Теми статей
Обрати теми

Ухвала Вищого адміністративного суду України

Редакція ПБО
Ухвала

img 1

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

УХВАЛА

від 25 жовтня 2006 року

(витяг)

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України <...>

установила:

У травні 2005 року відкритим акціонерним товариством <...> заявлено позов про визнання недійсними податкових рішень про застосування та стягнення податкового зобов’язання з податку на прибуток у сумі 133500 грн. і штрафних санкцій у сумі 6675 грн. за порушення вимог Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» щодо ведення податкового обліку.

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що при веденні податкового обліку було допущено і самостійно виправлено

тільки описку і не було допущено методологічної чи іншої помилки.

Відповідач позов не визнав, посилаючись на те, що позивач при складанні декларації з податку на доходи* припустився методологічної помилки, що призвело до неправильного визначення податкового зобов’язання.

* Ідеться про декларацію з податку на доходи (прибуток) страховика.

Рішенням господарського суду міста Києва від 10 серпня 2005 року, залишеним без змін ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 14 грудня 2005 року, позов задоволено.

Судові рішення мотивовані тим, що позивач не припустився помилки при складанні декларації, а тільки описки, яку самостійно виявив і виправив, і що ця описка не призвела до заниження або завищення суми його податкового зобов’язання з податку на прибуток, що належить до сплати за звітний податковий період.

У касаційній скарзі ДПІ в <...> районі м. Києва просить скасувати судові рішення судів першої і апеляційної інстанцій та прийняти нове рішення, яким відмовити в позові, посилається на порушення норм матеріального права.

Касаційна скарга задоволенню не підлягає за такими підставами.

Як убачається з матеріалів справи і правильно встановлено судами першої і апеляційної інстанцій, позивач подав до ДПІ в <...> районі декларацію з податку на доходи за І півріччя 2004 року, в якій у рядку 15 «Загальна сума податків до сплати» (податкове зобов’язання наростаючим підсумком за І півріччя 2004 року) зазначив 133,5 тис. грн.

У рядку 16 цієї декларації «Зменшення нарахованої суми податку» поставлено прокреслення.

У рядку 17 декларації «Податкове зобов’язання звітного періоду» (II квартал 2004 року), яке за формулою повинне визначатися як різниця рядка 15 і рядка 16, було також поставлено прокреслення, тоді як згідно з формулою цей рядок повинен мати показник 133,5 тис. грн.

Незважаючи на те що рядок 17 було заповнено з помилкою, у рядку 20 «Сума податку до сплати» позивач правильно зазначив 73,0 тис. грн.

Допущену в декларації за І півріччя 2004 року помилку виправлено позивачем шляхом подання уточнюючої декларації. Крім того, позивач подав відповідачу до перевірки пояснювальну записку, в якій зазначив про зміст допущеної описки.

Неправильне заповнення рядка 17 декларації не призвело до помилки у визначенні розміру належних до сплати податкових зобов’язань позивача з податку на прибуток за І півріччя 2004 року.

Визначену позивачем у податковій декларації суму податкового зобов’язання в розмірі 73,0 тис. грн. сплачено в повному обсязі та в установлені строки.

Ураховуючи наведене, суди першої і апеляційної інстанцій обґрунтовано дійшли висновку, що

допущену позивачем помилку не може бути визначено як методологічну чи іншу помилку, яка призвела до заниження чи завищення сум податкового зобов’язання, і таку, яка дає підставу для донарахування податку на прибуток та штрафних санкцій.

Доводи касаційних скарг висновки судів першої і апеляційної інстанцій не спростовують.

Прийняті судові рішення відповідають вимогам закону та матеріалам справи. Підстави для їх зміни або скасування не встановлено.

<...>

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі