Теми статей
Обрати теми

Безнадійна заборгованість. Безнадійна заборгованість за передоплатою приватному підприємцю

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Безнадійна заборгованість за передоплатою приватному підприємцю

 

Підприємство перерахувало передоплату постачальнику (приватному підприємцю на загальній системі оподаткування, платнику ПДВ). Згідно з договором купівлі-продажу постачальник повинен здійснити відвантаження товару в місяці отримання передоплати, однак у встановлений строк він цього не зробив. Після закінчення строку позовної давності товар так і не було відвантажено покупцю. Як ця операція відобразиться в податковому обліку покупця?

(м. Харків)

 

Насамперед зауважимо: придбаваючи товари у приватного підприємця, підприємство не зможе відобразити валові витрати за першою подією (перерахуванням передоплати). Так, відповідно до

п.п. 11.2.3 Закону про податок на прибуток датою збільшення валових витрат платника податку при здійсненні ним операцій з резидентами, які сплачують податок на прибуток за ставками нижче 25 % або сплачують цей податок у складі єдиного чи фіксованого податку, або звільнені від сплати цього податку, або не є його суб’єктами відповідно до законодавства, вважається дата оприбуткування платником податку товарів, незалежно від наявності їх оплати (у тому числі часткової або авансової). Отже, валові витрати виникнуть лише на дату оприбуткування товарів.

Тепер щодо заборгованості за перерахованим авансом. Зважаючи на те, що після закінчення строку позовної давності товари так і не було отримано, дебіторська заборгованість за перерахованими авансами набуває статусу

безнадійної (п. 1.25 Закону про податок на прибуток). При виконанні умов, перелічених у п.п. 5.2.8 Закону про податок на прибуток, платник податку має право віднести суму такої заборгованості до валових витрат. Для цього необхідно, щоб:

— раніше сума такої заборгованості не відображалася у складі валових витрат (у ситуації, що розглядається, ця умова виконується автоматично);

— до закінчення строку позовної давності покупець вживав відповідних заходів щодо стягнення заборгованості, які не призвели до позитивного результату*.

*

Невичерпний перелік заходів, при виконанні яких кредитор має право збільшити валові витрати за безнадійною заборгованістю, наведено в листі ДПАУ від 10.12.2008 р. № 25807/7/15-0217 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 21.

Як бачимо, якщо до закінчення строку позовної давності покупець уживав відповідних заходів щодо стягнення заборгованості, які не призвели до позитивного результату, то сума безнадійної дебіторської заборгованості (

разом з ПДВ) потрапить до складу валових витрат. У декларації з податку на прибуток збільшення валових витрат на суму безнадійної заборгованості відобразиться в рядку 04.13 «інші витрати» (див. лист ДПАУ від 03.05.2006 р. № 4939/6/15-0316).

Відображення безнадійної заборгованості в ПДВ-обліку також має свої особливості. Виходячи з правил

п.п. 7.5.1 Закону про ПДВ, на дату перерахування передоплати в покупця виникає податковий кредит з ПДВ. Однак, як ви пам’ятаєте, об’єктом обкладення цим податком згідно з п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ є поставка товарів (послуг), що передбачає перехід права власності на такі товари (виконання послуг). У нашому випадку об’єкт обкладення ПДВ відсутній (немає операції поставки товарів), тому немає підстав зберігати податковий кредит з ПДВ. Отже, податковий кредит, відображений при перерахуванні авансу, необхідно відсторнувати. Це коригування відобразиться в ряд. 16.3 «інші випадки» зі знаком «-» із заповненням додатка 1 до податкової декларації.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі