Теми статей
Обрати теми

Щодо підтвердження даних довідки про середню заробітну плату

Редакція ПБО
Лист від 02.10.2008 р. №

Щодо підтвердження даних довідки про середню заробітну плату

 

Лист Державного центру зайнятості від 02.10.2008 р. № ДЦ-06-6049/0/6-08

 

На <...> звернення про надання роз’яснення

щодо форми, за якою слід підтверджувати дані довідки про середню заробітну плату, повідомляємо.

Статтею 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» передбачено обов’язки роботодавця щодо надання виконавчій дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття відомостей про прийняття на роботу працівників, їх заробітну плату та сплату страхових внесків, а також його відповідальність за вчинення ним будь-яких дій, що можуть у подальшому зашкодити застрахованій особі реалізувати своє право на забезпечення та отримання соціальних послуг відповідно до цього Закону.

Розслідування страхових випадків — це

перевірка робочими органами виконавчих дирекцій фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування обґрунтованості видачі довідок про середню заробітну плату, достовірність зазначених у них відомостей шляхом звіряння даних, зазначених у довідках, з відомостями про нараховану заробітну плату на підприємствах, в установах чи організаціях або з базою даних персоніфікованого обліку застрахованих осіб Пенсійного фонду та базою даних ДПА відповідно до пункту 26 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Враховуючи, що для розрахунків виплати допомоги по безробіттю необхідні не тільки дані про середню заробітну плату, а і про страховий стаж, умови та час звільнення, тому в кожному конкретному випадку по кожному безробітному

окремо проводяться перевірки тих даних, які викликають сумніви і потребують перевірки.

В зв’язку з цим

конкретна форма запиту-підтвердження чинним законодавством не передбачена .

Заступник директора М. Аглоткова



коментар редакції

Підприємство зобов’язане відповідати на запит-підтвердження центру зайнятості

Допомога по безробіттю призначається фізичній особі — безробітному на підставі довідки про середню заробітну плату (дохід) за останні 6 місяців. Нагадаємо, що в день звільнення роботодавець на прохання працівника повинен видати йому таку довідку для подання до служби зайнятості. Форму довідки наведено в додатку 3 до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

У свою чергу,

центр зайнятості згідно з п. 26 Порядку № 1266 та ч. 3 ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III має право перевіряти обґрунтування видачі таких довідок роботодавцями та достовірність зазначених у них відомостей. Для цього на практиці роботодавцю надсилають запит-підтвердження в довільній формі, оскільки чинним законодавством конкретну форму запиту-підтвердження не встановлено. Але, незважаючи на це, роботодавець зобов’язаний відповісти на запит центру зайнятості, оскільки цей обов’язок установлено абз. третім п. 3 ч. 2 ст. 35 Закону № 1533.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі