Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Коли включати до валових доходів безнадійну заборгованість, визнану судом?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податок на прибуток

 

Коли включати до валових доходів безнадійну заборгованість, визнану судом?

 

Підприємство своєчасно не сплатило постачальнику за отриманий товар. Постачальник без пред’явлення претензії звернувся до суду щодо стягнення заборгованості. Господарським судом позов задоволено, апеляційним судом рішення залишено без змін.

Коли боржник зобов’язаний збільшити валові доходи на суму заборгованості, визнаної судом, якщо ним подано касаційну скаргу?

(м. Київ)

 

Порядок відображення в податковому обліку боржника заборгованості, визнаної судом, урегульовано підпунктом

«б» п.п. 12.1.5 Закону про податок на прибуток, який передбачає, що покупець зобов’язаний збільшити валові доходи на суму непогашеної заборгованості (її частини), визнаної судом, у податковому періоді, на який припадає тридцятий календарний день із дня прийняття рішення судом про визнання (стягнення) такої заборгованості.

Таким чином, для вирішення питання про відображення в податковому обліку суми заборгованості, визнаної судом, визначальним моментом є «день прийняття рішення судом».

Стаття 85 ГПКУ

передбачає, що рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, а у випадку якщо в судовому засіданні оголошено тільки вступну та резолютивну частину рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення. У разі подання апеляційної скарги, якщо рішення не скасоване, воно набирає законної сили після розгляду справи апеляційною інстанцією.

У свою чергу, згідно зі

ст. 105 ГПКУ за результатами розгляду апеляційної скарги апеляційний господарський суд приймає постанову, яка набирає законної сили з дня її прийняття. При цьому подання касаційної скарги на таку постанову не припиняє її дію. Згідно зі ст. 1211 ГПКУ суд касаційної інстанції може тільки припинити виконання оскарженого рішення до закінчення його перегляду в порядку касації.

Отже, у разі оскарження рішення, прийнятого господарським судом, днем прийняття рішення судом, про який ідеться в

п.п. 12.1.5 Закону про податок на прибуток, є день прийняття рішення апеляційним господарським судом. Із цього моменту необхідно відлічувати 30 днів для визначення періоду, в якому боржник зобов’язаний збільшити валові доходи. Аналогічної позиції дотримуються спеціалісти ДПАУ (див. «Вісник податкової служби України», 2006, № 6.

Таке збільшення валових доходів покупця не проводиться на суму, яка погашається таким покупцем до настання зазначеного тридцятиденного строку.

Якщо в наступних податкових періодах покупець погашає суму визнаної заборгованості або її частину (самостійно або за процедурою примусового стягнення), такий покупець збільшує валові витрати на суму такої заборгованості (її частини) в тому податковому періоді, в якому її погашено.

Микола Шпакович, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі