Теми статей
Обрати теми

Про облік ліцензії на право провадження діяльності

Редакція ПБО
Лист від 20.06.2006 р. № 31-34000-10-25/12966

Нематеріальні активи

 

Про облік ліцензії на право провадження діяльності

 

Лист Міністерства фінансів України від 20.06.2006 р. № 31-34000-10-25/12966

 

Міністерство фінансів України на запит про відображення в бухгалтерському обліку ліцензії на право провадження певного виду діяльності повідомляє.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 18.10.99 р. № 242,

придбане право на провадження діяльності з метою використання протягом періоду понад один рік визнається нематеріальним активом та зараховується на баланс за первісною вартістю, яка складається із загальної суми, що належить до сплати за весь період, на який отримано ліцензію на право провадження певного виду діяльності.

Заступник міністра В. Регурецький



коментар редакції

Нематеріальним активом може бути визнано лише ті ліцензії, строк дії яких перевищує один рік

Як випливає з визначення «

нематеріальний актив», наданого в п. 4 П(С)БО 8, таким признається (відображається в балансі) немонетарний актив, який не має матеріальної форми, якщо щодо нього виконуються одночасно такі умови:

— об’єкт може бути ідентифіковано;

— утримується підприємством з метою використання протягом періоду

понад один рік (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, в адміністративних цілях чи надання в оренду іншим особам;

— вартість активу може бути достовірно визначено;

— використання активу, як очікується, спричинить отримання економічних вигод у майбутньому.

Тільки при виконанні всіх критеріїв визнання одночасно актив у бухгалтерському обліку може бути відображено як нематеріальний. При цьому в останньому абзаці п. 5 П(С)БО 8 серед «інших нематеріальних активів» зазначено «право на провадження діяльності», а в характеристиці субрахунку 127 «Інші нематеріальні активи» Інструкції № 291 — «права на провадження діяльності».

У свою чергу, під

ліцензією у ст. 1 Закону про ліцензування розуміється «документ державного зразка, який засвідчує право ліцензіата на провадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов», а згідно зі ст. 1 Закону про держрегулювання — «документ державного зразка, що засвідчує право суб’єкта підприємницької діяльності на провадження одного із зазначених у цьому Законі видів діяльності протягом визначеного строку».

Відомо, що

строк дії ліцензій, які видаються згідно із Законом про ліцензування, дорівнює в загальному випадку 5 рокам (в окремих випадках — 3 рокам (на виготовлення парфумерно-косметичної продукції із застосуванням спирту етилового) та 12 рокам (на ведення діяльності з випуску та проведення лотерей)). Плата за зазначені ліцензії справляється наперед одноразово за весь строк дії.

На нашу думку,

ліцензії, що видаються згідно із Законом про ліцензування, можуть вважатися довгостроковими і їх може бути зараховано до складу нематеріальних активів (субрахунок 127 «Інші нематеріальні активи»).

При цьому в бухгалтерському обліку слід зробити такі записи:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Оплачено вартість ліцензії на право провадження діяльності

377

311

2

Отримано ліцензію на право провадження діяльності

154

377

3

Зараховано ліцензію до складу нематеріальних активів

127

154

4

Відображено витрати звітного періоду в сумі нарахованої амортизації щодо об’єкта нематеріальних активів (ліцензії)

92, 93, 94

133

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі