Теми статей
Обрати теми

Дитячі подарунки до Нового року

Редакція ПБО
Стаття

Дитячі подарунки до Нового року

 

До Нового року залишилося зовсім небагато. З особливим нетерпінням приходу цього яскравого свята чекають діти. Адже це ялинка, Дід Мороз та, звичайно ж, подарунки! Про те, як у 2009 році надаються подарунки за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, коштів профспілкових організацій, а також за рахунок коштів роботодавця, розглянемо в цій статті.

Катерина СКРИПКІНА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Закон № 889

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Закон № 2117

— Закон України «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» від 30.11.2000 р. № 2117-III.

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Порядок № 48

— Порядок придбання та забезпечення дитячими новорічними подарунками дітей застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.10.2007 р. № 48.

Інструкція № 5

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5.

 

Який порядок надання дитячих подарунків за рахунок Фонду у 2009 році?

Відповідно до

п. 6 ст. 34 Закону № 2240 придбання дитячих новорічних подарунків є одним із видів соціальних послуг, які надаються Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) застрахованим особам.

Дитячі новорічні подарунки за рахунок коштів Фонду отримуються та розподіляються згідно з

Порядком № 48.

У 2009 році вартість одного дитячого подарунка, що придбавається за рахунок коштів Фонду, становить 17,45 грн.

Для отримання подарунків для дітей працівників роботодавці зобов’язані

заздалегідь подати заявки із зазначенням необхідної кількості новорічних подарунків для дітей працівників — застрахованих осіб до відповідних виконавчих дирекцій Фонду (районних, міжрайонних, міських).

Як правило, такі заявки складаються на підставі списку дітей працівників. При цьому необхідно врахувати такі умови, що висуваються Фондом:

1) дитячі новорічні подарунки надаються

застрахованим особам страхувальником за основним місцем роботи (абзац перший ч. 1 ст. 50 Закону № 2240, п. 3.4 Порядку № 48). Отже, при складанні заявки не враховуються діти працівників-сумісників.

Згідно з

п. 1.5 Порядку № 48 до застрахованих осіб, для яких це підприємство є основним місцем роботи і які можуть отримати дитячий новорічний подарунок, належать батько, мати, усиновлювач, опікун або піклувальник дитини. Наприклад, якщо батько та мати дитини працюють на одному підприємстві, кожному з них повинні видати дитячий новорічний подарунок;

2) застрахована особа може отримати новорічний подарунок на кожну дитину, якій

на 1 січня наступного року не виповнилося 14 років (п. 1.5 Порядку № 48).

У зв’язку з цим при складанні списку дітей працівників необхідно звертати увагу не лише на рік народження дитини, а й на день та місяць народження, зазначені у свідоцтві про народження. Якщо дитині виповнюється 14 років 1 січня, отримати подарунок на неї не можна. Копії свідоцтв про народження дітей працівників повинні зберігатися на підприємстві. При перевірці працівники виконавчої дирекції відділення Фонду можуть вимагати пред’явити їх.

Рішення про надання

новорічних подарунків дітям застрахованих осіб приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування підприємства на підставі відомості на видачу новорічних подарунків, яку складає та подає страхувальник. Відповідно до п. 3.1 Порядку № 48 у відомості має бути обов’язково зазначено: прізвища та ініціали застрахованих осіб (батьків), прізвища та ініціали дітей, число, місяць та рік народження дітей.

Після видачі дитячих новорічних подарунків працівникам на підприємстві повинні зберігатися такі документи:

— накладна на отримання дитячих новорічних подарунків;

— рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства;

— відомості на видачу новорічних подарунків, підписані керівником та головою комісії (уповноваженим) із соціального страхування та скріплені печаткою.

 

Чи підлягає оподаткуванню вартість подарунків за рахунок Фонду?

Вартість дитячих новорічних подарунків, що надаються застрахованим особам (працівникам підприємства) за рахунок коштів Фонду,

не обкладається податком з доходів фізичних осіб на підставі п.п. 4.3.1 Закону № 889.

Однак незважаючи на це, роботодавець повинен відобразити вартість дитячих новорічних подарунків, отриманих працівниками за рахунок коштів Фонду, у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ

з ознакою доходу «22».

Вартість дитячих новорічних подарунків

не включається до бази для нарахування та утримання внесків до фондів соціального страхування, оскільки ця виплата не включається до фонду оплати праці та не обкладається податком з доходів .

Звертаємо увагу: підприємство-страхувальник не відображає вартість дитячих новорічних подарунків, отриманих від виконавчої дирекції Фонду, у звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП, оскільки подарунки первісно отримуються за рахунок коштів Фонду, а через підприємство вони проходять транзитом.

Щодо ПДВ та податку на прибуток зазначимо таке.

Щорічно напередодні новорічних заходів починає діяти

спеціальний Закон № 2117, який регулює окремі питання фінансування заходів, пов’язаних з організацією новорічних та різдвяних свят для дітей та підлітків.

Згідно з новою редакцією

Закону № 2117, чинною з 01.01.2009 р., починаючи з 2009 року цей Закон діє з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року (для новорічно-різдвяних заходів 2009 року — з 15.11.2009 р. до 15.01.2010 р.). Нагадаємо: раніше цей Закон діяв у період з 1 грудня поточного року до 15 січня наступного року.

Відповідно до

ст. 2 Закону № 2117 операції з продажу дитячих святкових подарунків, які придбаваються за рахунок коштів Фонду, звільняються від обкладення податком на додану вартість.

У зв’язку з тим, що підприємство-страхувальник фактично є тільки посередником між Фондом та застрахованими особами, дітям яких надаються новорічні подарунки, у податковому обліку підприємства операції з отримання від Фонду та видачі дитячих подарунків працівникам не відображаються.

У бухгалтерському обліку вартість дитячих подарунків обліковується тільки на позабалансовому рахунку 02 «Активи на відповідальному зберіганні», оскільки у власність підприємства дитячі подарунки не передаються.

 

Яким чином здійснюється придбання подарунків за рахунок коштів профспілки?

У межах своєї статутної діяльності та згідно з кошторисом доходів та витрат профспілкові організації можуть придбавати новорічні подарунки та квитки на новорічно-різдвяні свята

для дітей членів профспілки.

З метою придбання подарунків або квитків на новорічно-різдвяні заходи складається окремий кошторис доходів та витрат з розрахунку кількості дітей членів профспілки.

Вік дітей, яким планується надати подарунки та (або) квитки на новорічно-різдвяні свята, визначається первинною профспілковою організацією (на засіданні профкому), оскільки чинним законодавством він не обмежується (див.

лист Федерації профспілок України від 12.04.2005 р. № 05-30-513).

Первинна профспілкова організація повинна підготувати документи,

що підтверджують проведення заходу щодо надання дітям членів профспілки новорічних подарунків та (або) квитків на новорічні заходи, а саме:

— рішення профкому про видачу дитячих новорічних подарунків та (або) квитків на дитячі новорічно-різдвяні свята, в якому має бути визначено віковий критерій;

— кошториси доходів та витрат на проведення заходів;

— список дітей членів профспілки, яким надаються новорічні подарунки та (або) квитки на новорічні заходи;

— накладна на отримання новорічних подарунків від постачальника;

— відомість на видачу подарунків та квитків, в якій має бути зазначено прізвища членів профспілки, їх дітей, а також підписи членів профспілки (батьків) про отримання подарунків та (або) квитків. Якщо на видачу подарунків та квитків складається одна відомість, члени профспілки повинні поставити два підписи, один — про отримання подарунка, інший — про отримання квитка;

— акт про списання подарунків та квитків, придбаних за рахунок профспілкових коштів.

 

Чи оподатковується вартість дитячих подарунків, придбаних за рахунок профспілки?

Згідно зі

ст. 3 Закону № 2117 вартість святкових подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи, які надаються дітям, у тому числі первинними профспілковими організаціями, не включається до загального оподатковуваного доходу членів профспілки (батьків) при виконанні таких умов:

1) набори товарів, що надаються в подарунок дітям членів профспілки, повинні складатися тільки з кондитерських виробів, іграшок вітчизняного виробництва та фруктів;

2) загальна вартість подарунка має становити не більше 8 % прожиткового мінімуму для працездатної особи, установленого законом

на 1 січня звітного податкового року. Отже, при проведенні новорічно-різдвяних заходів 2009 року вартість «пільгового» подарунка становить 53,52 грн. (669 грн. х 8 : 100).

Звертаємо увагу: граничний розмір для необкладення податком з доходів фізичних осіб вартості дитячого подарунка застосовується в розрахунку на один новорічний подарунок.

Якщо придбані профспілковою організацією подарунки для дітей

не відповідають переліченим умовам (наприклад, як подарунки придбано іграшки або цукерки іноземного виробництва, книги тощо), уся вартість подарунка з урахуванням «натурального» коефіцієнта включається до оподатковуваного доходу батьків (членів профспілки).

Якщо

вартість набору товарів, які надаються в подарунок дітям членів профспілки та складаються з кондитерських виробів, іграшок вітчизняного виробництва та фруктів, перевищить 53,52 грн., то до загального оподатковуваного доходу члена профспілки включається сума перевищення з урахуванням «натурального» коефіцієнта.

Зауважимо: на думку податківців, «натуральний» коефіцієнт при оподаткуванні доходів у негрошовій формі не застосовується (

листи ДПАУ від 08.10.2008 р. № 20454/7/17-0717 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 103, від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717). Як аргумент наводиться той факт, що підприємства ведуть бухгалтерський облік та складають фінансову звітність виключно у грошовій одиниці України. Ми з цією позицією не згодні, оскільки, отримуючи подарунок у натуральній формі, платник податків отримує фактично «чистий» дохід. Щоб утримати з такого доходу податок з доходів, при визначенні об’єкта оподаткування необхідно застосувати «натуральний» коефіцієнт.

Оподатковувані дитячі подарунки (частина їх вартості) для цілей оподаткування прирівнюються до доходів у вигляді додаткового блага та оподатковуються за ставкою 15 %.

Вартість подарунків, отриманих від юридичних осіб, підлягає оподаткуванню у складі оподатковуваного доходу місяця, в якому надається подарунок. Отже, якщо оподатковувані дитячі подарунки надаються членам профспілки у грудні 2009 року, то їх вартість включається до загального оподатковуваного доходу члена профспілки за грудень. Профспілка зобов’язана утримати та перерахувати до бюджету податок з доходів за ставкою 15 %. Аналогічні роз’яснення було наведено в

листах ДПАУ від 12.03.2007 р. № 2309/6/17-0216 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 31, від 27.07.2009 р. № 7197/6/17-0716, № 15848/7/17-0717, від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717.

Нарахувати та сплатити податок з доходів у вигляді дитячих подарунків зобов’язана профспілкова організація. Згідно з

п.п. 8.1.4 Закону № 889 податок, утриманий з доходу у вигляді подарунка, перераховується не пізніше банківського дня, наступного за днем уручення подарунка.

Профспілковій організації, яка надає своїм членам

оподатковувані дитячі новорічні подарунки, слід мати на увазі, що фактичні витрати на цей захід збільшуються на суму податку з доходів, оскільки об’єкт оподаткування визначається з урахуванням «натурального» коефіцієнта. Тобто при складанні кошторису доходів та витрат профспілковій організації необхідно врахувати витрати на сплату податку з доходів.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ як оподатковувані, так і неоподатковувані доходи у вигляді подарунків, відображаються з

ознакою доходу «14», оскільки первинна профспілкова організація не є роботодавцем членів профспілки. Аналогічної думки дотримуються податківці (див. консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 27, с. 15).

У зв’язку з тим, що члени профспілки не є працівниками профспілкової організації, внески до фондів соціального страхування

не нараховуються та не утримуються з доходів у вигляді дитячих подарунків незалежно від того, обкладається вартість подарунків податком з доходів чи ні.

 

Як оподатковуються та відображаються в обліку операції з придбання дитячих подарунків за рахунок коштів роботодавця?

За рішенням роботодавця новорічні подарунки або квитки на новорічні заходи для дітей працівників може придбати підприємство за рахунок власних коштів. Вік дітей, яким надаватимуться подарунки та (або) квитки на новорічно-різдвяні свята, визначається керівником та вказується у відповідному наказі (розпорядженні).

Роботодавець, який прийняв рішення обдарувати дітей своїх працівників, повинен мати на увазі, що на такий варіант закупівлі дитячих новорічних подарунків (квитків на новорічно-різдвяні заходи) пільги, передбачені

ст. 1, 2 Закону № 2117, не поширюються.

Тому витрати на придбання дитячих подарунків або квитків на новорічні заходи як витрати, не пов’язані з господарською діяльністю, не можуть бути включені до складу валових витрат.

Підприємство не має права включати до податкового кредиту суму ПДВ, сплаченого у зв’язку з їх придбанням, оскільки новорічні подарунки (квитки на новорічні заходи) отримуються не для їх використання в господарській діяльності (

п.п. 7.4.4 Закону про ПДВ).

Податкові наслідки мають і операції з передання працівникам дитячих подарунків.

Відповідно до

п. 1.31 Закону про податок на прибуток операції з безоплатної передачі прирівнюються до продажу. У зв’язку з цим при безоплатній передачі дитячих новорічних подарунків або квитків на дитячі новорічні заходи працівнику в підприємства виникають валові доходи виходячи з цін не нижче звичайних (п.п. 7.4.3 Закону про податок на прибуток).

Крім того, при безоплатній передачі дитячих подарунків (квитків) у підприємства виникають податкові зобов’язання з ПДВ. При цьому база оподаткування визначається виходячи з фактичної ціни, але не нижче звичайної (

п. 4.2 Закону про ПДВ).

Залишається ще одне запитання, що виникає при передачі працівникам дитячих подарунків: чи підлягає оподаткуванню дохід працівника у вигляді подарунка?

Відповідно до

ст. 3 Закону № 2117 не включається до загального оподатковуваного доходу батьків вартість новорічних подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи, отримані дітьми від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадських (у тому числі профспілкових організацій) та створених ними закладів освіти, охорони здоров’я та культури, які утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів. Щодо звичайних роботодавців у цій нормі Закону № 2117 нічого не згадується.

Однак податківці вважають за можливе поширення норм

Закону № 2117 щодо неоподаткування частини вартості дитячих подарунків (у 2009 році — у сумі 53,52 грн. на кожний подарунок) на випадки, коли вони придбаваються безпосередньо роботодавцями (податковими агентами) за власні кошти (див. лист ДПАУ від 20.12.2006 р. № 23990/7/17-0717). Нагадаємо: пільга, передбачена Законом № 2117, застосовується тільки у випадку, якщо як подарунки надаються кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва, а також фрукти (ст. 4 Закону № 2117).

Як уже зазначалося в наших консультаціях, позиція ДПАУ приваблива для платників податків, але далеко

не безперечна. Тому роботодавцям, які мають намір скористатися нею, рекомендуємо отримати відповідне письмове роз’яснення в податкових органах за своїм місцезнаходженням.

Вартість подарунка (квитка), що перевищує 53,52 грн., уключається до загального місячного оподатковуваного доходу працівника як дохід у вигляді додаткового блага та підлягає оподаткуванню за ставкою 15 %. При цьому об’єкт оподаткування визначається з урахуванням «натурального» коефіцієнта.

Податок, утриманий з доходу у вигляді подарунка, перераховується не пізніше банківського дня, наступного за днем вручення подарунка (

п.п. 8.1.4 Закону № 889).

Якщо дитячі подарунки, придбані роботодавцем для дітей працівників, не відповідають вимогам

ст. 4 Закону № 2117, то вся їх вартість з урахуванням «натурального» коефіцієнта включається до загального місячного оподатковуваного доходу працівників як дохід у вигляді додаткового блага.

Вартість подарунка, що підлягає оподаткуванню, уключається до загального оподатковуваного доходу працівника за місяць, в якому видано дитячий подарунок.

На наш погляд, у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ подарунки, що не обкладаються податком з доходів, повинні відображатися з ознакою доходу «14», оподатковувані подарунки — із ознакою доходу «09». Однак із консультації податківців (див. журнал «Вісник податкової служби України», 2009, № 27, с. 15) випливає, що і оподатковувані, і неоподатковувані подарунки можна відображати з ознакою доходу «14».

Внесками до фондів соціального страхування вартість новорічних подарунків та квитків на видовищні заходи для дітей працівників не обкладається, оскільки ця виплата не включається до фонду оплати праці згідно з

п. 3.23 Інструкції № 5.

Приклад.

Підприємство придбало новорічні подарунки для дітей працівників — м’які іграшки іноземного виробництва в кількості — 40 штук на суму 2400 грн. Вартість однієї іграшки — 60 грн., у тому числі ПДВ — 10 грн.

У зв’язку з тим, що як подарунки для дітей придбано іграшки іноземного виробництва, уся вартість подарунка включається до оподатковуваного доходу працівників.

Розрахуємо оподатковуваний дохід працівника (батька дитини):

60 x 1,176471 = 70,59 (грн.).

Сума податку з доходів:

70,59 грн. x 15 : 100 = 10,59 грн.

Припустимо, що звичайна ціна м’якої іграшки складає 50 грн.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

1

Перераховано кошти постачальнику за подарунки (60 х 40)

371

311

2400,00

2

Оприбутковано подарунки

281

631

2400,00

3

Здійснено залік заборгованостей

631

371

2400,00

4

Нараховано оподатковуваний дохід працівників у вигляді подарунка (70,59 x 40)

949

663

2823,60

5

Утримано податок з доходів (10,59 x 40)

663

641/ПДФО

423,60

6

Видано подарунки для дітей працівникам

663

281

2400,00

2000,00

7

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

949

641/ПДВ

400,00

8

Перераховано податок з доходів

641/ПДФО

311

423,60

 

Як бачимо, придбання дитячих новорічних подарунків за рахунок коштів роботодавця з точки зору оподаткування є заходом з низкою негативних податкових наслідків.

За наявності на підприємстві профспілкової організації вигідніше здійснити закупівлю дитячих новорічних подарунків або квитків на святкові заходи через таку організацію.

Підприємство може перерахувати кошти на придбання подарунків (квитків) дітям працівників (членів профспілки) профспілковій організації. Якщо кошти на придбання дитячих подарунків та (або) квитків на новорічні заходи буде перераховано

в період з 15 листопада 2009 року до 15 січня 2010 року, підприємство має право користуватися нормами ст. 1 Закону № 2117, згідно з якими сума таких коштів уключається до складу валових витрат у розмірі, що не перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього (звітного) періоду. Якщо підприємство перераховує кошти профспілковій організації у листопаді–грудні 2009 року, то попереднім періодом, на нашу думку, буде 3 квартали 2009 року*. При перерахуванні коштів на проведення новорічних заходів для дітей у січні 2010 року (з 1 до 15 числа) межа розраховуватиметься виходячи з оподатковуваного прибутку за 2009 рік.

* У 2009 році декларація за 11 місяців 2009 років не подається (див. консультацію «Декларація з податку на прибуток підприємства (страховика, банку) за 11 місяців 2009 року не подається» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 94, с. 46.

Суму коштів, перерахованих профспілковій організації на придбання дитячих подарунків, може бути включено до складу валових витрат і на підставі

п.п. 5.2.2 Закону про податок на прибуток. Згідно із зазначеною нормою Закону про податок на прибуток сума коштів, добровільно перерахованих протягом року неприбутковим організаціям, у тому числі профспілкам, у розмірі, що перевищує 2 %, але не більше 5 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, уключається до складу валових витрат підприємства. Отже, якщо роботодавець перерахує кошти профспілковій організації у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань у розмірі, що перевищує 2 %, але не більше 5 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, суму перерахованих коштів він зможе включити до валових витрат.

Звертаємо увагу: у платіжному дорученні у призначенні платежу роботодавець повинен вказати, у вигляді чого перераховуються кошти (кошти на придбання дитячих новорічних подарунків, безповоротна фінансова допомога, добровільні пожертвування). Згідно з

п.п. 7.11.7 Закону про податок на прибуток для профспілки такий вид доходу буде неоподатковуваним.

 

Як ведеться ПДВ-облік у виробників та торговельних підприємств при здійсненні операцій з продажу дитячих новорічних подарунків?

У період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року виробники та торговельні підприємства, що здійснюють продаж дитячих новорічних подарунків, керуються «пільговими» нормами

Закону № 2117. Як уже зазначалося, відповідно до ст. 2 зазначеного Закону звільняються від обкладення ПДВ операції з продажу виробничими та торговельними підприємствами дитячих святкових подарунків, а також квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей, які придбаваються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, профспілкових комітетів підприємств та організацій, інших неприбуткових організацій.

Таким чином, без нарахування ПДВ виробничі та торговельні підприємства продають дитячі подарунки при закупівлі за рахунок коштів:

— Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності;

— профспілкових комітетів підприємств та організацій;

— інших неприбуткових організацій.

У зв’язку з цим у платіжному дорученні на перерахування грошових коштів постачальнику дитячих новорічних подарунків має бути зазначено джерело, за рахунок якого здійснюється таке придбання (наприклад, кошти Фонду, кошти профспілкової організації). В іншому разі виробник або підприємство торгівлі нарахує на вартість подарунка ПДВ за повною ставкою

в розмірі 20 % (лист ДПАУ від 29.01.2001 р. № 1088/7/16-1201).

Суб’єктам господарської діяльності, які здійснюють продаж дитячих новорічних подарунків, слід мати на увазі: пільга з ПДВ поширюється лише на набори товарів, які містять кондитерські вироби, іграшки вітчизняного виробництва, фрукти, загальною вартістю не більше 8 % прожиткового мінімуму для працездатної особи, установленого законом на 1 січня звітного податкового року. Отже, у 2009 році вартість «пільгового» подарунка повинна становити не більше

53,52 грн. (669 грн. х 8 : 100). Якщо вартість подарунка перевищить зазначену суму, то на всю вартість такого подарунка потрібно буде нарахувати ПДВ. Пільги з ПДВ не буде й у разі продажу подарунків, до складу яких входять імпортні вироби.

На подарунки, які продаються з оплатою за рахунок коштів

інших суб’єктів господарювання (не зазначених у Законі № 2117), пільга з ПДВ не поширюється. У зв’язку з цим виробничі та торговельні підприємства нараховують ПДВ на вартість таких подарунків у загальному порядку.

Суми ПДВ, сплачені виробниками у зв’язку з придбанням сировини та матеріалів для виробництва дитячих «пільгових» подарунків*,

до складу податкового кредиту не включаються, а відносяться на валові витрати. Про це прямо зазначено у ст. 2 Закону № 2117.

* Подарунків, придбаних за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, профспілкових комітетів підприємств та організацій, інших неприбуткових організацій.

Якщо підприємство придбало необхідну сировину для виробництва дитячих святкових подарунків у попередніх податкових періодах та відобразило суму сплаченого ПДВ у складі податкового кредиту, її доведеться

відкоригувати та включити до валових витрат поточного звітного періоду. Для цього суму податкового кредиту відображають у ряд. 16.4 декларації з ПДВ зі знаком «мінус» та заповнюють додаток 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість».

Коригувати «вхідний» ПДВ

не потрібно, якщо сировину було витрачено на виробництво дитячих святкових подарунків, які не є пільговими.

При відпуску дитячих «пільгових» подарунків покупцю їх вартість відображається в ряд.

4 декларації з ПДВ. Разом з декларацією надається довідка довільної форми, скріплена підписом керівника або головного бухгалтера та печаткою, із зазначенням виду операції та пункту закону, відповідно до якого таку операцію звільнено від оподаткування. Так, наприклад, у довідці може бути зазначено таке: операція поставки дитячих святкових подарунків, звільнена від оподаткування згідно зі ст. 2 Закону України «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» від 30.11.2000 р. № 2117-III.

Підприємства, що здійснюють продаж дитячих святкових подарунків, подають до місцевої ДПІ звіт «Про суми пільг в оподаткуванні юридичних та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності» за формою № 1-ПП

, затвердженою наказом ДПАУ, Держкомстату від 23.07.2004 р. № 419/453. Згідно з Довідником № 51 пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов’язкових платежів станом на 01.09.2009 р., доведеним листом ДПАУ від 01.10.2009 р. № 51, код пільги — 14010204. У цьому листі зазначено, що ця пільга діє з 1 грудня поточного року до 15 січня наступного року. Мабуть, податківці не врахували зміни, унесені до Закону № 2117. Однак це не позбавляє платників податків права скористатися пільгою з 15 листопада 2009 року, оскільки лист ДПАУ не має сили нормативно-правового акта.

На цьому завершуємо розгляд «подарункової» теми. Сподіваємося, що кожна дитина отримає подарунок, про який мріяла цілий рік. Залишається побажати нашим читачам веселого та щасливого Нового року!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі