Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування спецрежиму сільгосп-ПДВ та відшкодування від’ємного значення

Редакція ПБО
Лист від 30.04.2009 р. № 9193/7/16-1517

Щодо застосування спецрежиму сільгосп-ПДВ та відшкодування від’ємного значення

Лист Державної податкової адміністрації України від 30.04.2009 р. № 9193/7/16-1517

 

Державна податкова адміністрація України у зв’язку з надходженням численних запитів платників податків та податкових органів щодо

застосування спеціального режиму оподаткування, встановленого статтею 81 Закону України «Про податок на додану вартість» , повідомляє.

Законом України від 31.10.2008 р. № 639-VI «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» викладено в новій редакції статтю 81 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон), якою визначено спеціальний режим оподаткування податком на додану вартість діяльності у сфері сільського і лісового господарства та рибальства (далі — спеціальний режим оподаткування). Крім того, виключено підпункт 6.2.6 пункту 6.2 статті 6, а також пункти 11.21 і 11.29 статті 11 Закону.

В цьому листі не розглядається поновлення дії другого абзацу пункту 11.21 статті 11 Закону (згідно з Законом України від 04.02.2009 р. № 922-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання негативним наслідкам впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу» ) для переробних підприємств.

Відповідно до статті 81 Закону обрати спеціальний режим оподаткування може сільськогосподарське підприємство, яке провадить підприємницьку діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства.

При цьому,

сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є поставка вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів (послуг) становить не менше 75 відсотків вартості всіх товарів (послуг), поставлених протягом попередніх дванадцяти послідовних звітних податкових періодів сукупно (пункт 81.6 статті 81Закону).

Сільськогосподарськими вважаються товари

, зазначені у групах 1 — 24 УКТ ЗЕД згідно із Законом України «Про Митний тариф України», якщо такі товари вирощуються, відгодовуються, виловлюються або збираються (заготовляються) безпосередньо платником податку — суб’єктом спеціального режиму оподаткування (крім придбання таких товарів у інших осіб), а також продукти обробки (переробки) таких товарів, які поставляються зазначеним платником податку — їх виробником (пункт 81.7 статті 81 Закону).

Таким чином, спеціальний режим оподаткування

поширюється на поставку сільськогосподарських товарів виготовлених (вирощених, відгодованих, виловлених або зібраних (заготовлених) на власних або орендованих виробничих потужностях (включаючи продукти обробки (переробки) таких товарів) і не поширюється на поставку сільськогосподарських товарів виготовлених (вирощених, відгодованих, виловлених або зібраних (заготовлених) на давальницьких умовах (включаючи продукти обробки (переробки) таких товарів).

Враховуючи зазначені норми, у суб’єктів господарювання, які до 01.01.2009 р. використовували спеціальний режим оподаткування податком на додану вартість, встановлений пунктами 11.21. та 11.29 статті 11 Закону, і на яких не поширюється спеціальний режим оподаткування, що застосовується з 01.01.2009 р.,

сума податку на додану вартість, відображена в рядку 24 податкової декларації (скороченої) сільськогосподарських підприємств (пункт 11.21 Закону) та/чи сільськогосподарських товаровиробників (пункт 11.29 Закону) за останній податковий період 2008 року, до податкової декларації, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом, не переноситься і з бюджету не відшкодовується.

Повідомляючи вищевикладене, Державна податкова адміністрація України інформує, що

інші податкові роз’яснення можуть застосовуватися в частині, що не суперечить цьому податковому роз’ясненню.

Головам Державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі довести зазначене роз’яснення до відома платників податків і підпорядкованих підрозділів та забезпечити його врахування при проведенні контрольно-перевірочної роботи та винесенні рішень в процесі апеляційних узгоджень.

 

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

На думку ДПАУ: давальницькі умови — не для спецрежиму сільгосп-ПДВ

У листі, що коментується, звертаємо увагу на два основні моменти щодо:

— застосування сільгосппідприємствами спецрежиму сільгосп-ПДВ;

— перенесення від’ємного значення ПДВ, відображеного у спецдекларації за останній податковий період 2008 року.

Але насамперед дозволимо собі поправити ДПАУ: установлення Законом України від 04.02.2009 р. № 922-VI для переробних підприємств спеціального режиму обкладення ПДВ шляхом доповнення ст. 11 Закону про ПДВ пунктом 11.21 фактично відновлює дію не другого, а

першого абзацу колишньої редакції цього пункту.

Листом, що коментується, ДПАУ стверджує, що спецрежим сільгосп-ПДВ

не поширюється на поставки сільгосптоварів, виготовлених, вирощених, відгодованих, виловлених або зібраних (заготовлених) на давальницьких умовах, уключаючи продукти обробки (переробки) таких товарів.

Зауважимо: спочатку податківці не заперечували того, щоб вважати спецрежимними операції давальницької переробки сировини. Так, у консультації фахівця ДПАУ «Нові правила обкладання ПДВ сільськогосподарських товаровиробників» (див. «Вісник податкової служби України», 2008, № 48, с. 8) було підкреслено, що в розумінні Закону про ПДВ:

— сільськогосподарськими вважаються тільки товари самостійно вирощені, виловлені, зібрані (заготовлені) безпосередньо платником податку — суб’єктом спецрежиму оподаткування, а

не придбані в інших осіб ;

до сільгосптоварів належать також продукти, отримані в результаті самостійної або/та на давальницьких умовах обробки (переробки) товарів, які самостійно вирощені, відгодовані, виловлені, зібрані (заготовлені) сільгосппідприємством та є сировиною для такої переробки.

На відміну від листа ДПАУ, що коментується, зазначена консультація, на нашу думку, точніше відповідає нормам п. 81.7 ст. 81 Закону про ПДВ, де щодо

сировини визначено, що вона не має бути купованою, а щодо продуктів обробки (переробки) цей пункт не містить ані заборони, ані хоча б застереження про давальницькі умови .

Головним аргументом ДПАУ є згадка у визначенні поняття сільгосппідприємства п. 81.6 ст. 81 Закону про ПДВ сільськогосподарських товарів (послуг) вироблених (наданих) «

на власних або орендованих виробничих потужностях».

ДПАУ вкотре зайнялася казуїстикою... Навряд чи в подальшому вона змінить свою позицію без зміни редакції ст. 81 Закону про ПДВ. Надію дає поданий до Верховної Ради законопроект від 16.04.2009 р. № 4381, яким, зокрема, пропонується абзац перший п. 81.6 ст. 81 Закону про ПДВ після слів «на власних або орендованих виробничих потужностях»

доповнити словами «а також на давальницьких умовах».

Крім того, ст. 81 Закону про ПДВ пропонується

доповнити підпунктом 81.15.5 такого змісту: «81.15.5. Виробництво продукції на давальницьких умовах із сировини, яка вирощується, відгодовується, виловлюється або збирається (заготовлюється) безпосередньо платником податку — операція з поставки сільськогосподарської сировини замовником (власником) — суб’єктом спецрежиму — виробникові (переробникові) та прийнята останнім для переробки (обробки, збагачення чи використання) на готову продукцію на виробничих потужностях такого виробника (переробника) за відповідну плату без отримання права власності на таку продукцію».

Сподіваємося, що за фактом унесення до Закону про ПДВ цих та інших змін, що пропонуються законопроектом № 4381 (у разі набуття ним статусу закону), «давальницьке» питання буде знято остаточно. Хоча і сьогодні є підстави стверджувати, що власником виробленої на давальницьких умовах продукції є власник сировини, у цьому випадку — сільгосппідприємство.

Щодо перенесення від’ємного значення ПДВ сільгосппідприємствами, які є колишніми спецрежимниками сільгосп-ПДВ у 2008 році та не є такими у 2009 році, уточнимо таке.

До загальної декларації не може бути перенесено від’ємного значення ПДВ за останній податковий період 2008 року саме із спецдекларації (рядок 24) .

Водночас такі колишні спецрежимники сільгосп-ПДВ, якими від’ємне значення ПДВ за останній податковий період 2008 року було відображено за рядком 26 загальної декларації, мали право в загальному порядку перенести його до рядка 23.2 загальної декларації наступного податкового періоду.

 

Анатолій Бобро

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі