Теми статей
Обрати теми

Оформлення касових документів. Періодичність оформлення нової касової книги

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Періодичність оформлення нової касової книги

 

Чи обов’язково щороку заводити нову касову книгу і обнуляти номери ПКО та ВКО?

(м. Луганськ)

 

Пункт 4.4 Положення № 637

дозволяє підприємствам вести касову книгу в електронній формі за допомогою комп’ютерних засобів (за умови забезпечення належного зберігання касових документів). Саме щодо касової книги на електронних носіях у тому ж п. 4.4 зазначено календарний рік як період, після закінчення якого таку книгу має бути передано на зберігання.

Стосовно

«паперової» касової книги жодної прямої вказівки на необхідність заводити її щорічно в Положенні № 637 немає. Непрямо на користь ведення касових книг окремо за роками може свідчити форма першого аркуша касової книги (як у попередньому «мінстатівському», так і в новому «нацбанківському» варіантах), що містить після заголовка «Касова книга» рядок із зазначенням року (наприклад, «Касова книга на 2009 р.»).

Але відсутність чіткої вимоги про «окремість» касової книги на кожен рік разом із відсутністю проведення «суцільної багаторічної» касової книги серед порушень порядку касової дисципліни свідчить на користь необов’язковості щорічного відкриття нової книги (те ж саме стосується нумерації ПКО і ВКО). Та й практика свідчить про те, що перевіряючі ретельно придивляються до інших «касових» моментів.

 

Олександр Ключник, консультант газети

«Податки та бухгалтерський облік»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі