Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. ПДВ за імпортованими послугами та валові витрати: можна

Редакція ПБО
Стаття

ПДВ за імпортованими послугами та валові витрати: можна

 

Підприємство отримує послуги від нерезидента з місцем поставки на території України. Такі послуги використовуються в неоподатковуваних ПДВ операціях. Чи можна включити суму сплаченого з таких послуг ПДВ до складу валових витрат?

 

Згідно з п.п. 7.4.2 п. 7.4 ст. 7 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР, якщо платник податку придбаває (виготовляє) товари (послуги) та основні фонди, які призначаються для їх використання в операціях, які не є об’єктом оподаткування згідно зі статтею 3 цього Закону або звільняються від оподаткування згідно зі статтею 5 та пунктом 11.44 статті 11 цього Закону, то суми податку, сплачені у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), не включаються до складу податкового кредиту такого платника.

При цьому згідно з п.п. 5.3.3 п. 5.3 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР витрати на сплату податку на додану вартість, уключеного до ціни товарів (робіт, послуг), що придбаваються платником податку для виробничого або невиробничого використання, не включаються до складу валових витрат. У разі якщо платник податку на прибуток, зареєстрований як платник податку на додану вартість, одночасно здійснює операції з продажу товарів (робіт, послуг), що оподатковуються податком на додану вартість та звільнені від оподаткування, або не є об’єктом оподаткування таким податком, податок на додану вартість, сплачений у складі витрат на придбання товарів (робіт, послуг), які відносяться до складу валових витрат, та основних фондів і нематеріальних активів, що підлягають амортизації, включається відповідно до валових витрат або балансова вартість відповідної групи основних фондів збільшується на суму, що не включена до складу податкового кредиту такого платника податку згідно із Законом України «Про податок на додану вартість».

Таким чином, оскільки при придбанні послуг від нерезидента з місцем поставки на території України покупець послуг несе витрати на сплату ПДВ і при цьому такі суми ПДВ не включаються до складу його податкового кредиту за умови використання таких послуг в господарській діяльності такого платника ці суми включаються до складу валових витрат.

 

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,

заступник директора Департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ,

заступник директора Департаменту — начальник відділу адміністрування податку
 на прибуток та податкових платежів ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі