Теми статей
Обрати теми

Аналіз помилок. Сума страхового відшкодування за пошкоджений у ДТП автомобіль помилково потрапила до валових доходів

Редакція ПБО
Стаття

Сума страхового відшкодування за пошкоджений у ДТП автомобіль помилково потрапила до валових доходів

 

Ситуація

У березні 2008 року вантажний автомобіль

Scania (2006 року випуску) було пошкоджено внаслідок ДТП. У тому ж місяці страхова компанія на підставі страхового акта виплатила підприємству страхове відшкодування в сумі 16000 грн. Підприємство, діючи за аналогією з бухгалтерським обліком, суму такого відшкодування врахувало у складі валових доходів, відобразивши її по рядку 01.6 декларації з податку на прибуток за I квартал 2008 року. Помилку виявили у червні 2008 року.

 

Порушення

Підприємство порушило

п.п. 8.4.9 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), з якого випливає: якщо страхова організація чи інша юридична або фізична особа, винна в заподіяній шкоді, компенсує платнику податку втрати, пов’язані з частковим зруйнуванням основних фондів, то платник у податковому періоді, на який припадає така компенсація, зменшує балансову вартість відповідної групи (2, 3, 4) основних фондів на суму компенсації.

 

Аналіз ситуації

Про те, що

в бухгалтерському обліку отримане страхове відшкодування визнається доходом підприємства, зазначено в п. 19 П(С)БО 15.

Водночас

у податковому обліку діють свої правила обліку сум страхового відшкодування за пошкоджені основні фонди. При отриманні від страхової компанії компенсації збитків, пов’язаних з руйнуванням (знищенням, розкраданням тощо) застрахованих основних фондів, підприємству слід керуватися окремим порядком, установленим пп. 8.4.8 і 8.4.9 Закону про податок на прибуток . Такого ж порядку обліку в ситуації, коли автомобіль, що використовується у власній господарській діяльності платника, було частково пошкоджено в ДТП, дотримується і ДПАУ в листі від 13.07.2006 р. № 7707/6/15-0316 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 85).

Автомобільний транспорт належить до основ них фондів групи 2 (

п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток). Як випливає з п.п. 8.4.8 Закону про податок на прибуток, у періоді пошкодження з не залежних від платника податку обставин основних фондів групи 2 балансова вартість цієї групи не змінюється.

Згідно з

п.п. 8.4.9, якщо страхова компанія компенсує втрати платника внаслідок зруйнування об’єкта основних фондів, то в тому періоді, на який припадає така компенсація, балансову вартість групи 2 основних фондів має бути зменшено на суму такої компенсації.

Отже, у цьому випадку

в періоді пошкодження автомобіля балансова вартість групи 2 основ них фондів не змінюється. А при отриманні від страхової організації компенсації збитків, пов’язаних з пошкодженням автомобіля внаслідок ДТП, підприємство в податковому періоді, на який припадає така компенсація, зменшує на цю суму балансову вартість групи 2 основ них фондів.

У нашому випадку підприємство, отримавши від страхової компанії страхове відшкодування, замість того, щоб зменшити на цю суму балансову вартість основних фондів групи 2, включило її до валових доходів.

У результаті допущеної помилки в I кварталі 2008 року було завищено валові доходи платника, а також балансову вартість групи 2 основних фондів на початок II кварталу 2008 року. Підприємству для виправлення цієї помилки потрібно:

по-перше

, зменшити валові доходи I кварталу 2008 року на суму отриманої компенсації (16000 грн.);

по-друге

, зменшити балансову вартість основ них фондів групи 2 (підгрупи з нормою амортизації 10 %, оскільки автомобіль новий — 2006 року випуску) на 16000 грн.

 

Виправлення помилки

Згідно з

п. 17.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III виправлення помилок, допущених при розрахунку податку на прибуток, здійснюється двома способами:

— у декларації з податку на прибуток за наступний звітний період;

— через уточнюючий розрахунок (УР).

Виправляючи допущену помилку

в декларації з податку на прибуток за півріччя 2008 року, у рядку 02.2 потрібно відобразити суму завищення валових доходів, що мало місце в I кварталі 2008 року, зі знаком «-» (-16000 грн.). При цьому в графі 3 «Балансова вартість на початок розрахункового кварталу» таблиці 2 додатка К1/1 до такої декларації потрібно зазначити правильні суми (з урахуванням зменшення балансової вартості групи 2 на суми страхового відшкодування).

Виправляючи допущену помилку

в уточнюючому розрахунку до декларації за I квартал 2008 року, необхідно відобразити суму завищених валових доходів по рядку 1 зі знаком «мінус» (-16000 грн.), зазначити код рядка декларації, в якій було допущено помилку (01.6). Після подання уточнюючого розрахунку, заповнюючи поточну піврічну декларацію за 2008 рік, у рядку 01.6 слід показати дохід за півтора року з урахуванням виправлених показників, тобто начебто завищення доходів зовсім не було. При цьому показник ряд ка 15 декларації варто сформувати з урахуванням поданого УР, тобто показник рядка 14 за перший квартал має бути зменшено на показник рядка 7 уточнюючого розрахунку.

У графі

3 «Балансова вартість на початок розрахункового кварталу» таблиці 2 додатка К1/1 до декларації за півріччя потрібно зазначити правильні суми (з урахуванням зменшення балансової вартості групи 2 на суми страхового відшкодування).

Оскільки допущена помилка не спричинила виникнення недоплати з податку на прибуток, 5 % самоштраф при виправленні нараховувати не потрібно.

Матеріал підготувала економіст-аналітик
 Видавничого будинку «Фактор» Наталія Дзюба

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі