Теми статей
Обрати теми

Сторінка приватного підприємця. Абетка роботи на фіксованому податку: початківцям і не тільки

Редакція ПБО
Стаття

Абетка роботи на фіксованому податку: початківцям і не тільки

 

Матеріал цієї статті підібрано так, щоб кожний, кого цікавлять особливості роботи на фіксованому податку, мав змогу знайти тут відповідь на своє запитання.

І підприємець «на старті», який ще не визначився щодо системи оподаткування, і той, хто вже давно занурився в перипетії підприємницького життя на фіксподатку, — швидко знайдуть для себе корисну та потрібну інформацію.

 

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, консультант газети «Податки та бухгалтерський облік»

 

Документи статті

Декрет № 13-92

— Декрет КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92.

Порядок № 137

— Порядок заповнення патенту про сплату фіксованого розміру прибуткового податку з громадян, затверджений наказом ДПАУ від 25.03.98 р. № 137.

Закон про охорону атмосферного повітря

— Закон України «Про охорону атмосферного повітря» у редакції від 21.06.2001 р. № 2556-III.

Інструкція № 111

— Інструкція щодо складання податкового розрахунку збору за забруднення навколишнього природного середовища, затверджена наказом ДПАУ від 17.03.2005 р. № 111.

Закон № 427

— Закон України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» у редакції від 06.12.2006 р. № 427-V.

Закон про автотранспорт

— Закон України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-III.

Правила № 363

— Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджені наказом Міністерства транспорту України від 14.10.97 р. № 363.

Закон № 481

— Закон України «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Закон № 587

— Закон України «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» від 09.04.99 р. № 587-XIV.

Правила № 104

— Правила роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, затверджені наказом Міністерства економіки України від 19.04.2007 р. № 104.

Закон № 1058

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі

— Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, затверджені наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 08.07.96 р. № 369.

Закон № 265/95

— Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Порядок № 1751

— Порядок призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затверджений постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751.

Інструкція № 2

— Інструкція про порядок позначення роздрібних цін на товари народного споживання на підприємствах роздрібної торгівлі та громадського харчування, затверджена наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 04.01.97 р. № 2.

Закон № 1023

— Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII.

 

Що таке фіксований податок?

Фіксований податок (або фікспатент) — це

система оподаткування, застосовувати яку можна тільки при торгівлі на ринках. При цьому вибір — працювати на фіксподатку чи залишатися на загальній системі оподаткування — добровільний і залежить від рішення самого підприємця (пункт 1 статті 14 Декрету № 13-92). Перехід на сплату фіксованого податку здійснюється за допомогою придбання патенту.

 

Переваги та недоліки

Для зручності наведемо в таблиці позитивні та негативні моменти використання фікспа-тенту.

 

Переваги

Недоліки

Низька ставка податку.

Ставка фіксованого податку являє собою щомісячну фіксовану (не залежить від обсягу продажів) плату за фікспатент у розмірі:
— якщо найманих працівників немає
від 20 до 100 грн. (конкретний розмір установлюється місцевою міськрадою);
— якщо наймані працівники є — ставка фіксподатку зростає на 50 % за кожну особу, з якою укладено трудовий договір

Навіть якщо в якомусь місяці буде отримано

нульовий дохід (або збиток), фіксподаток за встановленою ставкою, у тому числі й за працівників, сплачувати все одно доведеться

Облік доходів і витрат можна вести в довільній формі

(виключно для того, щоб визначити обсяг свого доходу), тобто Книгу за формою № 10 підприємець-фіксант вести не зобов’язаний

Працювати на фіксованому податку заборонено

, якщо:
— валовий дохід за попередніх 12 календарних місяців перевищує 119000 грн. (7000 нмдг);
— у трудових відносинах з фіксантом перебуває більше 5 осіб (члени сім’ї, які беруть участь у підприємницькій діяльності, також ураховуються)

Використовувати РРО не обов’язково

, якщо підприємець не торгує підакцизними товарами (пиво на розлив не береться до уваги)

Дозволи:

не сплачувати податок з доходів фізичних осіб (15 %) за себе підприємцю, якщо дохід уже обкладено фіксованим податком (тобто отримано підприємцем від продажу товару та надання супутніх послуг на ринку);
не придбавати торговий патент;
— у 2008 році, як і раніше, можна не сплачувати фіксований пенсійний внесок «за себе» (через те що ставку внеску поки що не встановлено)

Обмеження:

— продавати товар і надавати супутні послуги можна тільки на території ринку (ринків), сплачуючи ринковий збір;
не можна торгувати лікеро-горілчаними та тютюновими виробами;
не можна торгувати продукцією, забороненою до продажу на ринку (наприклад: паливо для транспортних засобів, мазут, вогнепальна, газова, пневматична та холодна зброя, балони зі скрапленим газом тощо). Перелік такої забороненої продукції встановлюється місцевими органами влади у Правилах торгівлі на ринках;
певні товари на ринку можна продавати з урахуванням деяких особливостей (наприклад, ювелірні вироби та вироби з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння — тільки у спеціалізованих магазинах, відділах).

 

 

Як почати роботу на фіксованому податку?

Отже, якщо підприємця влаштовують усі умови, яких слід дотримуватися під час роботи на фіксованому податку, можна починати.

Право працювати на фіксованому податку надає патент

(далі — фікспатент, не плутати з торговим патентом). Для того щоб придбати фікспатент, потрібно подати до податкового органу за місцем постійного проживання:

1)

заяву в довільній формі із зазначенням:

— прізвища, ім’я та по батькові заявника — платника фіксованого податку;

— ідентифікаційного номера заявника;

— місця провадження та виду підприємницької діяльності (наприклад, роздрібна (дрібнооптова) торгівля на ринках, надання супутніх такому продажу послуг);

— переліку осіб, які перебувають у трудових відносинах з підприємцем (у тому числі членів сім’ї, які беруть участь у підприємницькій діяльності), із зазначенням їх ідентифікаційних номерів;

— інформації про доходи за останні 12 місяців або про неотримання таких доходів (

пункт 1 Порядку № 137);

2) документ, що підтверджує сплату фіксованого податку за весь період дії патенту

(мінімум — 1 місяць, максимум — 12 місяців; період, на який придбавається патент, обирає сам підприємець).

Зауважимо, що

ні строк подання заяви, ні строк сплати (конкретної дати) фіксованого податку не встановлені. Єдине — сплачувати слід до того, як подавати заяву про придбання фікспатенту, тобто наперед. Причому, якщо надалі ставка фіксподатку раптом зміниться, перерахунок не провадитиметься (на те податок і фіксований, щоб не змінюватися).

У свою чергу,

податковий орган зобов’язаний видати патент протягом трьох робочих днів з дня приймання заяви від платника податків.

 

Абетка фіксподатку

Як бачите, спочатку нічого складного немає. Це вже у процесі діяльності в підприємців, які сплачують фіксований податок, виникають проблемні питання. Спробуємо розібратися та надати відповідь.

Автомобіль

1. Якщо підприємець на фіксподатку

використовує у своїй діяльності автомобіль, у тому числі й орендований, він зобов’язаний сплачувати збір за забруднення навколишнього середовища та щокварталу подавати до податкового органу Податковий розрахунок цього збору (стаття 10 Закону про охорону атмосферного повітря, пункт 1.4 Інструкції № 111). За перевезення вантажів фізичною особою для непідприємницьких цілей збір сплачувати не потрібно.

2. Якщо

автомобіль власний, потрібно сплачувати і транспортний податок (стаття 1 Закону № 427).

3.

Відпрацьовані шини та акумулятори потрібно здавати до спеціалізованих організацій протягом шести місяців після їх утворення (інакше потрібна ліцензія на зберігання небезпечних відходів) — лист Мінекології від 02.04.2003 р. № 2798/26-8.

4.

Чи можна на фіксподатку надавати послуги з доставки проданого товару покупцюпитання спірне. Формально — не можна, оскільки такі послуги надаються поза територією ринку, а формулювання для діяльності, дозволеної для фіксподатку, таке: «Громадянин здійснює підприємницьку діяльність з продажу товарів і надання супутніх такому продажу послуг на ринках…» (пункт 1 статті 14 Декрету № 13-92). Звичайно, цей пункт можна тлумачити й інакше: товари реалізуються на ринку, а послуги супроводжують таку реалізацію. Щоправда, спробувати довести це можна хіба що в суді. Крім того, слід пам’ятати, що надання транспортних послуг іншим суб’єктам за договором і за винагороду ліцензується.

5.

Документи, які зобов’язаний мати підприємець або його працівник-водій у разі перевезення товару для підприємницьких потреб: посвідчення водія, реєстраційні документи на транспортний засіб, страховий поліс цивільної відповідальності, документи на вантаж (товарно-транспортна накладна тощо) — стаття 48 Закону про автотранспорт. Якщо перевезення здійснюються на вантажному автомобілі, обов’язковою є наявність подорожнього листа (ця вимога не стосується власників транспортних засобів, які використовують їх в особистих некомерційних цілях) — підпункт 11.3 Правил № 363 . Для легкових автомобілів подорожній лист мати бажано, але не обов’язково.

Алкоторгівля

Торгувати лікеро-горілчаною продукцією на фіксподатку заборонено. Але не вся алкогольна продукція є лікеро-горілчаною, тобто

підприємець, який сплачує фіксподаток, може продавати (оптом чи вроздріб) такі алкогольні напої (які не належать до лікеро-горілчаних): вино, шампанське, коньяк, вермут, бренді. Крім того, не належить до алкогольних напоїв пиво (отже, пивом торгувати теж можна).

Однак для діяльності з торгівлі алкогольними напоями (пиво не береться до уваги — це не алкогольний напій) насамперед потрібно

отримати ліцензію (стаття 15 Закону № 481) і зареєструвати в податковій РРО (зрозуміло, тільки при розрахунках готівкою). До речі, слід мати на увазі, що необхідною умовою для отримання ліцензії є наявність торговельної площі не менше
20 м2
, а також сплата за ліцензію на роздрібну торгівлю 8000 грн. на рік за кожний використовуваний РРО.

Крім того, якщо підприємець зважився торгувати алкоголем:

— він зобов’язаний

щомісяця сплачувати збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства («хмелезбір») у розмірі 1 % від виручки (тобто від доходу, без урахування витрат; статті 1 — 3 Закону № 587), а також щомісяця подавати звіт про суму нарахованого «хмелезбору»;

— акцизний збір сплачувати не потрібно

.

Документи, які потрібно мати у процесі діяльності

1.

На доступному для огляду місці підприємець-фіксант повинен мати:

— табличку із зазначенням

його прізвища, ім’я та по батькові; номера свідоцтв про держреєстрацію; прізвища, ім’я та по батькові його працівника-продавця;

копію фікспатенту;

копію ліцензії в разі провадження діяльності, що ліцензується.

2.

При собі потрібно мати:

документ про сплату ринкового збору та оплату послуг ринку;

— у разі реалізації

продовольчих товарів — належним чином оформлену особову медкартку;

копії документів, що підтверджують якість і безпеку продукції та товарів (а якщо товар підлягає обов’язковій сертифікаціїприбуткові документи на такий товар з обов’язковим зазначенням у них реєстраційних номерів сертифікатів відповідності або свідоцтва про визнання відповідності та/або декларації про відповідність; пункт 7 Правил № 104);

— при реалізації

тропічних плодівкопії документів, що підтверджують їх походження та проведення фітосанітарного контролю;

— у разі реалізації

продуктів рослинного або тваринного походження, — висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.

3.

Щоб уникнути непорозумінь із правоохоронними органами, необхідно подбати про наявність первинних документів, що підтверджують право власності на товар (ТТН, договори купівлі-продажу, рахунки, квитанції тощо).

4.

Якщо підприємець орендує торговельне місце, він зобов’язаний мати копію договору оренди (суборенди) з адміністрацією ринку — пункт 16 Правил торгівлі на ринках.

Експорт/імпорт

Платник фіксованого податку

може здійснювати імпортні операції за умови реєстрації на митниці як суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності (увозити товар для продажу на ринку).

А от

експорт провадити йому заборонено, оскільки ця діяльність уже порушує умови роботи на фікспатенті (торгувати можна тільки на території ринку).

Загальна система

Роботу на фікспатенті можна поєднувати із загальною системою оподаткування

, однак при цьому слід пам’ятати про необхідність вести облік доходів і витрат у Книзі ф. № 10, а також застосовувати РРО для всіх готівкових операцій (зрозуміло, ці вимоги стосуються тільки тієї діяльності, яка виходить за межі фікспатенту).

 

Звітність

1. Незважаючи на те що підприємець, який працює на фікспатенті, не веде обов’язковий облік доходів і витрат,

декларацію про доходи він подає щокварталу. Але заповнювати її легше: потрібно лише зазначити період роботи на фіксподатку, розмір виручки та розмір сплаченого фіксованого податкулист ДПАУ від 30.08.2001 р. № 11741/7/17-0517. При цьому фіксподаток наводиться в загальній сумі: і сплачений «за себе», і доплачений за найманих працівників.

2.

До Пенсійного фонду за себе потрібно щорічно подавати «додаток 26» і звітність щодо персоніфікації (подається модифікована форма «ІНДАНІ-СПД»). Разом із тим часто Фонд дозволяє фіксантам «додаток 26» не подавати, про що інформує у своїх листах.

3. У разі використання

автомобіля, торгівлі алкогольними напоями або використання РРО також подаються відповідні види звітності (див. відповідні розділи цієї статті).

4. Залучення до підприємницької діяльності

найманих працівників додає необхідність подання таких звітів: щомісяця — пенсійний «додаток 23», щокварталуформа № 1ДФ і звіт до кожного соцфонду («непрацездатності», «безробіття», «нещасного випадку»), щорічнозвітність щодо персоніфікації (за найманих працівників та осіб, які виконували роботи за цивільно-правовими договорами, — звичайна форма «ІНДАНІ»).

Ліцензія

Якщо діяльність підлягає ліцензуванню (наприклад, продаж алкогольних напоїв, надання транспортних послуг),

фікспатент не звільняє підприємця від необхідності в загальному порядку придбавати відповідну ліцензію.

Місце діяльності

1.

Чи можна фіксанту торгувати на ринку у стаціонарному приміщенні? Так, можна. Оскільки підприємець — це фізична особа, то навіть у разі торгівлі в стаціонарному приміщенні він залишається платником ринкового збору, отже, ніщо не заважає йому працювати на фікспатенті.

2. Якщо підприємець має намір торгувати

на різних ринках України (або на декількох ринках однієї області), йому потрібно придбати фікспатент на здійснення підприємницької діяльності на всій території України за максимальною вартістю (100 грн.), при цьому вже не існуватиме прив’язки до конкретного ринку (пункт 1 статті 14 Декрету № 13-92).

Наймані працівники

1.

Приймаючи працівника, потрібно: зареєструвати з ним трудовий договір у центрі зайнятості за місцем проживання підприємця; якщо працівник більше ніде не працює (приймається як за основним місцем роботи) — внести до його трудової книжки запис; у податковому органі внести зміни до фікспатенту, попередньо доплативши 50 % фіксованого податку (довідку на найманого працівника, як це роблять єдиноподатники, одержувати не потрібно).

2.

Залучаючи до діяльності найманих працівників, реєструватися в соцфондах сьогодні не потрібно, така реєстрація відбувається автоматично.

3.

Податок з доходів фізичних осіб (15 %) із зарплати найманих працівників утримувати підприємець зобов’язаний.

4.

Індексувати зарплату працівників у межах прожиткового мінімуму теж потрібно.

5.

До соцфондів нарахування («зверху») і утримання («знизу») внесків із зарплати, нарахованої працівнику, провадяться в такому порядку:

 

Фонди

Внесок «зверху» від нарахованої зарплати (сплачується за рахунок підприємця)

Внесок «знизу» (вираховується із зарплати працівника)

Пенсійний

33,2 %

(зобов’язання щодо внеску зменшується на частину сплаченого фіксподатку, що дорівнює 10 % від
50-відсоткової доплати за працівників)

2 %

Непрацездатності

1,5 %

0,5 %

— якщо зарплата нижче прожиткового мінімуму;
1 % — якщо зарплата перевищує прожитковий мінімум

Безробіття

1,3 %

0,5 %

Нещасного випадку

Відсоток установлюється залежно від виду діяльності підприємця

 

6.

Залучати до роботи найману особу, не зазначивши її у фікспатенті, не можна. За це можуть анулювати фікспатент на рік, а також накласти штраф у розмірі місячної вартості фіксованого податку за кожну особу, яка торгує нелегально (пункт 1 статті 14 Декрету № 13-92).

7. Якщо особа виконує для підприємця

роботи за цивільно-правовим договором, вона не є найманим працівником, отже, зазначати її в патенті та доплачувати за неї 50 % фіксованого податку не потрібно. Водночас оформляти за цивільно-правовим договором реалізатора не можна.

8. Якщо підприємець використовує

працю члена сім’ї, трудовий договір можна не укладати (при цьому зазначити члена сім’ї в патенті та доплачувати 50 % фіксподатку за нього все одно потрібно). Щоправда, ДПАУ в листі від 12.06.2001 р. № 7753/7/17-0517 вимагала наявності трудових договорів і з членами сім’ї, але наведена податківцями аргументація досить непереконлива.

9. Первинні документи, пов’язані з нарахуванням зарплати найманим працівникам (

розрахунково-платіжні відомості), вести потрібно. Цього вимагає Закон № 1058. Табелі обліку робочого часу, графіки відпусток, накази про надання відпусток тощо бажано теж оформляти.

Опт/роздріб

Декрет № 13-92

не встановлює обмежень щодо характеру торгівлі для підприємців, які обрали роботу на фіксподатку. Єдине — торгувати потрібно на ринку, а як: оптом чи вроздріб — вирішувати самому підприємцю.

ПДВ

Працюючи на фікспатенті, підприємець має право зареєструватися як платник ПДВ

добровільно.

Печатка

Підприємець вирішує на свій розсуд: потрібна вона йому чи ні. Узагалі він має повне право працювати і

без печатки. Її наявність буде обов’язковою тільки тоді, коли він вирішить зареєструватися платником ПДВ.

Розрахунковий рахунок

Якщо підприємцю зручно

використовувати розрахунковий рахунок, це не забороняється. Однак отримання виручки на рахунок може призвести до непорозумінь з податківцями , які доводять, що на ринку можна розраховуватися тільки готівкою (пункт 37 Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі). Водночас їх спроби обкласти податком з доходів виручку, що надійшла не готівкою, а на розрахунковий рахунок за товари, відвантажені на ринку, можна вважати неправомірними, оскільки в Декреті № 13-92 жодних обмежень щодо форми розрахунків для підприємців на фікспатенті не встановлено.

РРО

Фікспатент звільняє підприємця від обов’язку застосовувати

реєстратори розрахункових операцій (РРО) і книги обліку розрахункових операцій (КОРО) з розрахунковими книжками (РК). Однак таке звільнення не діє, якщо:

— підприємець торгує

підакцизними товарами (пиво не береться до уваги) — тоді застосовується РРО;

— здійснюється продаж

продовольчих товарів і пива в пляшках і бляшках (за умови відсутності інших підакцизних товарів) — обов’язкове застосування КОРО з РК (РРО не потрібний).

Пиво на розлив можна продавати без РРО, КОРО та РК

.

Застосовуючи РРО, слід пам’ятати про обов’язок

щомісяця (не пізніше 15-го числа) звітувати щодо використання РРО та РК (пункт 7 статті 3 Закону № 265/95).

Соціальне страхування: внески та допомоги

1. Внески

до Пенсійного фонду та інших соцстрахівских фондів «за себе» підприємець на фіксподатку не сплачує. Якщо ж він вирішить добровільно застрахуватися, то йому потрібно використовувати такі ставки внесків: до Фонду «непрацездатності» — 2 % від доходу, визначеного виходячи зі ставки фіксподатку; до Фонду «безробіття» — 1,8 % від тієї ж суми; до Фонду «нещасного випадку» — 1/4 мінімальної заробітної плати на момент укладення договору з фондом, а потім кожні три місяці — 1/4 мінімальної зарплати, що діє на день сплати внеску.

2. Раніше жінки-підприємці, які працювали на фіксподатку та не були зареєстровані добровільно у Фонді «непрацездатності», могли отримати

допомогу по вагітності та пологах і при народженні дитини тільки після зняття з реєстрації як підприємці. Однак з 11.07.2007 р. вони можуть отримати такі види допомоги, не припиняючи підприємницької діяльності (пункти 3, 11 Порядку № 1751).

3. Водночас

допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку тим, хто не зареєстрований у Фонді «непрацездатності», найімовірніше, без зняття з реєстрації підприємцем отримати не вдасться (підпункт 7 пункту 20 Порядку № 1751). Однак якщо до догляду за дитиною буде залучено іншого родича, то отримання допомоги по догляду за дитиною до трьох років можна оформити на нього.

4. Ті ж, хто

добровільно зареєстрований у Фонді «непрацездатності», мають право на всі «дитячі» допомоги та на інші допомоги з Фонду «непрацездатності» (наприклад, оплата лікарняного), але тільки за умови, що вони сплачували страхові внески не менше повних шести календарних місяця протягом останніх 12 календарних місяців перед настанням страхового випадку.

Утрачено фікспатент

У разі втрати фікспатенту

ДПІ видає безоплатно платнику податків дублікат на підставі письмової заяви та довідки органів МВС України або інших уповноважених держорганів (пункт 6 Порядку № 137).

Цінники

Якщо

підприємець не матиме цінників на товар, підписаних ним, із зазначенням назви товару, ціни, дати встановлення ціни (пункт 9 Інструкції № 2), його можуть оштрафувати на 85 грн. (5 нмдг — стаття 23 Закону № 1023).

 

Висновки

Фіксований податок (фікспатент) дозволяє

не вести обов’язковий облік доходів і витрат, не використовувати РРО, звільняє від сплати деяких податків і зборів (податку з доходів «за себе», плати за торговий патент, пенсійного внеску «за себе»). Вартість фікспатенту встановлюється місцевими органами влади та складає від 20 до 100 грн. на місяць.

Для того щоб працювати на фіксподатку, необхідно відповідати суворо визначеним

критеріям: річний дохід — не більше 119000 грн., число найманих працівників — не більше 5 осіб (включаючи членів сім’ї, якщо вони беруть участь у підприємницькій діяльності), працювати можна тільки на ринку (ринках). Крім того, не можна торгувати лікеро-горілчаною та тютюновою продукцією.

Також у статті

наведено відповіді на актуальні запитання щодо оподаткування, сплати соцвнесків, взаємовідносин з найманими працівниками, використання автомобіля та деяких організаційних моментів, важливих для підприємців, які працюють на фіксованому податку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі