Теми статей
Обрати теми

Щодо допомоги при народженні дитини

Редакція ПБО
Лист від 05.08.2008 р. № 3293/0/10-08/5

Щодо допомоги при народженні дитини

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 05.08.2008 р. № 3293/0/10-08/5

 

Міністерство праці та соціальної політики України розглянуло <...> звернення щодо порядку розрахунку допомоги при народженні дитини.

З метою своєчасного призначення та виплати допомоги при народженні дитини Урядом 22 лютого поточного року прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Питання призначення і виплати допомоги сім’ям з дітьми», якою затверджено порядок надання у 2008 році допомоги при народженні дитини.

Допомога при народженні дитини, яка народилася після 31 грудня 2007 р., надається у розмірі

12240 гривень — на першу дитину, 25000 гривень — на другу дитину, 50000 гривень — на третю і наступну дитину. Виплата допомоги здійснюється одноразово при народженні першої дитини в сумі 4800 гривень, другої дитини — 4840 гривень, третьої та наступної дитини — 5000 гривень, решта суми на першу дитину виплачується протягом наступних 12 місяців (по 620 гривень щомісяця), на другу дитину — 24 місяців (по 840 гривень щомісяця), на третю і наступну дитину — 36 місяців (по 1250 гривень щомісяця) рівними частинами.

Відповідно до пункту 13 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1751, розмір та строк виплати допомоги, яка призначається одному з батьків дитини, визначається з урахуванням кількості живонароджених дітей (враховуючи померлих), які до народження дитини перебували на утриманні особи, якій призначається допомога, її чоловіка (дружини), крім дітей, від виховання яких зазначена особа (її чоловік, дружина) відмовилась, а також дітей, які передані на виховання іншій особі, та повнолітньої дочки (повнолітнього сина) чоловіка, які не були усиновлені дружиною.У разі народження двійні або більшої кількості дітей кожна дитина з їх числа вважається наступною.

Якщо дитина народжується у сім’ї, в якій немає дітей, допомога при народженні буде призначена в розмірі 12240 гривень.

Якщо дитина народжується у сім’ї, в якій вже є одна старша дитина (рідна чи усиновлена), допомога буде призначена в розмірі 25000 гривень.

У випадку коли у жінки померла перша дитина, а народжується друга, розмір допомоги при народженні складе 25000 гривень.

Якщо жінка, перебуваючи у другому шлюбі, народжує дитину, яка у цьому шлюбі є першою, але в цій сім’ї виховуються двоє старших рідних дітей чоловіка, допомога буде призначена в розмірі 50000 гривень, як на третю дитину.

Якщо жінка, яка народжує третю дитину, перших двох передала на виховання до дитячого будинку, допомога при народженні дитини буде надана в розмірі 12240 гривень, як на першу дитину.

Коли дитина народжується у матері, у якої, крім неї, є повнолітня дочка (син), яка проживає окремо (або разом з матір’ю), допомога буде призначена як на другу дитину в розмірі 25000 гривень.

У разі народження двійні або більшої кількості дітей допомога виплачується на кожну дитину, при цьому кожна дитина з їх числа вважається наступною.

Якщо в сім’ї, у якої немає дітей, народжується двійня, допомога буде призначена на одну дитину в розмірі 12240 гривень, на другу — 25000 гривень.

Коли двійня народилася в сім’ї, в якій вже виховується двоє старших дітей, допомога надається на кожну дитину з числа народжених в розмірі 50000 гривень.

Допомога при народженні дитини призначається усиновителю, опікуну на кожну усиновлену (взяту під опіку) дитину у розмірі, установленому при народженні першої дитини.

Якщо допомога при народженні дитини вже була призначена до моменту встановлення опіки, усиновлення, виплата допомоги опікуну, усиновителю продовжується у такому самому розмірі.

Для призначення допомоги

при народженні дитини органу праці та соціального захисту населення за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, подаються такі документи:

1) заява одного з батьків (усиновителя, опікуна);

2) копія свідоцтва про народження дитини;

3) оригінал довідки, виданої державним органом реєстрації актів цивільного стану для призначення допомоги при народженні дитини.

Особи, які звертаються за призначенням допомоги при народженні другої дитини або наступних дітей, подають також довідку про склад сім’ї та копію свідоцтва про народження кожної дитини, яка враховується при визначенні розміру допомоги.

Усиновителі та опікуни подають, крім зазначених документів, копію рішення про усиновлення чи встановлення опіки.

Допомога при народженні дитини призначається за умови, якщо звернення за її призначенням надійшло

не пізніше ніж через дванадцять календарних місяців з дня народження дитини, а у разі усиновлення дитини віком до одного року — не пізніше ніж через дванадцять календарних місяців з дня набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Заступник міністра О. Гаряча



коментар редакції

Порядок визначення розміру допомоги при народженні дитини

З 1 січня 2008 року розміри допомоги при народження дитини диференційовано залежно від кількості дітей у сім’ї та встановлено в Законі України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII.

Так, допомога при народженні першої дитини надається в розмірі 12240 грн., на другу дитину — 25000 грн., на третю та кожну наступну дитину — 50000 грн.

Порядок надання допомоги при народженні дитини регламентовано пп. 10 — 16 Порядку призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751.

У листі, що коментується, Мінпраці роз’яснює порядок визначення суми допомоги при народженні дитини в особливих випадках.

Наприклад,

якщо жінка, перебуваючи у другому шлюбі, народжує дитину, яка в цьому шлюбі є першою, але в цій сім’ї вже виховуються двоє старших дітей, рідних тільки для чоловіка, допомогу буде призначено в розмірі 50000 грн., як на третю дитину.

Якщо жінка, яка народжує третю дитину, перших двох передала на виховання до дитячого будинку, допомогу при народженні дитини буде надано їй у розмірі 12240 грн.

Якщо дитину народжує мати, в якої, крім неї, є повнолітня дочка (син), незалежно від того, проживає старша дитина окремо чи разом з матір’ю, допомогу їй буде призначено як на другу дитину в розмірі 25000 грн.

Зверніть увагу: допомога при народженні дитини призначається за умови звернення за її отриманням не пізніше ніж через 12 календарних місяців із дня народження дитини, а в разі всиновлення дитини віком до одного року — не пізніше ніж через 12 календарних місяців з дня набуття чинності рішенням суду про всиновлення.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі