Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Торговий патент на літній майданчик

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Торговий патент на літній майданчик

 

Підприємство біля кафе, що йому належить, облаштовує відкритий літній майданчик. На ньому буде встановлено вітрину з прохолодними напоями, а страви для відвідувачів майданчика готуватимуться на кухні, розташованій у приміщенні кафе. Розрахунки з відвідувачами майданчика також планується проводити у приміщенні кафе. Чи потрібно в цьому випадку придбавати окремий торговий патент на літній майданчик? Який порядок застосування РРО?

(м. Київ)

 

Як відомо, згідно з

п. 1 ст. 3 Закону про патентування патентуванню підлягає торговельна діяльність, що провадиться суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами в пунктах продажу товарів.

При цьому під торговельною діяльністю розуміється роздрібна та оптова торгівля, діяльність у торговельно-виробничій (громадське харчування) сфері за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток.

До пунктів продажу товарів зазначений

Закон відносить, зокрема, ресторани, кафе, закусочні, бари, відкриті літні майданчики, кіоски та інші пункти громадського харчування.

Відкриті літні майданчики мають статус окремого пункту продажу, якщо вони

не є частиною стаціонарного кафе, розташованого у приміщенні, і якщо готівкові розрахунки з відвідувачами здійснюються безпосередньо на відкритому літньому майданчику. Така торговельна діяльність підлягає патентуванню і для її провадження потрібний окремий торговий патент (якщо підприємство не є платником єдиного податку). Інакше кажучи, якщо торговельна діяльність здійснюватиметься у двох пунктах продажу товарів — у кафе та на відкритому літньому майданчику, придбавати доведеться два торгові патенти на кожний пункт продажу товарів.

Інша справа, коли розрахунки з відвідувачами здійснюватимуться не на відкритому літньому майданчику, а

безпосередньо в кафе (у приміщенні стаціонарного капітального об’єкта), біля якого він розташований . Тоді і кафе, і літній майданчик розглядатимуться як один торговельний об’єкт (один пункт продажу товарів) і в придбанні додаткового торгового патенту для літнього майданчика не буде необхідності.

Зауважимо, що при здійсненні в одному пункті продажу товарів двох або трьох видів торговельної діяльності (роздрібна та оптова торгівля, громадське харчування), слід придбати

один торговий патент за максимальною вартістю, установленою відповідним органом місцевого самоврядування з урахуванням місцезнаходження такого пункту та асортиментного переліку товарів (див. п. 20 Положення № 1077). Тобто у ситуації, коли в одному приміщенні (одному пункті продажу) розташовано і кафе, і літній майданчик, повинен придбаватися один торговий патент на провадження торговельної діяльності.

І декілька слів про розрахунки з відвідувачами літнього кафе. Ураховуючи, що такі розрахунки здійснюються за готівку та/або в безготівковій формі (платіжні картки, платіжні чеки тощо), відповідно до

ст. 1 Закону про РРО підприємство має проводити їх через реєстратор розрахункових операцій (РРО).

Як правило, розрахунки в літніх кафе проводяться через офіціанта, який видає відвідувачам рахунки до оплати, приймає від відвідувачів готівку, проводить розрахункову операцію через РРО (виписує розрахункову квитанцію) та віддає відвідувачам касовий чек (відривну частину розрахункової квитанції). Такий порядок проведення розрахунків установлено

п. 3.3 Правил № 219.

Не застосовувати в таких випадках РРО і розрахункові книжки мають право тільки фізичні особи — підприємці (фікспатентники та єдиноподатники), які не торгують підакцизними товарами, крім пива на розлив (див.

пп. 5 і 6 ст. 9 Закону про РРО).

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі