Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Як відобразити витрати на благодійність у бухгалтерському обліку

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Як відобразити витрати на благодійність у бухгалтерському обліку

 

Як витрати на надання благодійної допомоги неприбутковим організаціям відображаються в бухгалтерському обліку? Чи можна для обліку таких витрат використовувати субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності»?

(м. Запоріжжя)

 

При відображенні витрат на благодійність у бухгалтерському обліку необхідно враховувати, має благодійна допомога систематичний характер чи вона надається одноразово. Так, витрати, пов’язані із

систематичним перерахуванням благодійних внесків, обліковуються у складі інших витрат операційної діяльності на субрахунку 949. За дебетом цього субрахунку відображається сума визнаних витрат на благодійність (Дт 377 — Кт 311, Дт 949 — Кт 377), а за кредитом — її списання (Дт 791 — Кт 949).

Якщо ж благодійність має

разовий характер, то пов’язані з цим витрати логічно класифікувати як витрати звичайної діяльності підприємства. Відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291, облік витрат, що виникають у процесі звичайної діяльності (крім фінансових витрат), але не пов’язані з виробництвом або реалізацією основної продукції (товарів) та послуг ведеться на рахунку 97 «Інші витрати». Зокрема, витрати, пов’язані з перерахуванням благодійних внесків, відображаються на субрахунку 977 «Інші витрати звичайної діяльності».

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі