Теми статей
Обрати теми

Виплати працівникам. Індексація зарплати сумісників

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Виплати працівникам

 

Індексація зарплати сумісників

 

На підприємстві працюють працівники — зовнішні сумісники. Як проводити індексацію їх заробітної плати?

(м. Чернігів)

 

Індексація заробітної плати, отриманої за сумісництвом, передбачена

ст. 10 Закону про індексацію та п. 7 Порядку № 1078. Так, суміснику індексується дохід у розмірі, що не перевищує прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням отриманої заробітної плати за основним місцем роботи.

Отже, заробітна плата за сумісництвом індексується тільки в тому випадку, якщо дохід за основним місцем роботи нижче прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 1 жовтня — 669 грн.).

Інакше кажучи, якщо сума заробітної плати, нарахована за основним місцем роботи, не перевищує прожиткового мінімуму на працездатну особу, то до розрахунку сум, що підлягають індексації за сумісництвом, уключається різниця між установленим законом прожитковим мінімумом на працездатну особу та заробітною платою за основним місцем роботи.

Підставою для проведення індексації заробітної плати, отриманої за сумісництвом, є довідка з основного місця роботи про розмір доходу, що підлягає індексації, та проіндексованого доходу

. Якщо сумісником така довідка не надається, то його заробітна плата не індексується.

Звертаємо увагу: навіть якщо на підприємстві, на якому працівник працює за основним місцем роботи, у порушення чинного законодавства заробітна плата не індексується, на підприємстві, де працівник працює за сумісництвом заробітна плата індексується не в межах прожиткового мінімуму на працездатну особу, а в межах різниці між установленим законом прожитковим мінімумом на працездатну особу та заробітною платою за основним місцем роботи.

Наведемо умовний числовий приклад розрахунку індексації за сумісництвом.

Приклад.

Вороненка І. І. прийнято на роботу за сумісництвом у січні 2008 року. Згідно з довідкою, наданою з основного місця роботи, розмір його зарплати становить 560 грн. Заробітна плата працівника за сумісництвом за жовтень склала 400 грн.

Оскільки заробітна плата за сумісництвом не підвищувалася з січня 2008 року, то січень 2008 року для проведення індексації заробітної плати є базовим місяцем. Частина заробітної плати за жовтень повинна індексуватися з урахуванням приросту індексу 11,3 %.

У жовтні 2008 року індексації підлягає заробітна плата за сумісництвом у розмірі:

669 - 560 = 109 грн.

Сума індексації заробітної плати за сумісництвом за жовтень 2008 року становитиме:

109 х 11,3 : 100 = 12,32 (грн.).

Сума заробітної плати за сумісництвом та сума індексації за жовтень 2008 року складе:

400 +12,32 = 412,32 (грн.).

Тетяна Онищенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі