, який замість спрощення ведення податкового обліку лише суттєво збільшує обсяг роботи бухгалтера.

У зв’язку з тим, що уніфікація податкового та бухгалтерського обліку на даний час не проведена, затвердження вищевказаних наказів не призвело до виникнення у податкових органів додаткових можливостей для руйнування схем мінімізації податкових зобов’язань, оскільки накопичена у платників податків, згідно із цими наказами, додаткова інформація не має практичного застосування при проведенні документальних перевірок юридичних осіб — платників податку на прибуток.

Враховуючи вищевикладене,

Державна податкова адміністрація України пропонує розглянути питання щодо відміни вищезазначених наказів. Це дозволить скоротити витрати часу платників податків на дотримання податкового законодавства, підвищить позицію України у Світовому рейтингу «Сплата податків» та не призведе до скорочення надходжень до державного бюджету.

З повагою, Голова С. Буряк

 

 


 

 

Прем'єр-міністру України В.Ф. Януковичу

 

Шановний Вікторе Федоровичу!

 

Ми звертаємося до Вас з проханням

скасувати Положення про порядок розрахунку податкових різниць за даними бухгалтерського обліку, затверджене наказом Міністерства фінансів від 29 грудня 2006 року № 1316. Це Положення запроваджує нову форму фінансової звітності — Форму № 7 Розрахунок податкових різниць за даними бухгалтерського обліку. Але враховуючи визначення терміна «фінансова звітність», Форма № 7 не є такою, оскільки не містить інформацію про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період. Таким чином, запровадження Форми № 7 суперечить Закону «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні».

В основу цієї форми покладено показники Декларації про прибуток підприємства, що складається підприємствами з метою виконання норм Закону «Про оподаткування прибутку підприємств». Листом Міністерства фінансів від 12.06.2007 р. № 31-34000-30/23-4128/4419 підтверджено той факт, що Положення про порядок розрахунку податкових різниць за даними бухгалтерського обліку спрямовано на складання саме

податкової звітності. Це прямо порушує Закон «Про оподаткування прибутку підприємств», який передбачає, що «Ставки податку на прибуток, пільги шодо податку, об'єкт оподаткування, порядок обчислення оподатковуваного прибутку... можуть встановлюватися та змінюватися лише шляхом внесення змін до цього Закону».

На наш погляд, це також

прямо порушує Закон «Про бухгалтерських облік» і фінансову звітність в Україні», відповідно до якого національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку не повинні суперечити міжнародним стандартам.

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку 1 «Подання фінансових звітів» зазначає, що фінансові звіти призначені тільки для тих користувачів, які не можуть вимагати звітів,

спеціально складених для задоволення їхніх потреб у конкретній інформації. Державні органи можуть вимагати від підприємств подання спеціальних звітів. Таким чином, запровадження додаткової форми публічної фінансової звітності, яка задовольняє виключно спеціальні фіскальні потреби держави, суперечить міжнародним стандартам фінансової звітності. Така спеціальна додаткова звітність податкового характеру не може мати статусу фінансового звіту.

Положення про порядок розрахунку податкових різниць за даними бухгалтерського обліку базується на використанні методологічних засад обліку, які спрямовані на обрахунок так званих

постійних податкових різниць. Ця методологія була прямо заборонена Міжнародним стандартом бухгалтерського обліку 12 «Податок на прибуток» ще в 1996 році, а з національного Положення (стандарту бухгалтерського обліку 17 «Податок на прибуток», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28 грудня 2000 року № 353, згадки про постійні різниці було вилучено в травні 2003 року.

З огляду на використання методів обліку, заборонених міжнародними стандартами, за багатьма господарськими операціями показники, які від українських підприємств вимагається вносити до Форми № 7, є недостовірними, і можуть увести в оману інвесторів, кредиторів та інших споживачів фінансової інформації.

Зважаючи на викладене, висловлюємо щире сподівання на те, що Ви приймете зважене рішення про запобігання викривленню даних фінансової звітності, що оприлюднюється українськими підприємствами.

 

 

Олександр Голенко Головний редактор газети «Податки та бухгалтерський облік»
Сергій Голов Президент Федерації професійних
бухгалтерів і аудиторів України (ФПБАУ)
Михайло Захарко Головний редактор «Дебет-кредит»
Олександр Кірш Головний редактор журналу «Бухгалтер»
Олександр Ключник Голова Правління громадської організації
Фонд інтенсивних технологій мікроекономіки
Ірина Назарбаєва заступник головного редактора газети «БУХГАЛТЕРІЯ»
Олексій Павленко заступник головного редактора журналу «Бухгалтер»
Андрій Твердомед оглядач газети «Бізнес»
Іван Чалий Голова Комітету внутрішнього аудиту громадської організації
Фонд інтенсивних технологій мікроекономіки
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі