Теми статей
Обрати теми

Облік патентів у підприємця на загальній системі

Редакція ПБО
Стаття

Облік патентів у підприємця на загальній системі

 

Підприємці на загальній системі оподаткування (на відміну від єдиноподатників та платників фіксованого податку) при здійсненні торгівлі за готівку (а також деяких інших видів діяльності) зобов’язані придбати торговий патент. Про те, як підприємцю необхідно обліковувати оплату за патенти, ітиметься у запропонованій статті.

Марина КОВЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Зменшення податку з доходів на вартість патенту

Торговий патент є документом, що засвідчує право суб’єкта підприємницької діяльності на здійснення певних видів діяльності, а саме:

— торговельної діяльності за готівку (а також з використанням інших форм розрахунків та кредитних карт);

— діяльності у сфері торгівлі готівковою іноземною валютою;

— діяльності з надання послуг у сфері грального бізнесу;

— діяльності з надання побутових послуг.

При цьому плата за торговий патент згідно із

Законом України «Про систему оподаткування» від 25.06.91 р. № 1251-XII належить до загальнодержавних податків і зборів та, по суті, є податковим платежем. У зв’язку з цим фізичні особи, які працюють на загальній системі оподаткування, мають можливість «зарахувати» вартість патентів у рахунок зменшення податку з доходів фізичних осіб. Підстави для такого зарахування містяться:

— у

другому абзаці п. 3 ст. 14 Декрету № 13-92: «...суми плати за патент і суми податку, сплачені протягом року за місцем виплати доходу та у вигляді авансових платежів, пред’явлених податковими органами, враховуються при остаточному розрахунку суми податку на підставі документального підтвердження факту сплати податку»;

— у

п. 19 Положення № 1077: «На суму сплаченої вартості торгового патенту за відповідний звітний період зменшується сума авансових внесків податку на прибуток або прибуткового податку для фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності».

Зважаючи на не зовсім вдале формулювання

п. 19 Положення № 1077 може видатися, що плата за патент зменшує авансові внески з податку з доходів. Однак такий висновок суперечить нормам Декрету № 13-92, який є документом більш високого рівня.

Згідно з цим

Декретом відповідальним за нарахування податку з доходів для приватних підприємців є податковий орган і саме він визначає суму авансових внесків з податку з доходів. При цьому зменшити величину авансового внеску в односторонньому порядку підприємець не має права.

Нагадаємо: авансові внески з податку з доходів підприємці сплачують

щоквартально по 25 % від річної суми податку, розрахованої на підставі доходів за попередній рік (або на підставі оціночного доходу). При цьому сума фактичного чистого доходу безпосередньо не впливає на величину авансових платежів. Остаточний розрахунок суми ПДФО за рік податковий орган проводить на підставі річної декларації (виходячи із задекларованої величини чистого доходу за рік). Після чого з отриманої суми ПДФО віднімає суму сплачених протягом року авансових платежів та плату за патенти (на підставі документального підтвердження факту сплати податку).

Таким чином, підприємець не може зменшити авансові платежі з ПДФО на вартість придбаного торгового патенту. Ця сума зіграє у зменшення податку з доходів тільки при остаточному розрахунку податку за підсумками року. До речі, про те, що сума плати за торговий патент зараховується приватному підприємцю при проведенні

остаточного перерахунку сплаченого податку за підсумками звітного податкового року, ішлося й у листі ДПАУ від 13.12.2006 р. № 23295/7/17-0417.

 

Зарахування плати за патенти: чи є обмеження за видами діяльності?

Іноді в підприємців, які займаються декількома видами діяльності (що патентуються і не патентуються), виникає запитання: плата за торговий патент зменшує загальну суму податку з доходів чи тільки частину податку, нарахованого на суму доходу, який було отримано від діяльності, що патентується? Річ у тім, що юридичні особи — платники податку на прибуток, які займаються переліченими вище видами діяльності, що патентуються, зобов’язані окремо визначати суму податку на прибуток від кожного виду діяльності (

п. 16.3 Закону про податок на прибуток). Для цього із суми загальних валових доходів та із суми загальних валових витрат та амортизації виділяються суми, пов’язані з кожним видом діяльності, що патентується.

Однак підприємці не є платниками податку на прибуток і на них вимоги

Закону про податок на прибуток не поширюються. Виняток становлять ст. 5 і 8 цього Закону, які застосовують підприємці в частині формування складу витрат. У підприємців механізм зарахування вартості торгового патенту в рахунок суми податку з доходів зовсім інший: плата за всі торгові патенти зменшує загальну суму податку з доходів, нарахованого на чистий дохід від усіх видів діяльності (як від тих, що патентуються, так і тих, що не патентуються).

Пояснимо чому:

— по-перше, жодний нормативний документ не містить вимоги, що підприємець зобов’язаний окремо вести облік доходів і витрат від кожного окремого виду діяльності, що патентується, та від іншої діяльності;

— по-друге, регістри, дані яких і є підставою для проведення «заліку» (Книга обліку доходів і витрат (далі — Книга за ф. № 10) та декларація про доходи*), не містять необхідної інформації, яка б дозволила представникам головного податкового відомства розрахувати податок з доходів окремо від кожного виду діяльності, що патентується, і окремо від діяльності, що не патентується.

* Форму декларації про доходи наведено в додатку 1 до Інструкції про оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, затвердженої наказом Головної державної податкової інспекції України від 21.04.93 р. № 12.

Нагадаємо: загальні правила відображення записів у Книзі за ф. № 10 викладено в

листі ДПАУ від 05.11.97 р. № 17-0117/10-8886. Ці правила не передбачають обов’язку підприємця, який здійснює декілька видів діяльності, підбивати квартальний підсумок за кожним із цих видів. Підприємець визначає загальні підсумкові показники за квартал, після чого переносить їх до п. 1.3 декларації про доходи. І хай вас не бентежить, що в цьому пункті необхідно зазначати види діяльності, від яких отримано чистий дохід. Ця інформація має довідковий характер. Суб’єкту господарювання просто слід зазначити, від яких саме видів діяльності отримано дохід: підприємницької, нотаріальної, адвокатської та іншої незалежної професійної діяльності без конкретних цифр за кожним із видів діяльності.

Як бачимо, плата за патент зараховується у зменшення загальної суми податку з доходів за всіма видами діяльності (як тими, що патентуються, так і тими, що не патентуються)

.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі