Теми статей
Обрати теми

Добові витрати в умовах різкої зміни курсу валют

Редакція ПБО
Стаття

Добові витрати в умовах різкої зміни курсу валют

 

Незважаючи на світову фінансову кризу, підприємства і сьогодні відправляють своїх працівників у відрядження за кордон для налагодження міжнародних контактів. В умовах різкого падіння гривні відносно іноземних валют виникають запитання щодо порядку встановлення добових витрат на відрядження за кордон, які ми розглянемо в цій статті.

Дмитро КОСТЮК, заступник головного редактора Тетяна ОНИЩЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Розглянемо суть питання. Розмір добових установлено в

постанові № 663. Так, згідно з п. 1 постанови № 663 для працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності (крім державних службовців, а також інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок коштів бюджетів) такі граничні норми добових витрат для відряджень за кордон:

1) якщо до рахунків на оплату вартості проживання в готелях не включаються витрати на харчування — 280 грн.;

2) якщо до рахунка вартості проживання в готелях включаються витрати на:

— одноразове харчування — 224 грн.;

— дворазове харчування — 154 грн.;

— триразове харчування — 98 грн.

У свою чергу, згідно з

п. 2 постанови № 663 норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон для державних службовців і працівників підприємств, установ та організацій, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок коштів бюджетів, установлено згідно з додатком до постанови № 663.

Відповідно до

п. 111 постанови № 663 розмір добових витрат, що виплачуються працівникам, направленим у відрядження підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності (крім підприємств, установ та організацій, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів), не може бути нижче норм добових витрат, установлених додатком до постанови № 663.

Причому ця мінімальна планка є тією самою мінімальною гарантією, яку встановлено у

ст. 121 КЗпп. Принаймні на цей висновок наводять лист Мінфіну від 16.10.2003 р. № 31-03173-07-29/3846 та лист Держкомпідприємництва від 27.02.2003 р. № 1-221/1113. Такий же висновок випливає і з Інструкції № 59, де зазначено: «розмір добових витрат, що виплачуються працівникам, направленим у відрядження підприємствами усіх форм власності, не може бути нижчим ніж норми добових витрат, установлених працівникам, які направляються у відрядження підприємствами, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, залежно від країни відрядження. Указані в цьому абзаці обмеження запроваджуються наказом (розпорядженням) власника (або уповноваженої ним особи)». Як бачимо, у цій Інструкції йдеться про можливість виплати добових у розмірі, установленому для бюджетників, як про обмеження.

До різкого падіння гривні особливих проблем із розрахунком розміру добових не було. Максимальний їх розмір для працівників звичайних підприємств (не бюджетних) у разі відрядження за кордон становить 280 грн. А мінімальний розмір добових витрат зазначено в

додатку до постанови № 663. Так, при офіційному курсі гривні до долара США в розмірі 5,0 грн. за 1 дол. США ці умови, а саме максимальний і мінімальний розміри добових витрат, повністю виконувалися: максимальний розмір 280 грн. дорівнював 56 дол. США, а мінімальний було встановлено в додатку до постанови № 663 і він становив залежно від країни відрядження від 25 до 50 дол. США.

Сьогодні при офіційному курсі гривні до долара США в розмірі 7,7 грн. за 1 дол. США виходить, що мінімальний розмір добових витрат при направленні у відрядження до деяких країн набагато більший, ніж гранична величина добових витрат.

Наприклад, добові витрати для працівників звичайних підприємств при відрядженні до Франції складають 50 дол. США, що за курсом 7,7 грн. за 1 дол. США дорівнює 385 грн. А, наприклад, добові при відрядженні до Росії не можуть бути нижче 37 дол. США, що дорівнює 7,7 x 37 = 284,90 грн., тобто більше максимально допустимого значення!

Тільки щодо окремих країн, як правило, колишніх радянських республік, наприклад, Азербайджану, Білорусі, Казахстану тощо, розмір добових витрат, який установлено для бюджетників, поки що менше ніж граничний розмір добових витрат, установлений на рівні 280 грн. Тому при направленні у відрядження до цих країн питань з установленням добових витрат не виникає.

Разом з тим щодо інших країн, для яких розмір добових витрат, установлений у

додатку до постанови № 663, більше ніж 280 грн. (Великобританія, Італія, Китай, Польща, США, Туреччина, Німеччина, Франція тощо), закономірно виникає запитання: в якому розмірі виплачувати добові працівникам, — у розмірі 280 грн., або в тому розмірі, який установлено для цих країн при відрядженні бюджетників?

Розглянемо позитивні та негативні наслідки одного та другого варіантів.

1.

Виплата добових у розмірі, установленому для бюджетників.

Перевага цього варіанта в тому, що дотримуються норми трудового законодавства в частині мінімально встановленої гарантії

КЗпП для відрядженого працівника. Тому штраф за порушення законодавства про працю застосувати не можуть.

Однак справа не обмежується тільки цим штрафом. Судячи з усього, перевищення рівня 280 грн. контролюючі органи розглядатимуть як наднормативні добові. А, як відомо, їх суми не включаються до складу валових витрат та обкладаються податком з доходів.

Так, відповідно до

п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток до валових витрат відносяться не підтверджені документально витрати на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв’язку з його відрядженням, у межах граничних норм, установлених КМУ за кожний повний день відрядження, уключаючи день від’їзду та приїзду. А граничною нормою (як це не парадоксально звучить) є менші за сумою 280 грн.!

У

п. 9.10 Закону про податок з доходів ідеться про неоподаткування сум добових, але в межах, установлених п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток, тобто все в тих же межах 280 грн.!

Виходить, якщо підприємство виконуватиме вимогу законодавства і виплачуватиме мінімальний розмір добових (який на сьогодні вище максимального), то перевищення 280 грн. не можна включати до валових витрат і його слід обкладати податком з доходів. А от нараховувати внески до соцфондів підстав немає: наднормативні добові не належать до фонду оплати праці.

Звичайно, можна намагатися доводити, що граничні норми, згадані в

п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток, слід розуміти широко, що під цей термін підпадають і суми, установлені для бюджетників, тим більше з урахуванням сучасних реалій. Однак реакція податкових органів поки що не відома. Не виключено, що на них цей аргумент не подіє.

2.

Виплата добових у розмірі 280 грн.

Переваги цього варіанта — дзеркальне відображення негативних моментів попереднього. Податок з доходів не сплачується, оскільки немає оподатковуваного доходу, уся сума добових уключається до складу валових витрат. Однак така виплата буде порушенням законодавства про працю, отже, посадових осіб може бути оштрафовано на суму від 15 до 50 нмдг (255 — 850 грн.) згідно зі

ст. 41 КЗпП.

У ситуації, що склалася, не зайвим було б роз’яснення Мінфіну щодо порядку визначення добових витрат за кордон.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі