Теми статей
Обрати теми

Видаткові касові ордери може підписувати наділений такими повноваженнями заступник керівника

Редакція ПБО
Лист від 26.08.2008 р. № 11-113/3421-115-75

Видаткові касові ордери може підписувати наділений такими повноваженнями заступник керівника

 

Лист Національного банка України від 26.08.2008 р. № 11-113/3421-115-75

 

Національний банк України розглянув лист <...> щодо можливості підписання видаткових касових ордерів заступником керівника підприємства, керівником (заступником керівника) відокремленого підрозділу підприємства і в межах компетенції повідомляє.

Вимогами Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (далі — Положення), затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. № 637 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.01.2005 р. за № 40/10320 (із змінами), визначено порядок здійснення касових операцій особами, до посадових обов’язків яких належить оформлення касових документів, прийняття та видача готівки тощо. Так, відповідно до пункту 3.4 Положення видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями, які мають підписувати керівник і головний бухгалтер або працівник підприємства, який на це уповноважений керівником.

Згідно зі статтею 65 Господарського кодексу України для керівництва господарською діяльністю підприємства власник (власники) або уповноважений ним орган призначає (обирає) керівника підприємства, з яким укладається договір (контракт), в якому визначаються строк найму, права, обов’язки і відповідальність керівника. Керівник підприємства діє від імені підприємства, формує адміністрацію підприємства і вирішує питання діяльності підприємства в межах та порядку, визначених установчими документами.

Правові засади регулювання, організації та ведення бухгалтерського обліку на підприємствах визначені Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Так, відповідно до пункту 5 статті 8 цього Закону підприємство самостійно визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів.

Крім того, відповідно до статті 64 Господарського кодексу України підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством. Керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі положень про філії і представництва та довіреностей (стаття 95 Цивільного кодексу України), виданих нею.

Керуючись зазначеними вище законодавчими актами України та законодавством про працю, певні обов’язки керівника, не визначені законом як виключна компетенція, можуть покладатися в порядку, передбаченому законодавством про працю та цивільним законодавством, на інших працівників за наказом (розпорядженням) керівника, довіреністю тощо.

Отже,

заступник керівника підприємства, керівник (заступник керівника) відокремленого підрозділу підприємства можуть підписувати видаткові касові ордери за умови наділення їх відповідними повноваженнями та закріплення цих повноважень внутрішніми розпорядчими документами (положеннями) підприємства.

Виконавчий директор з питань готівково-грошового обігу  О. Дащенко



коментар редакції

Підписувати ВКО має право той, хто має право витрачати гроші та контролювати облік

По суті, цей лист присвячено трактуванню норми законодавства, сформульованої в пункті 3.4 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення), таким чином: «Документи на видачу готівки мають підписувати керівник і головний бухгалтер

або працівник підприємства, який на це уповноважений керівником».

Очевидно, що формулювання дійсно невдале, оскільки начебто примушує розмірковувати: чи мається тут на увазі, що уповноважений працівник підприємства може підписувати документи на видачу готівки (відомість, видатковий касовий ордер — ВКО) тільки замість головного бухгалтера, замість самого керівника або навіть особисто замість обох посадових осіб (зрозуміло, останнє припущення досить абсурдне, але не абсурдніше, ніж обговорюване формулювання)?

Дозволимо собі стверджувати, що навіть за відсутності виділеної нами приписки, що починається словами «...або працівник підприємства...», чинне законодавство дозволяє звільнити

особисто керівника та особисто головного бухгалтера підприємства від обов’язкового саме власноручного підписування зазначених документів.

Зрозуміло, при обговоренні цього питання насамперед має йтися не тільки і не стільки про дійсність підписів на зазначених документах, скільки про правомочність відповідних посадових осіб підприємства розпоряджатися (розпорядитися іноді) готівкою, що видається, згідно з напрямками її витрачання. І про відповідні види відповідальності таких осіб...

Тому слід звернутися до визначення ст. 164 ККУ, згідно з яким: «під

посадовими особами розуміються особи, які... займають постійно чи тимчасово на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форм власності посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських обов’язків, або виконують такі обов’язки за спеціальним повноваженням». Тлумачення таких обов’язків можна знайти в постанові ВСУ від 07.10.94 р. № 12.

Підтверджується наявність таких обов’язків відповідним

розпорядчим документом, наприклад, наказом по підприємству (що не суперечить статутним документам і посадовим інструкціям) — для заступників керівника та/або головного бухгалтера підприємства, а для посадових осіб відокремлених підрозділів — довіреністю, на підставі якої діють керівник підрозділу та його заступники (що не суперечить статутним документам і положенню про підрозділ, на підставі якого й діє сам відокремлений підрозділ підприємства).

У будь-якому випадку важливо, щоб особа, яка на підставі відповідного розпорядчого документа (наказу) підписує, зокрема, ВКО (наприклад, за керівника — заступник директора або фінансовий директор, за головного бухгалтера — його заступник), усвідомлювала, що її наділено зазначеними повноваженнями посадової особи підприємства не лише для того, щоб усі реквізити ВКО (у цьому випадку — підписи посадових осіб) було заповнено і щоб порядок оформлення такого ВКО не суперечив Положенню, а що вона

несе відповідальність власне за здійснення операції з видачі готівки, оформленої таким ВКО.

До речі, статус форми ВКО, що опинився в підвішеному стані (та й інших форм касових документів, затверджених раніше наказом Мінстату від 15.02.96 р. № 51), — у зв’язку зі втратою зазначеним наказом чинності згідно з наказом Держкомстату від 09.06.2008 р. № 186, — ніяк не змінює обговорювану ситуацію по суті.

Олександр Голенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі