Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Після прийняття декларації податківці вимагають від платника податків подати нову декларацію

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Після прийняття декларації податківці вимагають від платника податків подати нову декларацію

 

Після прийняття декларації податковий орган не визнав подану звітність податковою декларацією і письмово звернувся до платника податків з пропозицією подати нову декларацію (не обґрунтувавши при цьому підстави неприйняття попередньої). Чи можна (і якщо «так» — то як) оскаржити такі дії контролюючих органів?

(м. Вінниця)

 

Так

, платник податків може оскаржити такі дії податківців. Розглянемо, як це зробити.

Порядку прийняття податкових декларацій присвячено

п.п. 4.1.2 Закону № 2181. При цьому випадки невизнання звітності, що подається, податковою декларацією застережені абзацом п’ятим цього підпункту. Ним передбачено, що податкову звітність, отриману контролюючим органом від платника податків може бути не визнано таким контролюючим органом як податкову декларацію, якщо її заповнено всупереч правилам, зазначеним у затвердженому порядку її заповнення, за умови, що в ній не зазначено обов’язкові реквізити, її не підписано відповідними посадовими особами, не скріплено печаткою платника податків. У такому разі контролюючий орган може звернутися до платника податків з письмовою пропозицією подати нову податкову декларацію з виправленими показниками (із зазначенням підстав неприйняття попередньої), а платник податків, у свою чергу, має право:

— подати таку нову декларацію разом зі сплатою відповідного штрафу;

оскаржити рішення податкового органу в порядку апеляційного узгодження (тобто в порядку, установленому п. 5.2 Закону № 2181).

Як бачимо,

оскаржити дії контролюючих органів у цьому випадку — право платника податків. Тим більше, вдатися до нього платник податків має право, ураховуючи, що письмову пропозицію податківців у цьому випадку було складено некоректно (без зазначення підстав неприйняття попередньої декларації).

Як відомо, механізм апеляційного узгодження, передбачений

п. 5.2 Закону № 2181, припускає, що платник податків може оскаржити рішення податкового органу в адміністративному та/або судовому порядку. Так, якщо платник податків, наприклад, збирається оскаржити рішення в адміністративному порядку, то він має пам’ятати про відведений для цього строк. Зокрема, щоб почати процедуру адміністративного оскарження платник податків, не згодний з рішенням контролюючого органу, має подати до такого органу скаргу протягом 10 календарних днів, наступних за днем отримання рішення, що оскаржується. Стосовно цієї ситуації це означає, що скаргу має бути подано платником податків у 10-денний строк, наступний за днем отримання письмової пропозиції від податкового органу про подання нової декларації. Зауважимо: у подальшому (залежно від розвитку подій у перебігу оскарження) платник податків, наприклад, не задоволений результатами адміністративного оскарження, може продовжити оскарження в судовому порядку.

А от якщо, наприклад, платник податків пропустить відведений для початку процедури адміністративного оскарження та подання скарги 10-денний строк, то процедура адміністративного оскарження для нього виявиться закритою і застосувати її він уже не зможе. Разом з тим у цьому випадку підприємство може піти іншим шляхом і

оскаржити дії податківців у судовому порядку. До речі, звернутися з позовом до суду (повідомивши про це свій податковий орган) платник податків, у принципі, має право в будь-який момент — навіть відразу після отримання письмової пропозиції від податкового органу про подання нової декларації, не починаючи при цьому процедуру адміністративного оскарження.

Залишається додати, що незалежно від наявності відмови у прийнятті податкової декларації платнику податків належить погасити податкове зобов’язання, самостійно визначене ним у такій декларації протягом установлених строків, як це передбачено

абзацом четвертим п.п. 4.1.2 Закону № 2181.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі