Теми статей
Обрати теми

Застосування РРО. Програмування РРО при отриманні передоплати

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Застосування РРО

 

Програмування РРО при отриманні передоплати

 

Підприємство торгує автомобілями. Оплата за товар надходить від покупців частинами. Як правильно програмувати РРО при отриманні передоплати за товар? Яку інформацію зазначати в чеку?

(м. Дніпропетровськ)

 

Як відомо, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані проводити розрахункові операції через РРО з використанням режиму

попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості (п. 11 ст. 3 Закону про РРО).

Отже, використання режиму попереднього програмування РРО є обов’язковим. При цьому попередньому програмуванню підлягають тільки найменування і ціна товару (послуги), що реалізується. А от кількість товару не підлягає попередньому програмуванню. Проте суб’єкту господарювання необхідно забезпечити належний облік кількості реалізованих товарів через РРО (це означає, що за чеком пробивається кількість товару, який було продано покупцю). На цей момент ДПАУ звертала увагу в листі від 17.09.2004 р. № 8143/6/23-2219.

На сьогодні є декілька варіантів програмування передоплати через РРО, що пропонуються різними фахівцями (див. «Податки і бухгалтерський облік», 2006, № 54, с. 7). Особливості застосування того чи іншого варіанта залежать від специфіки діяльності суб’єктів господарювання.

Вважаємо, що для суб’єктів, які реалізують такий товар, як автомобілі, найприйнятнішим є такий варіант.

Спеціальних артикулів для програмування передоплати не виділяється, а при отриманні передоплати (авансу) пробивається чек, в якому відображається кількість товару, яка відповідає сумі отриманих коштів.

Наприклад, автомобіль «Mitsubishi lancer» коштує 120000 грн., передоплата (аванс) — 30000 грн. Через РРО програмується найменування товару — автомобіль «Mitsubishi lancer» та його ціна — 120000 грн.

У ситуації, що розглядається, товар неподільний, оскільки його не можна розділити на частини (колеса, фари, сидіння тощо) і відповідно продавати окремо кожну з них.

Отже, при отриманні передоплати (авансу) від покупця, припустимо, у розмірі 30000 грн., необхідно на клавіатурі РРО набрати дробову кількість неподільного товару. У цьому випадку касир набирає відповідний код, за яким запрограмовано цей товар, і зазначає кількість — 0,25.

У подальшому при надходженні оплати за цей товар касир вибиває чеки на суми, що відповідають частці за артикулом «Mitsubishi lancer».

Разом з тим цей варіант має один недолік: при такому способі програмування буде перекручено облік кількості реалізованого товару. Тому рекомендуємо платникам податків погоджувати вибраний варіант програмування зі своїм податковим органом.

І на завершення нагадаємо, що за порушення порядку проведення розрахунків, зокрема, за проведення розрахункових операцій через РРО без використання режиму попереднього програмування передбачено таку відповідальність:

фінансову — штраф у розмірі 85 грн. (п. 6 ст. 17 Закону про РРО);

адміністративну — адмінштраф за особу, яка безпосередньо здійснює розрахунки, у розмірі від 34 до 85 грн. і на посадову особу — від 85 до 170 грн., за повторне порушення протягом року — розміри штрафів складають від 85 до 170 грн. та від 170 до 340 грн. (ст. 1551 КУпАП).

Вікторія Матвєєва, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі