Теми статей
Обрати теми

Що робити бухгалтеру, якщо від нього вимагають порушити закон?

Редакція ПБО
Стаття

Що робити бухгалтеру, якщо від нього вимагають порушити закон?

 

Найпростіше в цій ситуації порадити бухгалтеру відповісти на таку вимогу рішучою відмовою. Однак не можна не враховувати такий фактор, як перебування у службовому підпорядкуванні в особи, яка звертається з незаконними вимогами. Дамо деякі рекомендації, як краще діяти в такій ситуації.

 

Олена КАБАЛЬСЬКА, юрист Видавничого будинку «Фактор»

Ситуація не така рідкісна, як може здатися бухгалтеру, який зіткнувся з нею вперше. Більше того, як випливає з

Кодексу етики професійних бухгалтерів, рекомендованого до використання Міжнародною федерацією бухгалтерів, до настання такої ситуації має бути готовий кожен бухгалтер. Кодекс, зокрема, містить заборону вимагати від бухгалтера (п. 15.1):

— порушити закон;

— порушити правила та стандарти своєї професії;

— обманювати або вводити в оману (у тому числі шляхом замовчування) осіб, які є аудиторами підприємства;

— підписуватися під заявою, що істотно перекручує факти.

На випадок висування таких вимог до бухгалтера в

Кодексі надано такі рекомендації (див. п. 2.3 Розділу 2 Кодексу етики професійних бухгалтерів):

— обговорити конфлікт з безпосереднім керівником. Якщо це не допомагає вирішити проблему, пов’язану з висуванням до бухгалтера вимоги діяти незаконно, слід звернутися до керівника (органу) більш високого рівня (наприклад, це можуть бути загальні збори господарського товариства, якщо директор (дирекція) вирішити проблему не може);

— якщо конфлікт таким чином не вирішено, бухгалтер повинен відмовитися виконувати незаконну вимогу та подати доповідну записку з інформацією про це керівнику підприємства.

Як крайній захід

Кодекс називає звільнення бухгалтера за власним бажанням з повідомленням керівника про причини такого рішення (п. 15.3). При цьому в Кодексі визнається, що бухгалтер через професійну етику повинен дотримуватись конфіденційності, що, як правило, не дозволяє йому повідомити третіх осіб про проблему, що виникла. Однак він зобов’язаний це зробити, якщо цього вимагає чинне законодавство.

Це етичний бік конфлікту, який може виникнути у зв’язку із зверненням керівника до бухгалтера з вимогою вчинити незаконні дії. Однак у нього є й

юридичний аспект. Розглянемо можливі наслідки правового характеру при виборі бухгалтером того чи іншого варіанта поведінки в такій ситуації:

1.

Бухгалтер виконав незаконну вимогу керівника. Той факт, що незаконні дії було вчинено бухгалтером на вимогу і навіть під тиском керівника, як такий, що звільняє від відповідальності, не розглядатиметься. Якщо в діях бухгалтера буде встановлено склад адміністративного або кримінального правопорушення (докладніше див. статтю на с. 34 цього номера), бухгалтера буде притягнуто до відповідальності як виконавця. Більше того, докази, що такі дії здійснювалися за вказівкою керівника, дозволять кваліфікувати діяння як більш тяжке, оскільки його вчинено за попередньою змовою.

2.

Бухгалтер первісно відмовився від здійснення дій, що вимагаються від нього, написавши відповідну доповідну записку керівнику, однак у результаті подальшого тиску на нього, виконав вимогу. Для кваліфікації дій бухгалтера не матиме значення первісна відмова бухгалтера від їх здійснення. Суд лише на свій розсуд (однак не зобов’язаний робити цього) може взяти до уваги цей факт як пом’якшувальну обставину, однак істотно це на кваліфікацію правопорушення не вплине.

На цей момент необхідно звернути особливу увагу, оскільки тривалий час діяло

Положення про головних бухгалтерів. У п. 15 Положення, зокрема, зазначалося, що головному бухгалтеру забороняється приймати до виконання та оформлення документи за операціями, що суперечать законодавству та встановленому порядку приймання, зберігання та витрачання грошових коштів, товарно-матеріальних та інших цінностей. У разі отримання від керівника об’єднання, підприємства, організації, установи розпорядження вчинити таку дію головний бухгалтер, не виконуючи його, у письмовій формі звертає увагу керівника на незаконність даного ним розпорядження. При отриманні від керівника повторного письмового розпорядження головний бухгалтер виконує його. Усю повноту відповідальності за незаконність учиненої операції несе керівник об’єднання, підприємства, організації, установи, який зобов’язаний про прийняте ним рішення негайно у письмовій формі повідомити керівника вищого за рівнем органу.

Як бачимо,

Положення про головних бухгалтерів як умову звільнення бухгалтера від відповідальності за незаконні дії назвало подання бухгалтером доповідної керівнику із вказівкою на незаконність операцій, що проводилися, і повідомлення вищого за рівнем органу про повторну вимогу порушити закон, що надійшла від керівника. Сьогодні це Положення втратило чинність (див. лист Мінфіну від 09.12.2003 р. № 31-04200-30-5/7021) і не може бути підставою для звільнення від відповідальності за порушення вимог законодавства.

3.

Бухгалтер відмовився виконувати незаконні вимоги керівника, однак, знаючи про їх реалізацію без його участі, не повідомив про це правоохоронні органи. Якщо вчинені в результаті, хай і без участі бухгалтера, дії містять склад злочину, є загроза, що бухгалтера також буде притягнуто до кримінальної відповідальності за приховування злочину (ст. 396 ККУ).

4.

Бухгалтер відмовився здійснювати незаконні дії, після чого його було звільнено керівником. У цьому випадку керівнику доведеться обґрунтовувати звільнення передбаченими в законодавстві підставами. Оскільки реальною підставою звільнення була вимога вчинити незаконні дії, керівнику не вдасться дотриматись усіх вимог до порядку звільнення (див. статтю «Вимоги до порядку розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця» //«Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 9), що дає бухгалтеру можливість оспорити розірвання трудового договору як незаконне з виплатою середнього заробітку за весь період вимушеного прогулу та відшкодуванням моральної шкоди, завданої незаконним звільненням.

5.

Бухгалтер відмовився виконувати незаконні вимоги і зумів переконати керівника в доцільності здійснювати господарську діяльність законно. Варіант, що не має негативних наслідків!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі