Теми статей
Обрати теми

Заповнення податкової накладної. Безоплатна передача товарів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Заповнення податкової накладної

 

Безоплатна передача товарів

 

Чи потрібно виписувати податкову накладну при безоплатній передачі товарів?

(м. Харків)

 

При безоплатній поставці товарів (робіт, послуг) у постачальника виникають податкові зобов’язання, що нараховуються відповідно до

п. 4.2 Закону про ПДВ виходячи з фактичної ціни операції, але не нижче звичайних цін. Отже, згідно з п.п. 7.2.3 Закону про ПДВ у момент виникнення таких зобов’язань продавець має виписати податкову накладну.

У принципі, безоплатну передачу можна розглядати як окремий випадок перевищення звичайної ціни над фактичною, в якому фактична ціна дорівнює нулю.

При складанні такої податкової накладної слід керуватися

п. 19 Порядку № 165, але виписувати дві податкові накладні в цьому випадку не потрібно. Достатньо виписати одну податкову накладну на суму перевищення звичайної ціни над фактичною (тобто на звичайну ціну). Номер такої податкової накладної має містити через дріб знак «ЗЦ». Вона виписується у двох примірниках, обидва примірники залишаються у продавця.

У загальному випадку, коли податкова накладна виписується на перевищення звичайної ціни над фактичною ціною, у гр. 3 «Номенклатура поставки товарів (послуг) продавця» робиться запис «Перевищення звичайної ціни над фактичною щодо товарів, послуг, зазначених у податковій накладній №________».

Оскільки при безоплатній передачі виписується лише одна податкова накладна, такий запис здійснювати не потрібно, у гр. 3 слід зазначити повну номенклатуру товарів, що передаються.

Микола Шпакович, економіст-аналітик

n

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі