Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Не забудьте до 1 червня подати фінзвітність держреєстратору

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Не забудьте до 1 червня подати фінзвітність держреєстратору

 

Хто і коли має подавати фінансову звітність державному реєстратору? Чи повинна стояти на звітності відмітка органу статистики? Яку передбачено відповідальність за неподання?

(м. Харків)

 

Вимога

ч. 3 ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV про подання фінансової звітності держреєстратору стосується всіх підприємств (за винятком бюджетних).

Строки подання

. Фінзвітність подається за місцезнаходженням реєстраційної справи до 1 червня наступного за звітним року. Її може бути подано:

особисто;

— рекомендованим

листом;

в електронному вигляді (у цьому випадку необхідно завантажити безплатне програмне забезпечення «АРМ Внесення фінансової звітності ЄДР» та мати електронні цифрові підписи керівника та головбуха, а також електронну цифрову печатку юридичної особи*).

* Програмне забезпечення і докладні інструкції розміщено на офіційних веб-сайтах Держкомпідприємництва та Інформаційно-ресурсного центру: www.dkrp.gov.ua та www.irc.gov.ua.

Згідно з

п. 4 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419 (далі — Порядок № 419), датою подання фінансової звітності вважають:

— при особистому поданні —

день її фактичної передачі;

— при поштовому відправленні —

день отримання адресатом, який зазначається на штемпелі підприємства зв’язку, що обслуговує адресата (тобто в цьому випадку ви повинні врахувати час перебування листа в дорозі*).

* Нормативи і нормативні строки пересилання поштових відправлень та поштових переказів затверджено наказом Мінтрансзв’язку від 12.12.2007 р. № 1149.

У п. 10 Порядку №419

зазначено: якщо дата подання звітності припадає на неробочий день, то строк подання переноситься на перший після вихідного робочий день. Тому у 2009 році останнім днем подання держреєстратору фінзвітності за 2008 рік буде саме 1 червня.

Склад звітності

. І великі, і малі підприємства держреєстратору подають фінзвітність тільки у складі двох форм — Балансу та Звіту про фінансові результати. При цьому згідно із законодавством не потрібно подавати:

— фінзвітність з відміткою органів статистики (див.

лист Держкомпідприємництва від 30.05.2007 р. № 3846);

— аудиторський висновок навіть щодо тієї фінзвітності, яка згідно із законодавством підлягає обов’язковій аудиторській перевірці (див.

лист Держкомпідприємництва від 26.03.2008 р. № 2575 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 30).

Відповідальність

. Жодним із профільних законів спецвідповідальність за неподання фінзвітності держреєстратору не передбачено (див. лист Держкомпідприємництва від 16.03.2007 р. № 1897 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 33). Щоправда, існує потенційна небезпека адмінштрафу за ст. 1642 КпАП у розмірі від 8 до 15 нмдг (від 136 до 255 грн.). Однак повноваження штрафувати є тільки у КРУ, а знати про порушення буде тільки держреєстратор, який, у свою чергу, не зобов’язаний повідомляти про нього контрольно-ревізійне управління. Ураховуючи такий довгий ланцюжок, імовірність накладення цього штрафу зовсім невелика.

 

Наталія Яновська, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі