Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Виправляємо протилежні помилки одного періоду: з якої суми сплачувати 5 % штраф?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Виправляємо протилежні помилки одного періоду: з якої суми сплачувати 5 % штраф?

 

У тому самому періоді помилково одночасно було завищено валові доходи та валові витрати. Чи можна, виправляючи помилку в поточній декларації, нарахувати та сплатити згорнутий штраф?

(м. Херсон)

 

Так

, можна (сплатити такий штраф, звичайно, доведеться за умови, що протилежні помилки того самого періоду при згортанні спричинили недоплату податку до бюджету). А тепер пояснимо.

Насамперед варто нагадати:

необхідність нарахування та сплати 5 % штрафу виникає у платника податку при виправленні помилок, пов’язаних із заниженням податкових зобов’язань. Причому для нарахування 5 % штрафу в цьому випадку важливо, щоб допущена помилка спричинила саме недоплату податку до бюджету. Адже власне від такої недоплати і розраховуються «штрафні» 5 % (п. 17.2 Закону № 2181).

Для порівняння зазначимо: якщо виправляються помилки, які не спричинили недоплату, то необхідності в нарахуванні та сплаті 5 % штрафу у платника податку не виникає. Як приклад ненарахування 5 % самоштрафу можна навести ситуацію, коли помилка виявляється в періоді, в якому платником податку задекларовано збитки. І якщо, припустимо, і після виправлення помилки об’єкт оподаткування «помилкового» періоду, як і раніше, залишається від’ємним, тобто помилка не призвела до недоплати податку до бюджету, то 5 % штраф при цьому сплачувати не потрібно.

Як бачимо, для нарахування 5 % штрафної санкції ключове значення має

факт недоплати податку в «помилковому» періоді. Отже, якщо в тому самому періоді помилково було одночасно завищено валові доходи та валові витрати, то платнику податку насамперед слід з’ясувати, чи призвели такі помилки до недоплати (а це можливо, наприклад, у ситуації, коли валові витрати помилково завищено на суму більшу, ніж валові доходи), і якщо «так», то від суми недоплати потрібно нарахувати 5 % штраф. При цьому в поточній декларації виправлення помилки відобразиться так: суми помилкового завищення валових доходів і валових витрат платник податків покаже зі знаком «-» (мінус) відповідно в рядках 02.2 і 05.2, а суму 5 % штрафу (розрахованого від суми недоплати) — у рядку 22. Зауважимо: згортати при цьому завищення самих валових доходів і валових витрат та відображати підсумкову суму в рядках 02.2 або 05.2 декларації не можна.

Наприклад, платником податку самостійно виявлено помилку, допущену в декларації за 2007 рік: одночасно завищено валові доходи на 30000 грн. і валові витрати на 50000 грн., що спричинило недоплату податку до бюджету в сумі 5000 грн. [(30000 грн. - 50000 грн.) х 25 %]. Отже, виправляючи помилку в поточній декларації за І квартал 2008 року, платник податку має заповнити її рядки так:

— рядок 02.2: «-30000 грн.»;

— рядок 05.2: «-50000 грн.»;

— рядок 22 (сума 5 % штрафу від недоплати, що виникла): «250 грн.» (5000 грн. х 5 %).

Якщо ж уявити собі іншу ситуацію, коли в «помилковому» періоді одночасно валові доходи завищено на величину більшу, ніж валові витрати, то нескладно побачити, що така помилка спричинила

переплату податку до бюджету. Отже, виправляючи її в поточній декларації, платник податку відповідно має заповнити рядки 02.2 і 05.2, а от у рядку 22 при цьому поставити прокреслення.

Разом з тим для повноти картини на продовження розмови про помилки варто звернути увагу на

додаток 2 до Методрекомендацій № 766 та запропонований ним порядок розрахунку значення «штрафного» рядка 22 декларації, з яким ми, на жаль, не можемо погодитися.

По-перше, відразу вкажемо на некоректність самих запропонованих податківцями формул розрахунку, адже в них 5 % штраф пропонується розраховувати не від суми недоплати, а власне від суми заниження валових доходів (або завищення валових витрат), що, звичайно ж, неправильно.

По-друге, податківці (випустивши з уваги можливу ситуацію з виправленням декількох помилок того самого періоду і не пропонуючи для цього випадку окремої формули розрахунку штрафу), схоже, вважають, що виправлення помилки (при заповненому зі знаком «+» рядку 02.2 або зі знаком «-» рядку 05.2 декларації) завжди спричиняє нарахування 5 % штрафу. Проте це не так. Зокрема, як видно з розглянутих вище ситуацій, можливі випадки, коли при виправленні декількох помилок того самого періоду та одночасному заповненні в декларації рядків 02.2 і 05.2 необхідності в нарахуванні штрафу (через відсутність факту недоплати) взагалі може не виникнути або він розраховуватиметься від суми недоплати, визначеної після згортання помилок того самого періоду.

Ну а наприкінці варто звернути увагу ще на одну ситуацію. Як відомо, у поточній декларації може бути виправлено помилки, допущені як в одному, так і в

декількох попередніх періодах. При цьому самі помилки можуть бути як зі знаком «+», так і зі знаком «-» і призводити як до переплати, так і до недоплати. У такому разі сплатити згорнутий 5 % штраф не вийде. Отже, сума 5 % штрафу в цьому випадку повинна розраховуватися від величини недоплати кожного з «помилкових» періодів (якщо, звичайно, такі недоплати внаслідок допущених помилок у «помилкових» періодах мали місце). Наприклад, платником податку виявлено помилки, допущені при складанні декларацій з податку на прибуток за І квартал (помилково занижено валові доходи на 10000 грн., що спричинило недоплату податку до бюджету в сумі 2500 грн.) та за півріччя 2007 року (помилково занижено валові витрати на 8000 грн., що спричинило переплату податку в сумі 2000 грн.). Платник податку, який вирішив виправити їх при складанні поточної декларації за І квартал 2008 року, заповнить її рядки так:

— рядок 02.2: «+10000 грн.»;

— рядок 05.2: «+8000 грн.»;

— рядок 22 (сума 5 % штрафу від недоплати, що виникла за І квартал 2007 року): «125 грн.» (2500 грн. х 5 %).

Як бачимо, хоча в результаті виправлення помилок різних періодів у поточній декларації платник податку у складі поточного податкового зобов’язання доплатить згорнуту суму — 500 грн. [(10000 грн. - 8000 грн.) х 25 %], суму 5 % при цьому буде розраховано ним виходячи із суми

недоплати, що виникла в результаті помилкового заниження податкових зобов’язань І кварталу 2007 року (2500 грн. х 5 % = 125 грн.).

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі