Теми статей
Обрати теми

Щодо сплати збору у разі одержання легкового автомобіля до статутного фонду юридичної особи

Редакція ПБО
Лист від 13.05.2008 р. № 8158/03-20

Щодо сплати збору у разі одержання легкового автомобіля до статутного фонду юридичної особи

 

Лист Пенсійного фонду України від 13.05.2008 р. № 8158/03-20

(витяг)

 

<...>

Згідно з пунктом 7 статті 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» юридичні та фізичні особи сплачують збір на обов’язкове державне пенсійне страхування при відчуженні легкових автомобілів, крім легкових автомобілів, якими забезпечуються інваліди, та тих автомобілів, які переходять у власність за законом.

Платниками збору з операцій з відчуження легкових автомобілів, відповідно до пункту 12 Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 1998 року № 1740 (із наступними змінами та доповненнями), є підприємства, установи та організації всіх форм власності, а також фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі шляхом купівлі легкових автомобілів, міни, дарування (безоплатної передачі), успадкування та з інших підстав, передбачених законодавством.

Враховуючи вищезазначене,

при передачі легкового автомобіля у власність юридичній особі (в даному випадку підприємству) як внесок до статутного фонду (безоплатна передача) збір сплачується на загальних підставах.

Заступник голови правління В. Никитенко



коментар редакції

При передачі легкового автомобіля як внеску до статутного фонду підприємства сплачується збір
до ПФУ на загальних підставах

У цілому висновок ПФУ в листі, що коментується, правильний.

Нагадаємо, що згідно із Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР юридичні та фізичні особи при відчуженні легкових автомобілів, крім легкових автомобілів, якими забезпечуються інваліди, та тих автомобілів, які переходять у власність спадкоємцям згідно із законом, є платниками збору до ПФУ.

У Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженому постановою КМУ від 03.11.98 р. № 1740, детальніше конкретизовано платників збору до Пенсійного фонду. Так, згідно з п. 12 Порядку № 1740 платниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів є

підприємства, установи та організації всіх форм власності, а також фізичні особи, які набувають права власності на легкові автомобілі шляхом:

— придбання легкових автомобілів, у тому числі у виробників або торговельних організацій (крім випадку забезпечення автомобілями інвалідів згідно із законодавством);

— міни;

— дарування (безоплатної передачі);

— успадкування (крім випадків успадкування легкового автомобіля згідно із законом);

з інших підстав, передбачених законодавством.

Збір до Пенсійного фонду сплачується в розмірі 3 % від вартості легкового автомобіля

.

На нашу думку, у результаті внесення фізичною особою — засновником до статутного фонду підприємства легкового автомобіля право власності перейшло до підприємства не на підставі безоплатної передачі, а «з інших підстав, передбачених законодавством». Саме тому в цьому випадку підприємство зобов’язано сплатити збір до ПФУ.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі