Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення в бухгалтерському обліку дооцінки об’єктів основних засобів

Редакція ПБО
Лист від 09.02.2008 р. № 31-34000-20-10/3665

Основні засоби

 

Щодо відображення в бухгалтерському обліку дооцінки об’єктів основних засобів

 

Лист Міністерства фінансів України від 09.02.2008 р. № 31-34000-20-10/3665

 

Міністерство фінансів України на запит щодо відображення в бухгалтерському обліку дооцінки об’єктів основних засобів повідомляє.

Відповідно до пункту 21 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27 квітня 2000 року № 92, і пункту 2 Положення про порядок бухгалтерського обліку окремих активів та операцій підприємств державного, комунального секторів економіки і господарських організацій, які володіють та/або користуються об’єктами державної, комунальної власності, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 19 грудня 2006 року № 1213, при вибутті об’єктів основних засобів, які раніше були переоцінені, перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об’єкта основних засобів включається до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням додаткового капіталу. Перевищення сум попередніх дооцінок об’єкта основних засобів над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об’єкта основних засобів може щомісяця (щокварталу, раз на рік) у сумі, пропорційній нарахуванню амортизації, включатися до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням додаткового капіталу. При цьому до складу нерозподіленого прибутку включається залишок перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок такого об’єкта, що відображений у складі додаткового капіталу.

Зазначена сума дооцінки

з урахуванням Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року № 291, та Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 30 вересня 2003 року № 561, відображається за дебетом субрахунку 423 «Дооцінка активів» та кредитом субрахунку 441 «Прибуток нерозподілений».

Заступник міністра Д. Фудашкін



коментар редакції

Сума уцінки основних засобів у межах уключеної до складу нерозподіленого прибутку дооцінки
направляється на зменшення нерозподіленого прибутку

Пункт 21 П(С)БО 7 надає підприємству право

вибору щодо періодичності (періоду) зарахування сум дооцінки основних засобів до складу нерозподіленого прибутку (що має бути зафіксовано в розпорядчому документі про облікову політику).

Так,

перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об’єкта основних засобів однозначно включається до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням додаткового капіталу при вибутті об’єктів основних засобів. Водночас таке перевищення може зараховуватися до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням додаткового капіталу на регулярній основі (щомісячно, щоквартально, раз на рік) у сумі, пропорційній нарахуванню амортизації. Тоді при вибутті цього об’єкта до складу нерозподіленого прибутку включається залишок перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок такого об’єкта, відображеного у складі додаткового капіталу.

Зазначена сума перевищення

дооцінки в описаній ситуації відображається за дебетом субрахунку 423 «Дооцінка активів» та кредитом субрахунку 441 «Прибуток нерозподілений». Але не варто забувати при цьому про зменшення суми відстроченого податкового зобов’язання, визнаного із суми дооцінки об’єктів необоротних активів та відображеного за кредитом рахунка 54, на розрахункову суму податку на прибуток із суми такої зміни величини власного капіталу.

А як же діяти в ситуації, коли проведено

уцінку об’єкта основних засобів, щодо якого в попередніх періодах відповідна частина перевищення суми попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об’єкта включалася до складу нерозподіленого прибутку? Відповідь на це запитання дано в листі Мінфіну від 12.04.2005 р. № 31-04200-20-10/6319.

Отже, у подібній ситуації Мінфін рекомендує

діяти так:

1) направити на зменшення нерозподіленого прибутку суму уцінки об’єкта основних засобів у межах уключеної до складу нерозподіленого прибутку суми дооцінки;

2) віднести на зменшення додаткового капіталу суму уцінки об’єкта основних засобів у межах наявного у складі такого додаткового капіталу залишку перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок такого об’єкта;

3) уключити суму уцінки, що залишилася, до складу інших витрат звітного періоду.

Покажемо, як такі операції відображаються в бухгалтерському обліку:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

1

Направлено на збільшення додаткового капіталу суму дооцінки залишкової вартості об’єкта основних засобів

10

423

2

Збільшено первісну вартість об’єкта основних засобів на суму дооцінки зносу

10

131

3

Визнано відстрочене податкове зобов’язання із суми дооцінки основних засобів

423

54

4

Уключено перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок до складу нерозподіленого прибутку (щомісячно, щоквартально, раз на рік)

423

441

5

Відображено коригування суми відстрочених податкових зобов’язань на розрахункову суму податку на прибуток із суми зміни додаткового капіталу

54

423

6

Зменшено нерозподілений прибуток на суму уцінки об’єкта основних засобів у межах уключеної до складу нерозподіленого прибутку суми дооцінки

441

423

7

Відкориговано суму відстрочених податкових зобов’язань до первісно визнаної величини із суми зміни додаткового капіталу

54

423

8

Віднесено на зменшення додаткового капіталу суму уцінки об’єкта основних засобів у межах наявного у складі такого додаткового капіталу залишку перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок цього об’єкта

423

10

9

Уключено до складу інших витрат звітного періоду суму уцінки, що залишилася

975

10

10

Зменшено первісну вартість об’єкта основних засобів на суму уцінки зносу

131

10

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі